Ga naar de inhoud

Barbecue schoonmaken: 10 tips om hem schoon te houden

Update:

Een barbecue schoonmaken. Hoe pak je dat handig aan als je, na een gezellig avondje barbecuen, het rooster niet meteen hebt schoongemaakt? Waarom gaan die aangekoekte vlees- en visresten er niet gemakkelijk vanaf? 

Met deze tips maak je je barbecue in een handomdraai schoon.

Barbecue schoonmaken met staalborstel

Het schoonmaken van een barbecue is een vak apart. Maak het rooster schoon met een staalborstel of een stuk aluminiumfolie. Houd er rekening mee dat een staalborstel echt hard en stekelig is. Als je deze gebruikt is het raadzaam om er voorzichtig mee over het rooster te vegen. Niemand wil tijdens een volgend tuinfeestje staalsplinters terugvinden in een stukje vlees of vis.  

Barbecue schoonmaken met aluminiumfolie

Wanneer je je barbecue schoonmaakt met aluminiumfolie, hoef je je geen zorgen te maken over het achterlaten van resten. Je kunt het rooster het beste schoonmaken wanneer deze warm is. Folie eroverheen en het vuil glijdt er zo vanaf. Houd er wel rekening mee dat het folie goed geleid. Je kunt daarom je handen het best beschermen door een paar ovenwanten te dragen. 

Schoonmaken op hoge of lage temperatuur 

Het schoonmaken van de barbecue doe je op hoge temperatuur. Betekent dit gewoon na het laatste stukje vlees? Ja, dan is de barbecue nog warm. Nog beter is om bij een gas- of elektrische barbecue eerst de grote etensresten te verwijderen, de deksel te sluiten en de barbecue nog 15 minuten op de hoogste stand te zetten. Je zult zien dat het schoonmaken van het rooster nog nooit zo eenvoudig was.

Sommige mensen beweren dat het net zo makkelijk is om je barbecuerooster na gebruik in het gras te leggen. Niet direct, want dan kun je een schroeiplek maken in je gazon. Niet fraai. Wanneer het rooster wat is afgekoeld kun je het rooster wel in het dauw van het gras leggen om ervoor te zorgen dat het vuil sneller loslaat. De volgende ochtend wrijf je het er dan, als het goed is, zo vanaf.

Extra grondig reinigen

Extra grondig reinigen? Meng 3 eetlepels schoonmaaksoda met een eetlepel water. Breng dit mengsel aan op het rooster en laat dit even intrekken, en maak het rooster schoon met een spons. Werkt dit niet voldoende? Laat het rooster dan een nachtje weken in een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Doe eerst de soda in een ruime teil en giet daarna het water erbij, zodat de soda goed oplost in het water (en niet gaat klonteren). De volgende dag haal je de restanten vuil en viezigheid makkelijk weg met een (schuur)sponsje. Even wassen, droogmaken en het rooster is klaar voor de grill. Pak je barbecue daarna in met een barbecuehoes, zodat deze blijft blinken voor de volgende sessie.

Top 10 tips om de barbecue schoon te maken en te houden

  1. Vooraf zonnebloem- of olijfolie op het rooster
  2. Schoonmaken wanneer het rooster warm is
  3. Schoonmaken met aluminium of staalborstel
  4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  5. Verwijder koolresten uit de asla
  6. Wrijf een halve citroen over het rooster
  7. Wikkel het rooster in een natte krant 
  8. Leg het (afgekoelde) rooster in vochtig gras 
  9. Haal een zachte doek over de barbecue
  10. Gebruik een barbecue-hoes 

Opruimen van kolenresten

Heb je een houtskoolbarbecue met asla? Dan kun je de kolen eenvoudig hergebruiken. Haal een aspook door de kolen heen, zodat deze afbrokkelen en in de asla terechtkomen. Vervolgens ga je met de aspook in de asla en schuif je het restant zo op een blik. Hoewel je het rooster het best kunt schoonmaken als de barbecue nog warm is, is dat met een asla niet het geval. Doe dit niet op de dag zelf, maar ruim het op voordat je weer gaat barbecueën. Doe je het wel, heb je kans dat de warme kolen op je voeten terechtkomen en je barbecue-avond eindigt met verbrande tenen bij de Eerste Hulp.

Meer over: