Ga naar de inhoud

Nepmedicijnen Ozempic en Wegovy, om af te vallen, in omloop

Update:
Ozempic nepmedicijn

Ozempic en Wegovy zijn medicijnen die zijn ontworpen voor diabetespatiënten. Deze zijn nu in de schijnwerpers komen te staan door bekende figuren als Kim Kardashian en Elon Musk, die ze promoten als afslankmiddelen. Dit heeft geleid tot een wereldwijd tekort, waar criminele organisaties nu op inspringen met namaakversies.

Waarschuwing voor nepmedicijnen

Deze medicijnen zijn nauwelijks te onderscheiden van de echte, maar kunnen levensgevaarlijke stoffen bevatten. Het Britse geneesmiddelenagentschap heeft recentelijk bijna 900 nep-injectiepennen van Ozempic in beslag genomen. Dat is een aantal dat in andere landen zoals Denemarken, Ierland, Zwitserland, IJsland en Nederland niet is gehaald. In Nederland hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Diabetesvereniging Nederland (DVN) al voor deze nepmedicijnen gewaarschuwd.

Internationale acties tegen namaak

De risico’s van deze nepmiddelen zijn niet te onderschatten. Met gevallen van ziekenhuisopname door gebruik ervan in landen als Engeland, de Verenigde Staten en Oostenrijk. De Deense geneesmiddelenfabrikant Novo Nordisk, verantwoordelijk voor de echte Ozempic en Wegovy producten, ondervindt een sterke groei in waarde dankzij de populariteit van de medicijnen. Het bedrijf werkt nu samen met internationale en lokale gezondheidsautoriteiten om de illegale online verkoop van namaakmedicijnen tegen te gaan. Om dit te bereiken, is ook een privé onderzoeksbureau ingeschakeld om illegale producenten op te sporen.

Het Britse inspectieorgaan MRHA heeft gemeld dat het aantal nepversies van Ozempic en Wegovy op de markt toeneemt, waarbij sommige producten zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Ook in Nederland is de verkoop van deze nepmedicijnen een feit. Het is dus van groot belang dat consumenten alert blijven en medicijnen alleen via betrouwbare kanalen aanschaffen.

De nepvarianten zijn extra gevaarlijk, maar het gebruik van de echte medicijnen om af te vallen is ook niet zonder gevaren. Bekijk deze video waarin onder andere een huisarts aan het woord is.

De tekst gaat onder de video verder >>

Wat zijn de gevaren van Ozempic en Wegovy voor gewichtsverlies?

  1. Maag-ongemakken: Een veelvoorkomend struikelblok bij het gebruik van Ozempic en Wegovy zijn maagklachten, waaronder misselijkheid, braken en buikpijn. Deze bijwerkingen kunnen hinderlijk zijn en het moeilijk maken om het medicijn vol te houden.
  2. Risico op hypoglykemie: Aangezien deze medicijnen in eerste instantie bedoeld zijn voor diabetes type 2, kan het gebruik ervan leiden tot lage bloedsuikerspiegels, zelfs bij mensen zonder diabetes. Dit leidt tot duizeligheid, zwakte en in ernstige gevallen bewusteloosheid.
  3. Effecten op de alvleesklier: Er zijn zorgen geuit over de mogelijke langetermijneffecten van Ozempic en Wegovy op de alvleesklier, hoewel de precieze risico’s nog niet volledig zijn begrepen.
  4. Potentiële hart- en vaatziekten: Hoewel deze medicijnen gewichtsverlies bevorderen, bestaat er bezorgdheid dat ze het risico op bepaalde hart- en vaatziekten kunnen verhogen, zoals een versnelde hartslag en hoge bloeddruk. Verder onderzoek is nodig om deze mogelijke risico’s beter te begrijpen.
  5. Galstenen: Gewichtsverlies verhoogt het risico op galstenen. Sommige gebruikers van Ozempic en Wegovy lopen dit risico vanwege het snelle gewichtsverlies dat deze medicijnen veroorzaken.

Het is cruciaal om deze medicijnen alleen te gebruiken onder toezicht van een gekwalificeerde arts, die de risico’s en voordelen kan afwegen en de patiënt kan monitoren op mogelijke bijwerkingen. Daarnaast is het handhaven van gezonde voedings- en bewegingsgewoonten essentieel, omdat deze medicijnen bedoeld zijn als aanvulling op een gezonde levensstijl en niet als vervanging daarvan.

Bron: ND, Omroep Brabant.

Meer over: