Ga naar de inhoud

Zuiniger, sneller en efficiënter koken doe je zó

Update:

De energiekosten rijzen de pan uit. Tijd om met energiezuinig koken te starten! Met de volgende 10 tips bespaar je direct op gas of energie. Bovendien bereid je maaltijden sneller en efficiënter, terwijl je toch heerlijke, voedzame maaltijden maakt. Lees hier hoe je dat doet.

1. Doe een deksel op de pan om efficiënter koken

De 1e tip is is simpel: gebruik altijd een deksel op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Hetzelfde gerecht is sneller gaar met een deksel, dan zonder deksel.

2. Kies de juiste grootte pan

Bij energiezuinig koken is de juiste grootte pan een essentieel onderdeel. Hoe groter de pan is, hoe meer energie je nodig hebt om het op te warmen. Daarom is het belangrijk om de juiste maat pannen te gebruiken. Als je bijvoorbeeld maar voor 2 personen kookt, kies dan voor een kleiner formaat. Hier zijn enkele tips om te onthouden bij het kiezen van de juiste grootte pan:

  • Gebruik een pan die even groot is als het voedsel dat je gaat koken. De pan moet gemakkelijk het hele oppervlak bestrijken.  
  • Zorg ervoor dat je een pan kiest met een goede warmtegeleiding. Hoe beter het materiaal van de pan is, hoe minder energie je nodig hebt om je maaltijd klaar te maken.  
  • Kies voor een pan met een deksel. Een deksel houdt warmte en hitte binnen de pan. Dit betekent dat je niet meer energie nodig hebt om je maaltijd te koken dan noodzakelijk is.

Door de juiste pan te kiezen kook je al op een energiezuinige manier. Je zult zien dat je gas- of energierekening er beter uit zal zien.

3. Gebruik een snelkookpan

Voor mensen die energiezuinig koken willen, biedt een snelkookpan veel voordelen. Deze pan maakt het mogelijk om maaltijden snel en efficiënt te bereiden, en het gebruikt slechts een klein beetje energie. In tegenstelling tot traditionele kookmethoden, zoals stoven en koken, maakt een snelkookpan het eten in minder dan de helft van de gebruikelijke tijd klaar. Daarnaast is het een uitstekende keuze voor mensen die een eenvoudig te gebruiken en energiezuinig apparaat willen.

Een snelkookpan is niet alleen ideaal voor energiezuinig koken. Deze pan biedt ook een aantal andere voordelen. Ten eerste behoudt de ingrediënten in de pan hun vocht, waardoor de maaltijd sappiger wordt. Bovendien laten de luchtdichte zegel en de vacuum-set de smaken intenser worden, waardoor het eten meer smaak krijgt. Ten slotte duurt een maaltijd korter om klaar te maken en is het klaarstomen van de ingrediënten eenvoudiger, waardoor je vrij bent om meer tijd door te brengen met andere dingen. 

4. Ontdooien in de koelkast – efficiënter koken

Koken met behulp van bevroren ingrediënten is een geweldige manier om de kosten van je maaltijden te drukken, maar het leidt ook tot een lange wachttijd als je niet goed voorbereid bent. Als je energiezuinig koken wilt, is het belangrijk dat je je ingrediënten op de juiste manier ontdooit. 1 van de manieren om te voorkomen dat je teveel energie verbruikt bij het ontdooien van ingrediënten, is door deze in de koelkast te ontdooien. Je kunt een voorverpakt product in de koelkast leggen of je kunt je ingrediënten zelf in een luchtdichte bak of zakdoek verpakken en die in de koelkast leggen. Dit vereist een langere ontdooitijd, het bespaart wel energie doordat je de oven of magnetron niet hoeft te gebruiken.

5. Water koken in een waterkoker 

Als je energie wilt besparen als je kookt, is een waterkoker een uitstekende keuze. Ze zijn zuinig met energie, waardoor je maaltijden sneller klaar zijn en je geld kunt besparen op je energierekening. Het is ook ideaal voor gemakkelijk en energiezuinig koken, omdat je alleen het water hoeft te koken dat je echt nodig hebt. Met een waterkoker kun je ook verse groenten koken, wat een goede manier is om gezond en lekker te eten. Je kunt ook theezakjes of koffiezetten, wat de waterkoker een veelzijdig kookgerei maakt.

6. Efficiënt gebruik van de oven – efficiënter koken

De oven is een belangrijk apparaat in elke keuken, dus het is goed om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Probeer de oven vol te laden als je hem gebruikt en vermijd het openen van de deur tijdens het koken. Stop meerdere maaltijden tegelijk in de oven. 

Tip: Laat na gebruik van de oven het deurtje open staan, daarmee verwarm je je huis extra met warmte die anders verloren gat

7. Stoompannen, -mandjes of -kokers 

Stoompannen zijn gemakkelijk en efficiënt te gebruiken voor het koken van verschillende gerechten zoals aardappelen, groenten, vis, eieren, rijst en pasta. Je gebruikt een kleinere hoeveelheid water om te koken en plaatst de ingrediënten rechtstreeks in de stoompan. Gebruik een stoommand of -koker om een bredere selectie gerechten klaar te maken. Dunne groente- of aardappelschijfjes giet je in de mand of koker en je kookt ze in het stoom. Ook vlees kun je op deze manier bereiden. Dit zorgt voor veel meer smaak, terwijl het nog steeds gezond en energiezuinig is.

8. Pannen met antiaanbaklaag – efficiënter koken

Pannen met antiaanbaklaag zijn geweldig omdat ze minder olie en boter nodig hebben. Dit betekent dat je minder energie verbruikt bij het koken. Bijkomend voordeel is dat pannen met antiaanbaklaag meestal ook lichter van gewicht zijn, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn. 

9. Aluminium pannen

Dit zijn niet voor niets voor veel koks een geweldige optie, omdat ze de warmte snel en gelijkmatig geleiden. Dit helpt om de kooktijd te verkorten. 

10. Gebruik zo min mogelijk elektrische keukenapparatuur 

Handmatige keukenapparaten, zoals een snijmachine of een handmixer, verbruiken minder energie dan elektrische apparaten. Dit betekent dat je je spieren traint, energie en geld bespaart en een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Meer over: