Ga naar de inhoud

Waar is bloeddonatie precies goed voor en hoe werkt het?


Veel mensen vinden het maar een eng idee, bloed doneren bij een bloedbank. Nederland kent daarom een groot tekort aan bloeddonoren. Zonde, want bloed doneren kan levens redden. Wat is het precies, waar is bloeddonatie precies goed voor en hoe werkt het?

Lees hier alles over het doneren van bloed. 

Wat is bloed doneren?

Als je bloed doneert, geef je altijd onbetaald en vrijwillig je bloed weg. Dit vindt altijd plaats bij een bloedbank. Nederland kent bijna 100 bloedbanken, dus er zit er altijd eentje bij jou in de buurt. Alle bloedbanken in ons land maken onderdeel uit van de non-profitorganisatie Sanquin. Zij mogen als enige in Nederland bloed afnemen en doen dit zonder winstoogmerk.

Kan ik bloed doneren?

Overweeg je om zelf bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van Sanquin. Je ontvangt van hen een informatiepakket en een uitnodiging om je te laten keuren. Want bloed doneren, is niet voor iedereen weggelegd. Om bloed te doneren moet je tussen de 18 en 70 jaar oud zijn en ze moeten een medische keuring hebben doorlopen. Deze keuring wordt uitgevoerd door een arts van de bloedbank en bestaat uit een medische vragenlijst (leefwijze, gezondheid, risicofactoren, ziekten) en metingen van je bloeddruk, gewicht en het hemoglobinegehalte in je bloed. Tot slot wordt je door middel van een bloedtest getest op HIV, hepatitis B, hepatitis C, syphilis en HTLVI/II. Als alle testen goed zijn, word je goedgekeurd en ontvang je een oproepkaart. Met deze kaart kan je op korte termijn terecht bij een bloedbank bij jou in de buurt. 

Hoe gaat bloeddonatie in zijn werk? 

Elke keer als je bloed wil doneren, krijg je een nieuwe, korte medische keuring. Deze bestaat uit een paar vragen en een meting van je bloeddruk en het ijzergehalte in je bloed. 

Alles goed? Dan word je door een team van assistenten en artsen ontvangen. Per bloeddonatie geef je, in ongeveer 15 minuten, een zak bloed van 500 milliliter. Tijdens de bloedafname lig je in een comfortabele stoel en krijg je een stuwband om je bovenarm. De assistente brengt een steriele naald aan in je ader en neemt een paar buizen bloed af. Daarna wordt er een zak aan de naald gekoppeld en blijf je zitten tot de zak gevuld is. Hierna wordt de naald verwijderd. Na afloop kom je terecht in het donorcafé, waar je gratis iets mag drinken en eten. Het is namelijk van groot belang dat je vocht- en suikergehalte op peil blijven. In totaal ben je ongeveer 1 uur kwijt. 

Is bloed doneren schadelijk voor je lichaam?

Je lichaam kan een halve liter bloed zeker missen, maar moet wel even herstellen. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 weken, pas dan zijn de afgenomen rode cellen opnieuw aangemaakt. Pas na deze periode kan je weer bloed doneren. Echter kan dit niet onbeperkt gedaan worden: vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar bloed doneren en mannen 5 keer. Je bent verder afhankelijk van hoe vaak je wordt opgeroepen. Dit hangt af van de vraag naar een bepaalde bloedgroep op een bepaald moment. 

Waarom is bloeddonatie zo belangrijk?

Bloed is van levensbelang. Bloed zorgt dat zuurstof en voedingsstoffen overal in je lichaam beschikbaar zijn. Ook kunnen mensen last hebben van een tekort aan bloed, ijzer of bloedplaatjes, door bijvoorbeeld een ziekte, ongeval of operatie. Hiervoor zijn bloeddonoren hard nodig. Op dit moment zijn er ongeveer 400.000 bloeddonoren, waarmee 250.000 patiënten geholpen worden. Door vergrijzing blijft de komende jaren de vraag naar bloeddonoren stijgen. Ga jij je aanmelden?

Meer over: