Ga naar de inhoud

Wat zijn de verschillen tussen A- en B-merken?

Update:

 

De prijzen van onze boodschappen blijven maar stijgen. Slim dus om goed op te letten wat je in je mandje of karretje stopt. Hoe zit het met A- en B-merken? Hoe beslis je welke je moet kiezen? De prijs is zeker een belangrijke factor, er zijn nog andere overwegingen bij de keuze tussen A- en B-merken zoals bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum. Lees hoe het zit.

A-merken versus B-merken

Bij A-merk producten heeft de fabrikant veel geld geïnvesteerd in onderzoek, ontwikkeling en marketing om een product te maken dat zich onderscheidt van de concurrentie. De extra kosten van het product worden meestal weerspiegeld in de kwaliteit van de ingrediënten, die meestal hoogwaardiger en betrouwbaarder zijn. Toch zijn er ook B-merkproducten die net zo goed, zo niet beter, zijn als A-merkproducten.

Waar op te letten bij je keuze?

Als je A- en B-merken wilt vergelijken houd dan rekening met deze 12 verschillen:

1. Ingrediënten: Bekijk de ingrediëntenlijst van het product en kijk naar de volgorde van de ingrediënten. Ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid in het product. Als suiker bijvoorbeeld als eerste ingrediënt wordt vermeld, dan is het product hoogstwaarschijnlijk niet erg gezond. Kijk ook naar eventuele toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen.

2. Voedingswaarde: Kijk naar de voedingswaarde tabel op de verpakking. Hierop staat per 100 gram of per portie hoeveel calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en zout het product bevat. Vergelijk deze waarden met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en bedenk of het product past binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

3. Vezels: Let op het vezelgehalte van het product. Een product met veel vezels is over het algemeen gezonder omdat vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en de spijsvertering stimuleren.

4. Zoutgehalte: Let op het zoutgehalte van het product. Een product met veel zout is over het algemeen minder gezond omdat te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen.

5. Toegevoegde suikers: Let op de hoeveelheid toegevoegde suikers in het product. Suiker is een bron van calorieën en kan bij overmatige consumptie leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

6. Prijs: Vergelijk de prijzen van de producten van beide merken. Houd er rekening mee dat de prijs niet altijd een goede indicatie is van de kwaliteit of waarde van het product.

7. Reputatie: Doe onderzoek naar de reputatie van beide merken. Bekijk bijvoorbeeld hoe lang het merk al bestaat, hoe het merk wordt beoordeeld in consumentenonderzoeken, klantbeoordelingen en hoe het merk zich verhoudt tot concurrenten.

8. Garantie en klantenservice: Kijk naar de garantievoorwaarden en klantenservice van beide merken. Hoe goed zijn de garantievoorwaarden? Hoe snel en adequaat wordt er gereageerd op vragen of klachten?

9. Marketing: Let op hoe beide merken zich presenteren in hun marketing en communicatie. Welk gevoel krijg je bij de merken? Zijn ze gericht op kwaliteit en luxe of op waar voor je geld?

10. Verpakking: A-merken hebben vaak een herkenbare verpakking met een bekend logo en een duidelijke naam. B-merken hebben over het algemeen een eenvoudigere verpakking met minder opvallende kleuren en designs.

11. Plaatsing in de schappen: A-merken hebben vaak een prominente plaats in de schappen van de supermarkt, bijvoorbeeld op ooghoogte en aan het begin van een gangpad. B-merken bevinden zich vaak op de lagere of hogere planken of aan het einde van een gangpad.

12. Certificeringen en keurmerken: Sommige B-merken hebben dezelfde certificeringen en keurmerken als A-merken. Dit betekent dat het product aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als het A-merk.

Overeenkomsten in keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken die zowel A- als B-merken gemeen kunnen hebben, afhankelijk van het type product. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Fairtrade: Dit keurmerk geeft aan dat de producten zijn geproduceerd onder eerlijke handelsvoorwaarden en dat de producenten een eerlijke prijs voor hun producten hebben gekregen. Zowel A- als B-merken kunnen fairtrade-gecertificeerde producten aanbieden  
  • MSC-keurmerk: Dit keurmerk geeft aan dat visproducten afkomstig zijn van duurzame visserij. Zowel A- als B-merken kunnen visproducten met dit keurmerk aanbieden  
  • Biologisch keurmerk: Dit keurmerk geeft aan dat het product biologisch is geproduceerd, dus zonder gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie. Zowel A- als B-merken kunnen biologische producten aanbieden  
  • UTZ Certificaat: Dit keurmerk geeft aan dat de producten zijn geproduceerd volgens duurzame landbouwpraktijken. Zowel A- als B-merken kunnen UTZ-gecertificeerde producten aanbieden. Denk aan producten zoals cacao, hazelnoot, thee en koffie. 

Vergelijken loont de moeite

Houd bij het inslaan van boodschappen rekening met een paar dingen zoals: prijs, kwaliteit en houdbaarheidsdatum. Een beetje onderzoek en vergelijken helpt je de meest weloverwogen beslissing te nemen voor je portemonnee en je voorraadkast.

Ook interessant om te lezen:

 

Meer over: