Ga naar de inhoud

Tekort aan medicijnen bereikt hoogtepunt: de impact op patiënten

Update:
medicijntekort

In het jaar 2023 was het medicijntekort in Nederland groter dan ooit tevoren. Dit blijkt uit gegevens van apothekersorganisatie KNMP. Een zorgelijke situatie. Wat is de impact op sommige patiënten?

Met 2292 verschillende medicijnen die minstens 2 weken niet beschikbaar waren in 2023, markeerde dit een aanzienlijke stijging ten opzichte van 1514 tekorten in 2022. Het nieuwe jaar 2024 is niet veel beter gestart.

Nog nooit was het medicijntekort zo groot

Dit alarmerende probleem heeft ernstige gevolgen gehad voor talloze patiënten, waaronder het verhaal van Edwin Praat, wiens 1-jarige zoontje epileptische aanvallen doormaakte, en waarbij het benodigde medicijn uit Zwitserland gehaald moest worden.

Persoonlijke verhalen illustreren de impact van medicijntekort

Een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van medicijntekorten komt naar voren in het verhaal van Edwin Praat, wiens jonge zoontje, getroffen door het Tubereuze Sclerose Complex (TSC), afhankelijk is van het medicijn vigabatrine om epileptische aanvallen te onderdrukken. Toen dit medicijn niet beschikbaar was in Nederland, moesten de ouders naar België en Duitsland reizen, wat resulteerde in stress en bezorgdheid over de gezondheid van hun kind.

Dit staat symbool voor een groter probleem waar steeds meer Nederlandse patiënten mee te maken krijgen: de ontoereikendheid van medicijnen die zij nodig hebben.

Wanneer is er sprake van tekort aan medicijnen

  • Het medicijn is landelijk niet beschikbaar
  • Het medicijn is naar verwachting langer dan 2 weken niet te krijgen

Medicijntekort komt steeds vaker voor

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker medicijntekorten. Bij zo’n tekort zijn bepaalde medicijnen (tijdelijk) niet te krijgen bij de apotheek.

  • In 2020 waren er 1480 tekorten.
  • Dit was bijna een verdubbeling van het aantal meldingen in 2018.
  • In 2021 daalde dit aantal naar 1007.

Klinkt misschien weinig, het is nog steeds erg veel. Hoe dit komt? De belangrijkste oorzaken zijn omdat er simpelweg minder medicijnfabrikanten zijn en dat Nederland kleine medicijnvoorraden heeft.

Kamervragen over tekort aan medicijnen

Het probleem speelt al een tijdje en is onderdeel van de politieke agenda. Zie hieronder een aantal kamervragen over het onderwerp.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Tot slot is er wel een voordeel: de prijzen van medicijnen in Nederland zijn erg laag in verhouding tot andere landen. Maar dan moeten ze natuurlijk wel leverbaar zijn!

Bronnen: Rijksoverheid, RTL, NOS

Meer over: