Draai voor klassieke weergave

Tips voor een make-over bij jezelf

Een nieuw jaar, een nieuwe jij? Als je zin hebt in een ander uiterlijk, kun je jezelf van top tot teen een make-over geven. Niets geeft je meer zelfvertrouwen dan een compleet nieuwe look! Maar hoe pak je dat aan?

Besluit allereerst waar je ontevreden mee bent. Je kapsel, je make-up gewoontes, de inhoud van je kledingkast? Of kan het allemaal wel een opfrisser gebruiken? Denk bewust na over je sterke punten en de de punten die je liever wilt verdoezelen. Maak een lijstje met de dingen die je wilt doen en deel alles op in stappen: het hoeft niet in één dag.

Dit zijn onderdelen van een make-over:

 1. Huidverzorging (bezoek een schoonheidsspecialiste)
 2. Een manicure behandeling
 3. Een pedicure behandeling
 4. Je wenkbrauwen epileren of verven
 5. Een nieuwe garderobe aanschaffen
 6. Accessoires om je bestaande garderobe op te frissen
 7. Nieuwe make-up stijl proberen
 8. Een nieuw kapsel nemen
 9. Afvallen (kijk hier voor tips om gezonder te eten)
 10. Een andere parfum kiezen

Een nieuwe garderobe kopen

Als je uitgekeken bent op je oude kleding, dan wordt het tijd om daar iets aan te doen. Hoe vind je de kledingstijl die bij je past? Volg een stappenplan om een nieuwe garderobe te kiezen:

 • Bepaal welke kleuren goed bij je passen. Je kunt je laten adviseren bij een stylist, maar ook zelf op onderzoek gaan op het internet. Wordt jouw huidskleur gecomplimenteerd door warme of juist koele kleuren? Welke kleuren past het best bij de kleur van je haar en ogen. Moet je wegblijven bij felle of zachte kleuren? Als je deze informatie verzameld hebt, ben je al een heel eind.
 • Daarna kun je kijken wat de vorm van je lichaam is. Als je een buikje hebt, zijn hoge tailles en overslagdetails bijvoorbeeld erg mooi. Heb je brede dijen maar smalle schouders, kun je kiezen voor een wijdere top met opvallende details. Ook hierin kun je je laten adviseren door een stylist of zelf op zoek gaan op internet.
 • Begin met goede basics: kies broeken en fijne tops of blouses die je altijd kunt dragen. Vul dit aan met nieuwe accessoires en opvallendere kledingstukken, zoals een gekleurd jasje. De belangrijke garderobe basics zijn:
  - Een spijkerbroek
  - Een zwarte broek
  - Een zwart jurkje
  - Een blazer unikleur
  - Een warme trui
  - Een wit en een zwart t-shirt
  - Zwarte laarsjes
  - Sneakers
 • Bedenk ook wat je met je oude kleding gaat doen. Kijk wat er nog bij je nieuwe stijl past en wat je wegdoet. 

Een nieuw kapsel kiezen

Bij een nieuw kapsel is het ‘t belangrijkste dat deze goed bij je gezicht past. Al is het natuurlijk ook prettig als het niet teveel tijd vraagt om het in model te brengen. Laat je hierbij adviseren door de kapper.

 • Als je een ovaal gezicht hebt, dan kun je bijna ieder kapsel goed hebben. Pas alleen op met een kapsel dat je gezicht verbergt, zoals een volle rechte pony.
 • Bij een vierkant gezicht wil je de illusie opwekken dat je een smalle kaaklijn en een langer gezicht hebt. Kies daarom een kapsel dat tot onder je kin valt. Kapsels die boven of op de kin komen benadrukken je brede kaaklijn juist meer. Pony’s passen ook niet goed bij je, omdat dit de vierkante vorm benadrukt. Ga in plaats daarvan voor zachte laagjes en golvend haar.
 • Als je een rond gezicht hebt, kan deze een beetje ‘bol’ aandoen. Dit kun je vermijden door laagjes te nemen en een kapsel dat tot onder de kin komt. Vaak is schouderlengte heel erg mooi.
 • Mensen met een hartvormig gezicht hebben een breed voorhoofd en een smalle kin. Met je kapsel wil je dit in balans brengen door volume onderin je haar aan te brengen en het bovenop juist rustig te houden. Een zijscheiding staat ook vaak mooier dan een midden-scheiding.

Vraag na het bezoekje bij de kapper gelijk om advies voor haarverzorging. Welke producten passen goed bij jouw (nieuwe) haar en kunnen ervoor zorgen dat je er dagelijks stralend uitziet?

Zelfvertrouwen vergroten door make-over

Uiteindelijk draait het vooral om zelfvertrouwen. Bovenstaande aanpassingen geven je een goed gevoel en leveren positieve complimentjes op. Als jij je goed voelt, straal je dit ook uit.

Gebruik ook deze tips om er jonger uit te zien.

Auteur: Quirine Brouwer