Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10 simpele manieren om geld te besparen

Heb je de laatste tijd iets te veel uitgegeven en is het tijd om even de hand op de knip te houden? Of is die spaarrekening leger dan je zou willen? Met deze 10 simpele manieren om geld te besparen breng je zonder al te veel moeite je maandelijkse uitgaven omlaag.

En alles dat je over houdt, zet je dan natuurlijk op de spaarrekening!

1. Abonnementen opzeggen

Welke abonnementen heb jij lopen waar jij eigenlijk niet (genoeg) gebruik van maakt? Denk hierbij aan een sportschool, een tijdschrift, de krant, loterijen of een streamingdienst. Misschien heb je niet én Netflix, én Videoland, én Disney Plus én Amazon Prime nodig... Als je een abonnement liever niet wilt opzeggen, kan het altijd nog lonen om even te bellen. Leg uit dat je het te duur vind geworden en genoodzaakt ben om op te zeggen, tenzij ze een betere aanbieding voor je hebben. Vooral in het geval van tijdschrift- en krantenabonnementen werkt dit vaak. Dat kan zo maandelijks weer een paar euro schelen!

2. Doe anders boodschappen

Boodschappen zijn iedere maand weer een grote uitgave. We moeten nu eenmaal dagelijks eten en eten kan best prijzig zijn. Er zijn een aantal tactieken die kunnen helpen om geld op boodschappen te besparen. Sommige tips ken je ongetwijfeld al, hopelijk helpt deze herinnering je eraan weer even streng te zijn.

  1. Ga zoveel mogelijk naar de markt in plaats van de supermarkt. Groente en fruit zijn daar vaak stukken goedkoper én verser, win-win.
  2. Doe geen boodschappen wanneer je honger hebt, dan neem je altijd meer mee dan je van plan was.
  3. Doe weekboodschappen in plaats van dagelijkse boodschappen. Plan je maaltijden vooruit en koop alleen de ingrediënten die je nodig hebt. Dit geeft overzicht en voorkomt dat je iedere dag weer in de verleiding komt om allerlei extra's mee te nemen.
  4. Houd de wekelijkse aanbiedingen van je supermarkt in de gaten. Je kunt hier ook een folders app voor gebruiken, zodat je alle aanbiedingen in een handig overzicht hebt.
  5. Neem altijd je eigen tassen mee, zodat je niet telkens een plastic tasje hoeft te kopen.
  6. Gooi geen eten weg, maar probeer altijd zoveel mogelijk in te vriezen voor later als je er niet op tijd aan toekomt.
  7. Kies je weekmenu zo uit dat je bepaalde ingrediënten voor meerdere gerechten kunt gebruiken, zoals een halve courgette of paprikmix. 

3. Geef jezelf 'zakgeld'

Als je het lastig vind om jezelf dingen te ontzeggen wanneer je iets wilt hebben, kan het helpen om jezelf zakgeld te geven. Dit kan door een extra rekening aan te maken waarbij je alleen dat bedrag maandelijks uit mag geven aan leuke dingen, of door per maand een bedrag te pinnen en dit contant te bewaren. Zo houd je een duidelijk overzicht van hoeveel geld er precies naar kleding, etentjes, cadeautjes en meer van dat soort dingen gaat.

Boeken grip op geld

4. Kun je besparen op vaste lasten?

Misschien kan de energierekening, je zorgverzekering, je telefoonabonnement of een andere vaste last wel omlaag. Neem ieder jaar weer even de tijd om hier goed voor te gaan zitten en dit uit te zoeken. De verschillen kunnen minimaal zijn, maar als je op iedere last een paar euro kunt besparen komt dat al snel uit op een fors bedrag.

Bespaar direct op vaste lasten met deze onafhankelijke vergelijkers

5. Schakel hulp in

Als je echt heel slecht bent in sparen, kun je altijd de hulp van iemand anders inroepen. Misschien kan een vriendin, broer of zus of een van je ouders een extra spaarrekening aanmaken waar alleen zij bij kunnen. Als jij hier dan maandelijks geld op stort, kun je dit er niet meer afhalen, tenzij je het aan hen vraagt. En die drempel is dan ineens een stuk hoger, wat het makkelijker zal maken om het te laten staan.

6. Koop tweedehands

Kringlopen zijn tegenwoordig helemaal hip, en neerkijken op tweedehands spullen doet men allang niet meer. Sterker nog, waarom zou je geen gebruik maken van de kringloop? Er zijn genoeg prachtige spullen te vinden die als nieuw zijn, maar te koop voor een fractie van de nieuwprijs. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je ieder prulletje in de kringloop mee moet nemen. Voor praktische spullen is het ideaal. Bijvoorbeeld wanneer je nieuw servies nodig hebt, bloempotten, of een fiets. Waarom nieuw kopen als het ook goedkoper kan?

7. Neem je eigen snacks mee

Ga je een dag naar de stad om te shoppen, of naar een pretpark? Neem dan je eigen snacks of lunch mee. Dat is aanzienlijk goedkoper dan ergens buiten de deur eten.

8. Doe aan ruilen

Zin in een nieuwe garderobe? Of ben je je eigen parfum zat? Niets nieuws meer om te lezen? Je vrienden zitten ongetwijfeld ook regelmatig in deze situatie. Doe daarom eens aan ruilen! Wissel boeken uit, kijk voor een feestje eens bij een vriendin in de kast, koop niet gelijk een nieuw tennisracket als je de sport uit wilt proberen, vraag het eerst bij kennissen. En als van ruilen huilen komt, dan kun je je spullen gelukkig nog terugkrijgen.

9. Draag de lasten samen

In plaats van spullen te ruilen, kun je ook delen. Willen jij en een vriendin beide graag een stoomapparaat om meubels en kleden schoon te maken? Zoiets kun je prima samen kopen en beide gebruiken! Hetzelfde geld voor abonnementen op entertainment zoals tijdschriften of Netflix: ook deze lasten zijn prima samen te dragen.

10. Ga voor goedkope alternatieven

Soms kopen we al jarenlang dezelfde dingen uit gewoonte of gemakzucht, terwijl er misschien goedkopere alternatieven zijn. Je hebt geen duur wasmiddel of dure schoonmaakmiddelen nodig: azijn werkt net zo goed. Draag eens een dikke trui in plaats van de verwarming meteen omhoog te draaien. Probeer eens af te stappen van de A-merken, en je komt er ongetwijfeld achter dat de goedkopere versie van de pot pindakaas net zo lekker is.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer