Ga naar de inhoud

Jaloezieën schoonmaken: 10 handige tips

Update:
Jaloezieën-schoonmaken

Jaloezieën zijn een mooie aanvulling op je interieur. Ze hebben alleen de neiging om stof en vuil te verzamelen, waardoor ze er na verloop van tijd minder fris uitzien. Jaloezieën schoonmaken: hoe pak je dit vervelende schoonmaakklusje aan?

Het schoonmaken van jaloezieën kan namelijk een tijdrovende klus zijn, maar met de juiste tips en trucs klaar je dit klusje gemakkelijk en efficiënt. Dit zijn 10 handige tips.

1. Stoomreiniger voor grondige reiniging

Een stoomreiniger is een uitstekend hulpmiddel om je jaloezieën grondig en hygiënisch schoon te maken. De hete stoom verwijdert niet alleen stof en vuil, maar doodt ook bacteriën en allergenen. Gebruik het juiste opzetstuk en laat de stoom de jaloezieën reinigen zonder ze nat te maken. Het resultaat is schone, frisse jaloezieën zonder gedoe met water of chemische reinigingsmiddelen.

2. Ontvetten in bad met Dasty ontvetter

Ooit van Dasty ontvetter gehoord? Duizenden huisvrouwen zijn fan van dit wondermiddel. Het is ideaal voor ovens, kookplaten, afzuigkappen, grills, snijmachines, vloeren, afwas, trainingsschoenen, motorfietsen, fietsen, manchetten en kragen (voorbehandeling) en vele andere lastige vlekken.

Ook voor jaloezieën kun je Dasty ontvetter goed gebruiken. Vul een bad met water en voeg een beetje Dasty ontvetter toe. Laat de jaloezieën een halve dag of zelfs een nachtje weken voor een super wit en schoon resultaat. Vergeet niet om het bad goed schoon te spoelen voordat je het weer gebruikt. Laat je de jaloezieën liever hangen dan kan het ook prima door een beetje dasty op een doekje te spuiten en laag voor laag de jaloezieën schoon te wrijven.

3. Schoonmaakazijn met washandje

Vul een emmer met warm water en schoonmaakazijn, pak 2 washandjes. Doe er aan elke hand één om en maak de jaloezie met een schuivende beweging schoon. Een tijdrovend klusje waar wat geduld voor nodig is, maar het resultaat mag er zeker zijn!

4. Reinigen met een tandenborstel

Voor hardnekkige vlekken of vuil op moeilijk bereikbare plekken, zoals de hoeken van de jaloezieën, kun je een oude tandenborstel gebruiken om grondig schoon te maken. Maak de tandenborstel vochtig met wat schoonmaakmiddel en schrob voorzichtig de vuile plekken weg.

4. Afnemen met synthetische doekjes

Maak washandjes van synthetische doekjes en gebruik deze om je jaloezieën af te nemen. Doe aan beide handen zo’n zelfgemaakt washandje en maak ze vochtig met schoon water of sop. Neem een strook van de jaloezieën tussen je handen en veeg van links naar rechts om stof en vuil te verwijderen. Deze methode is gemakkelijk en effectief, waardoor je jaloezieën snel weer schoon zijn.

5. Stofzuigen met een borstelopzetstuk

Gebruik het borstelopzetstuk van je stofzuiger om stof en vuil van je jaloezieën te verwijderen. Door voorzichtig over de jaloezieën te stofzuigen, verwijder je snel en oppervlakkig vuil zonder ze nat te maken. Jaloezieën schoonmaken doe je idealiter elke maand.

6. Microvezeldoekjes voor dagelijkse reiniging

Spuit het schoonmaakmiddel niet direct op de luxaflex, maak eerst een sopje en breng dat met een schoonmaakdoekje aan. Houd daarvoor een paar microvezeldoekjes bij de hand voor de dagelijkse reiniging van je jaloezieën. Microvezeldoekjes zijn geweldig om stof snel op te vangen zonder dat er strepen achterblijven.

7. Azijnoplossing voor hardnekkig vuil

Zitten er vettige vlekken op je jaloezieën? Maak dan een oplossing van gelijke delen water en witte azijn. Gebruik een zachte doek om de jaloezieën voorzichtig af te vegen met deze oplossing.

8. Regelmatig onderhoud voorkomt grote schoonmaakbeurten

Om ervoor te zorgen dat je jaloezieën langer schoon blijven, is regelmatig onderhoud essentieel. Stof de jaloezieën wekelijks af en geef ze een grondige schoonmaakbeurt om de paar maanden, afhankelijk van hoe snel ze vuil worden.

9. Gebruik een plumeau

Een plumeau of stofwisser is ook handig om regelmatig stof van de jaloezieën te verwijderen. Door de flexibele haren kom je gemakkelijk tussen de jaloezieën om stof weg te nemen.

Of nóg beter: probeer dit handige hulpmiddel voor de jaloezieën eens uit.

10. Houten jaloezieën

Als je houten jaloezieën hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met water en chemische reinigingsmiddelen. Gebruik een droge microvezeldoek of een speciale stofborstel om stof te verwijderen. Bij hardnekkig vuil kun je een licht vochtige doek gebruiken met een milde zeepoplossing, maar vermijd overmatig water om het hout te beschermen.

Let op: Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel of van die kant en klare schoonmaakdoekjes. Dit zorgt niet perse voor schonere jaloezieën, maar is wel slechter voor het milieu en kan agressief zijn en lelijke plekken achterlaten op de latten.

Professionele reiniging bij twijfel

Als je niet zeker bent over de beste manier om je jaloezieën schoon te maken, kun je altijd overwegen om professionele reinigingsdiensten in te schakelen. Ze hebben de kennis en het juiste gereedschap om je jaloezieën grondig en veilig schoon te maken.

Gamma handige tip

Wij hebben nog veel meer handige huishoudelijke tips: meest populaire artikel is ‘gele toiletbril schoonmaken‘.

Meer over: