Draai voor klassieke weergave

Tips om je barbecue schoon te maken én te houden

Een barbecue schoonmaken. Het klinkt eenvoudig, maar we zijn allemaal weleens geschrokken van ons barbecuerooster - die niet direct was schoongemaakt na een gezellig avondje barbecuen. Waarom gaan die aangekoekte vlees- en visresten er niet gemakkelijk vanaf? Met deze tips maak je je barbecue in een handomdraai schoon.

Barbecue schoonmaken met staalborstel

Het schoonmaken van een barbecue is een vak apart. Je kunt het rooster het best schoonmaken met een staalborstel of een stuk aluminiumfolie. Houd er rekening mee dat een staalborstel echt agressief is. Als je deze gebruikt, is het alleen geschikt om voorzichtig over het rooster te vegen. Je wilt tijdens de volgende barbecuesessie geen staalsplinters terugvinden in je stukje vlees of vis.  

Barbecue schoonmaken met aluminiumfolie

Wanneer je je barbecue schoonmaakt met aluminiumfolie, hoef je je geen zorgen te maken over het achterlaten van resten. Je kunt het rooster het beste schoonmaken wanneer deze warm is. Folie eroverheen en het vuil glijdt er zo vanaf. Het enige waar je nu rekening mee moet houden is dat folie ontzettend goed geleid. Je kunt daarom je handen het best beschermen door een paar handschoenen te dragen. 

Schoonmaken op hoge of lage temperatuur 

Het schoonmaken van de barbecue doe je dus op hoge temperatuur. Betekent dit gewoon na het laatste stukje vlees? Ja, dan is de barbecue nog warm. Nog beter is om bij een gas- of elektrische barbecue eerst de grote etensresten te verwijderen, de deksel te sluiten en de barbecue nog eens 15 minuten op de hoogste stand te zetten. Je zult zien dat het schoonmaken van het rooster nog nooit zo eenvoudig was.

Sommige mensen beweren dat het net zo makkelijk is om je barbecuerooster na gebruik in het gras te leggen. Niet direct, want dan kun je een schroeiplek krijgen. Maar wanneer het rooster wat is afgekoeld, zou de dauw van het gras ervoor zorgen dat het vuil sneller loslaat. De volgende ochtend wrijf je het er zo vanaf.

Top 10 tips barbecue schoonhouden

  1.  Vooraf zonnebloem- of olijfolie op het rooster
  2. Schoonmaken wanneer het rooster warm is
  3. Schoonmaken met aluminium of borstel
  4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  5. Verwijder koolresten uit de asla
  6. Wrijf een halve citroen over het rooster
  7. Wikkel het rooster in een natte krant 
  8. Leg het (afgekoelde) rooster in het gras 
  9. Haal een zachte doek over de barbecue
  10. Gebruik een barbecue-hoes 

Extra grondig schoonmaken

Wil je je barbecue niet alleen schoonvegen, maar extra grondig schoonmaken? Daar hoef je geen schoonmaakmiddelen, emmers en water voor te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een lichtvochtig doekje, zonder zeep. Na het borstelen zou dit al genoeg moeten zijn om je barbecuerooster weer te laten glimmen. En als je toch een schoonmaakmiddel gebruikt, laat het dan een ontvetter zijn. Pak je barbecue daarna in met een hoes, zodat ‘ie blijft blinken voor de volgende keer.

Opruimen van kolenresten

Heb je een houtskoolbarbecue met asla? Dan kun je de kolen eenvoudig hergebruiken. Haal een aspook door de kolen heen, zodat deze afbrokkelen en in de asla terechtkomen. Vervolgens ga je met de aspook in de asla en schuif je het restant zo op een blik. Hoewel je het rooster het best kunt schoonmaken als de barbecue nog warm is, is dat met een asla niet het geval. Doe dit dus niet op de dag zelf, maar ruim het op voordat je weer gaat barbecueën. Zou je dat wel doen, heb je kans dat de warme kolen op je voeten terechtkomen en je barbecue-avond eindigt met verbrande tenen.

Barbecue schoon en klaar voor gebruik? Dan ben je vast benieuwd naar de 8 onmisbare ingrediënten voor op de barbecue. Of deze 5 verrassende barbecue recepten!

Bronnen: Kieskeurig.nl, Coolblue
Auteur: Anouk Bruel