Ga naar de inhoud

Afvallen: 16 simpele en bewezen tips

Update:
Afvallen

De helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Bijna 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 16% overgewicht, van wie 3,5% ernstig. Het is dan ook niet heel verassend dat veel mensen willen afvallen. Hoewel gewichtsverlies geen hogere wiskunde is, is het van cruciaal belang om strategisch en goed geïnformeerd te werk te gaan. In dit artikel belichten we 16 simpele en wetenschappelijk bewezen tips die je helpen bij het proces van afvallen.

1. Bijhouden van een voedseldagboek

Het noteren van wat je eet en zelfs het nemen van foto’s van je maaltijden helpt om bewuster te eten en dus minder te consumeren. Vooral als je in de strijd bent tegen overgewicht! Tegenwoordig zijn er verschillende apps te downloaden die je een duidelijk overzicht geven.

2. Water drinken

Het drinken van voldoende water versnelt je metabolisme en helpt daardoor bij het verliezen van overgewicht. De aanbevolen hoeveelheid is tenminste een halve liter water voor elke maaltijd. Dit is even wennen, maar als het eenmaal in je systeem zit, is deze tip bijzonder makkelijk en effectief.

3. Beperk toegevoegde suiker

Het verminderen van toegevoegde suiker in je dieet is een van de makkelijkste manieren om gewicht te verliezen.

4. Kleinere porties en borden

Het verkleinen van je porties helpt. Door te eten van een kleiner borden, lijkt het eten meer. Dit helpt om minder te eten, wat leidt tot gewichtsverlies.

5. Eet eieren

Eieren bieden tal van voordelen voor de gezondheid bovendien helpen ze bij het verminderen van de calorie-inname. Vooral als je ze voor het ontbijt eet in plaats van graanproducten!

6. Drink koffie

Koffie stimuleert de spijsvertering en helpt bij het verbranden van vet. Dit maakt het 1 van de meest doeltreffende en makkelijke tips voor gewichtsverlies.

7. Drink groene thee

Groene thee is een rijke bron van antioxidanten die helpen bij het verbranden van vet en daardoor het afvallen versnellen.

8. Intermittent fasting

Intermittent fasting – het reguleren van je eettijden – is ook een effectieve manier om af te vallen en wordt onderbouwd door verschillende onderzoeken.

9. Supplement met glucomannan

Glucomannan is een wateroplosbare vezel die helpt bij het afvallen. Het zorgt voor een gevoel van volheid, waardoor je minder eet.

10. Gezonde snacks

Altijd gezonde snacks bij je hebben helpt de verleiding voor ongezonde snacks verminderen, wat leidt tot gewichtsverlies.

11. Hete pepers

Het consumeren van hete pepers stimuleert het metabolisme en bevordert gewichtsverlies. Echter, het is belangrijk op te merken dat het lichaam tolerantie kan ontwikkelen voor de werkzame stof op de lange termijn.

12. Krachttraining

Krachttraining helpt bij het behouden van spiermassa en versnelt de stofwisseling tijdens het afvallen.

13. Vezelrijk dieet

Vezelrijk voedsel eten, zoals fruit en groenten, is gunstig tijdens het afvallen, aangezien vezels je een vol gevoel geven en je zo de inname van calorieën beperkt.

14. Een goede nachtrust en cardio

Voldoende nachtrust krijgen en regelmatige cardio-oefeningen zijn ook vitale elementen in het proces van gewichtsverlies.

15. Verhoog eiwitconsumptie

Eiwitten zorgen voor een snellere spijsvertering en een lagere calorie-inname. Ze zijn ook essentieel voor het behoud van spiermassa tijdens het afvallen.

16. Vermijd voorverpakt voedsel

Bewerkt, voorverpakt voedsel bevat vaak verborgen calorieën en suikers. Het kiezen voor verse, gezonde maaltijden draagt bij aan gewichtsverlies.

Goed om te weten: deze tips zijn door de wetenschap onderbouwd en hebben bewezen te werken bij gewichtsverlies. Maar let op: elk lichaam is anders. Daarom is het raadzaam een arts of voedingsexpert te raadplegen voor een specifiek, aangepast programma voor gewichtsverlies.

Hulp nodig met afvallen? Raadpleeg dan een diëtist!

Een diëtist kan voor veel mensen een uitkomst zijn ter ondersteuning van een gezonde levensstijl. Dit kan zijn omdat je graag zou willen afvallen, maar ook voor het advies bij maag en darmklachten of zwangerschapsdiabetes. Zij bekijken dan samen met jou hoe jouw levensstijl eruit ziet en wat er verandert moet worden om dit te verbeteren. Super fijn, en bijzonder effectief. Wist je dat je vanuit je basisverzekering recht hebt op 3 uur dieetadvisering per jaar? Heb je uiteindelijk toch meer tijd nodig, dan kun je een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het is daarom verstandig dat je goed naar de juiste verzekering kijkt.

Meer over: