Ga naar de inhoud

Natuurstenen aanrechtblad dof? Tips streeploos verzorgen

Update:
Natuursteen aanrechtblad verzorgen en reinigen

Een natuurstenen aanrechtblad straalt niet alleen luxe uit, maar het is ook een duurzaam en uniek materiaal. Het schoonmaken en onderhouden van een natuurstenen aanrechtblad vereist wel speciale aandacht. Door de gevoeligheid van het materiaal voor vlekken en kringen kun je bepaalde dingen beter niet doen.

Doffe vlekken op je natuurstenen aanrechtblad komen vaak voor. Hoe voorkom je dit? Gebruik onze tips en weetjes om je natuursteen aanrechtblad in topconditie te houden.

Tips voor het schoonmaken van natuurstenen aanrechtbladen

Kies de juiste aanpak voor het materiaal. Natuurstenen aanrechtbladen zijn vaak vervaardigd uit graniet, marmer of hardsteen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke reinigingsbehoeften.

  • Granieten aanrechtblad: Graniet is robuust en eenvoudig te onderhouden. Gebruik warm water en een vochtige doek voor een effectieve reiniging, en klaar ben je.
  • Hardstenen aanrechtblad: Hardsteen is gevoeliger voor kalk en zure stoffen. Vermijd daarom overmatig gebruik van zeep en gebruik geen zure, chemische of ontkalkingsmiddelen. Reinig het met warm water voor een optimale verzorging.
  • Marmeren aanrechtblad: Marmer is licht van kleur en vatbaar voor vlekken. Gebruik daarvoor een droge doek om vlekken te voorkomen. Bij hardnekkige vlekken is schoonmaken met lauwwarm water en een zachte doek aan te bevelen.

Soorten natuursteen

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Bij het schoonmaken van je natuurstenen aanrechtblad zijn er enkele handelingen die je beter vermijdt:

  • Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen, zuurhoudende of bijtende middelen.  
  • Schurende of chemische middelen: Vermijd het gebruik van schurende producten die het oppervlak kunnen beschadigen.
  • Hete pannen of schalen: Plaats nooit hete voorwerpen direct op het aanrechtblad om scheuren of breken te voorkomen.
  • Groene zeep: Gebruik zo min mogelijk groene zeep, omdat dit de natuursteen aantast.
  • Onmiddellijke actie bij morsen: Bij morsen van zure dranken zoals frisdrank of sinaasappelsap, is het essentieel om onmiddellijk schoon te maken en het oppervlak te drogen om vlekken te voorkomen.

Vlekken uit een natuurstenen aanrechtblad verwijderen

Combineer lauw water met een kleine hoeveelheid milde zeep. Neem een schone, zachte doek en veeg het oppervlak schoon. Zorg ervoor dat je het blad grondig droogt om eventuele zeepresten te elimineren. Als er vlekken zijn, kun je proberen ze te behandelen met (gebruikte) frituurvet of bijenwas.

Welke doekjes gebruiken bij natuurstenen aanrechtbladen?

Bij het schoonmaken van natuurstenen aanrechtbladen is het belangrijk om zachte en niet-schurende doekjes te gebruiken om krassen en beschadigingen aan het oppervlak te voorkomen. Hier zijn enkele aanbevolen opties:

  • Microvezeldoekjes: Deze doekjes zijn zacht, pluisvrij en effectief in het oppakken van vuil en resten zonder krassen achter te laten.
  • Katoenen doeken: Zachte, katoenen doeken zijn ideaal voor het dagelijkse schoonmaken. Ze absorberen vocht goed en zijn mild voor natuursteen.
  • Linnen doeken: Linnen is een ander zacht materiaal dat geschikt is voor het reinigen van natuursteen. Het laat minder vezels achter dan sommige andere stoffen.
  • Zachte spons: Voor het aanpakken van hardnekkig vuil of vlekken gebruik je een zachte spons. Zorg ervoor dat de spons schoon is en vrij van schurende deeltjes.

Vermijd het gebruik van schurende materialen zoals schuursponzen of ruwe doeken, omdat deze het oppervlak van het natuurstenen aanrechtblad beschadigen. Regelmatig onderhoud met de juiste doekjes draagt bij aan het behoud van de glans en de kwaliteit van het natuursteen.

In dit artikel leggen we het verschil van alle schoonmaakdoekjes nog wat uitgebreider uit.

Natuurstenen aanrechtbladen beschermen en impregneren

Naast het regelmatig schoonmaken van je natuurstenen aanrechtblad, is het ook belangrijk om het goed te beschermen. Gebruik hiervoor een natuursteenreiniger in combinatie met een natuursteen impregneermiddel. Door regelmatig impregneren wordt het oppervlak water- en vuilafstotend.

Het schoonmaken en onderhouden van natuurstenen aanrechtbladen vergt zorg en aandacht, maar met de juiste aanpak geniet je extra van je keuken.

Is je keuken aan kant en is je aanrechtblad als nieuw, maar heb je alsnog vreemde geurtjes? Met deze tips verdwijnen vieze geurtjes uit je keuken.

Meer over: