Draai voor klassieke weergave

Tips om energie & kosten te besparen in huis

In samenwerking met:

We staan er vaak niet bij stil wat voor gevolgen de aankoop van nieuwe apparaten voor ons energieverbruik heeft. Zo sneuvelden de afgelopen jaren de hitterecords en zochten we massaal naar verkoeling door ventilatoren en airco’s te gebruiken. We kiezen vaker voor meer dan één televisie in huis én laden dagelijks meerdere mobiele telefoons op. Energieleveranciers en vergelijkingssites, zoals EasySwitch.nl, geven handige tips over het besparen van energie tijdens de wintermaanden, maar je kunt prima het hele jaar door energie besparen.

Wij geven je 7 tips om zoveel mogelijk energie in huis te besparen:

1. Vergelijk energie en stap over

De beste manier om te besparen op je energiekosten is door over te stappen naar een andere energieleverancier. Je bespaart daar tot wel €450 per jaar mee! Je kunt het gemakkelijkst energie vergelijken door gebruik te maken van een vergelijkingssite zoals EasySwitch.nl. Heb je een variabel energiecontract? Dan kun je altijd overstappen. Met een vast contract kun je meestal ieder jaar een nieuw contract afsluiten.

2. Zorg voor de juiste temperatuur in huis

Zorg voor een koel huis tijdens warmere dagen, door de zon zoveel mogelijk uit je huis te houden. Dit kun je doen door de ramen en deuren overdag dicht te houden en de zonwering naar beneden te laten. Doe de ramen en deuren pas open als het buiten wat is afgekoeld, bijvoorbeeld laat in de avond.

Je huis wordt niet alleen door de zon verwarmd, door het koken of vooral het gebruik van de oven warmt je huis ook snel op. Het is verstandig om tijdens warmere dagen voor koude gerechten te kiezen of de barbecue.

Het is natuurlijk erg fijn als je een airco hebt wanneer het zo heet is. Maar in tegenstelling tot een ventilator verbruikt een airco veel meer energie en is daarom geen goede keuze als je wilt besparen op je energiekosten. Door te kiezen voor een ventilator bespaar je al gauw een paar tientjes per jaar. Een ventilator zorgt helaas wel voor minder verkoeling dan een airco. Hier is een handige oplossing voor: hang voor je ventilator een zakje met ijsblokjes voor wat extra verkoeling.

3. Voorkom tocht in huis

Heb je in de winter ook last van een koude tocht door het huis? Dat is vervelend, want je stookt natuurlijk liever niet voor niets. Veel warmte uit huis ontsnapt via het dak of de muren, maar ook via kleine kieren en naden langs deuren en ramen. Het helpt niet om de thermostaat nog een graad hoger te zetten, dat kost alleen maar meer energie. Met tocht-strips valt vaak al veel warmteverlies te verhelpen. Zo hoef je minder te stoken en dat scheelt energie.

4. Laat je was buiten drogen of kies voor een korter wasprogramma

Met warmer weer kun je veel beter gebruik maken van de wind en de zon om je was te drogen. Hang je was op aan een wasrek of droogmolen in je tuin. Je was droogt vaak veel sneller dan wanneer je gebruik maakt van de wasdroger. En je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten.

De meeste wasmachines bieden tegenwoordig heel veel keuzes met wasprogramma’s. Met slim gebruik van je machines bespaar je veel energie op wassen en drogen. Een wasbeurt met een wasmachine kost namelijk veel energie doordat het apparaat altijd eerst het water elektrisch moet verwarmen voordat het wasprogramma echt kan beginnen. Korter en kouder wassen en het gebruik van de juiste programma’s scheelt vaak al veel energie.

5. Doe je oude koelkast weg

Veel huishoudens hebben een extra koelkast in de schuur voor bijvoorbeeld bier, ijsjes of diepvriesproducten. Deze koelkasten zijn vaak ouder en verbruiken onnodig veel energie. Dit kost je gemiddeld €60 per jaar aan extra elektriciteitskosten. Als je voor een nieuwe koelkast kiest met het meest duurzame energielabel (A+++) dan levert je dit na 15 jaar €325 op.

6. Maak gebruik van zonne-energie

Het belangrijkste voordeel van zonne-energie blijft geld besparen. De zon geeft gratis energie en dat betekent dat de kosten van de energierekening lager worden. Zonne-energie is milieuvriendelijk en bij veel leveranciers kun je stroom die je niet verbruikt teruggeven. De waarde van een eigen huis met zonnepanelen wordt meer, er is sprake van een beter energielabel. Heb je geen zonnepanalen, dan kun je bijvoorbeeld buitenverlichting op zonne-energie kopen, daarmee bespaar je ook geld en draag je een steentje bij aan het milieu.

7. Zet apparaten die je niet gebruikt uit

Veel apparaten staan op stand-by modus, maar ze verbruiken nog steeds energie. Door de stekkers uit het stopcontact te halen bespaar je al snel op je energiekosten.

Kijk voor meer informatie over energie besparen op de website van EasySwitch.nl.

In samenwerking met: