Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

10 tips om je barbecue schoon te maken én schoon te houden

Een barbecue schoonmaken. Hoe pak je dat handig aan als je, na een gezellig avondje barbecuen, het rooster niet meteen hebt schoongemaakt? Waarom gaan die aangekoekte vlees- en visresten er niet gemakkelijk vanaf? 

Met deze tips maak je je barbecue in een handomdraai schoon.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Barbecue schoonmaken met staalborstel

Het schoonmaken van een barbecue is een vak apart. Maak het rooster schoon met een staalborstel of een stuk aluminiumfolie. Houd er rekening mee dat een staalborstel echt agressief is. Als je deze gebruikt is het raadzaam om er voorzichtig mee over het rooster te vegen. Je wilt tijdens de volgende barbecuesessie geen staalsplinters terugvinden in je stukje vlees of vis.  

Barbecue schoonmaken met aluminiumfolie

Wanneer je je barbecue schoonmaakt met aluminiumfolie, hoef je je geen zorgen te maken over het achterlaten van resten. Je kunt het rooster het beste schoonmaken wanneer deze warm is. Folie eroverheen en het vuil glijdt er zo vanaf. Houd er wel rekening mee dat folie ontzettend goed geleid. Je kunt daarom je handen het best beschermen door een paar handschoenen te dragen. 

Schoonmaken op hoge of lage temperatuur 

Het schoonmaken van de barbecue doe je op hoge temperatuur. Betekent dit gewoon na het laatste stukje vlees? Ja, dan is de barbecue nog warm. Nog beter is om bij een gas- of elektrische barbecue eerst de grote etensresten te verwijderen, de deksel te sluiten en de barbecue nog 15 minuten op de hoogste stand te zetten. Je zult zien dat het schoonmaken van het rooster nog nooit zo eenvoudig was.

Sommige mensen beweren dat het net zo makkelijk is om je barbecuerooster na gebruik in het gras te leggen. Niet direct, want dan kun je een schroeiplek maken. Wanneer het rooster wat is afgekoeld, zou de dauw van het gras ervoor zorgen dat het vuil sneller loslaat. De volgende ochtend wrijf je het er zo vanaf.

Extra grondig reinigen

Meng 3 eetlepels schoonmaaksoda met een eetlepel water. Breng dit mengsel aan op het barbecuerooster en laat dit even intrekken en maak het rooster schoon met een spons. Bljikt dit niet voldoende te zijn? Laat het rooster een nachtje weken in een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Doe eerst de soda in een ruime teil en giet daarna het water erbij, zodat de soda goed oplost in het water (en niet gaat klonteren).  
De volgende dag haal je de restanten vuil en viezigheid makkelijk weg met een (schuur)sponsje. Even wassen, droogmaken en het barbecuerooster is klaar voor de grill.

Pak je barbecue daarna in met een barbecuehoes, zodat ‘ie blijft blinken voor de volgende keer.

Top 10 tips barbecue schoonhouden

  1. Vooraf zonnebloem- of olijfolie op het rooster
  2. Schoonmaken wanneer het rooster warm is
  3. Schoonmaken met aluminium of staalborstel
  4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  5. Verwijder koolresten uit de asla
  6. Wrijf een halve citroen over het rooster
  7. Wikkel het rooster in een natte krant 
  8. Leg het (afgekoelde) rooster in vochtig gras 
  9. Haal een zachte doek over de barbecue
  10. Gebruik een barbecue-hoes 

Opruimen van kolenresten

Heb je een houtskoolbarbecue met asla? Dan kun je de kolen eenvoudig hergebruiken. Haal een aspook door de kolen heen, zodat deze afbrokkelen en in de asla terechtkomen. Vervolgens ga je met de aspook in de asla en schuif je het restant zo op een blik. Hoewel je het rooster het best kunt schoonmaken als de barbecue nog warm is, is dat met een asla niet het geval. Doe dit niet op de dag zelf, maar ruim het op voordat je weer gaat barbecueën. Zou je dat wel doen, heb je kans dat de warme kolen op je voeten terechtkomen en je barbecue-avond eindigt met verbrande tenen.

Lees ook:

Bronnen: Kieskeurig.nl, Coolblue
Auteur: Anouk Bruel