Ga naar de inhoud

Steeds meer mensen bereid anonieme tips over misdrijven te melden

Update:
Anoniem

Steeds meer mensen melden zich met anonieme tips over een misdrijf. Uit cijfers van het platform Meld Misdaad Anoniem blijkt dat er in 2023 8 procent meer anonieme melders in Nederland waren dan in 2022. Wat is de reden van deze toename?

Cijfers anonieme misdaad meldingen

In totaal kwamen in 2023 20.328 anonieme tips binnen. In 2022 waren dat er 18.857.

Dankzij de anonieme tips zijn minstens 3.120 verdachten opgepakt en 1.255 wapens van straat gehaald. “Daar doen we het uiteindelijk voor”, aldus Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.

Meer zichtbare criminaliteit, meer anonieme tips

Janssen zegt dat de reden van het toegenomen aantal anonieme melders komt door meer zichtbare criminaliteit. “We zien het voornamelijk terug in drugshandel op straat en vanuit panden. We merken dat als iets erg dichtbij komt voor mensen, bijvoorbeeld in de eigen straat, ze veel sneller bereid zijn daar melding van te maken. Je wilt de buurt veilig en gezellig houden. Criminaliteit past daar niet in.”

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Topjaren tijdens coronacrisis

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 kwamen ongeveer 25.000 meldingen binnen. Volgens Janssen kwam dit omdat mensen veel meer thuis waren dan nu. Criminaliteit viel daardoor meer op.

In de zomer neemt het aantal tips meestal af, omdat mensen op vakantie gaan en veel naar buiten zijn.

Meeste tips uit de provincie 

  • De meeste anonieme meldingen komen uit de provincies Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland.
  • De minste meldingen per inwonersaantal komen uit de provincie Utrecht.

“In Groningen was het aantal anonieme melders niet eerder zo hoog, ook niet in coronatijd”, aldus Janssen. “In de landelijke provincies wordt verhoudingsgewijs meer gemeld.” Janssen vermoedt dat mensen daar beter op elkaar letten. In steden zijn mensen meer op zichzelf gericht.

Bekijk de video hieronder en lees verder >>

Telefoonnummers of IP-adres verborgen bij Meld Misdaad Anoniem

Alle misdaadtips worden zo discreet mogelijk doorgezet naar de politie. Tegen mensen die twijfelen over hoe anoniem je bent als tipgever, zegt Janssen dat technische maatregelen ervoor zorgen dat anonimiteit altijd op de eerste plaats staat. “We zien geen telefoonnummers of IP-adres.”

Bron: NPO Radio1
Foto: Studioroman by Canva

Meer over: