Ga naar de inhoud

8 onmisbare ingrediënten voor op de barbecue

Update:

Je staat in de supermarkt of bij de slager en je bent van plan om lekker te gaan barbecueën. Het is namelijk heerlijk weer! Na het boodschappen doen, vraag je je af; heb ik nou alles? Met dit lijstje wordt het een stuk gemakkelijker.

Deze 8 basis ingrediënten – om de barbecue tot een succes te maken – zijn misschien voor de hand liggend, maar zó voorkom je dat je niets vergeet. Zo maak je jouw barbecue tot een gegarandeerd succes.

1. Heerlijk sappig, mals en goed vlees

Bij een barbecue hoort natuurlijk vlees. Wat voor vlees is nou extra lekker op de barbecue? Hamburgers, kip en worstjes doen het altijd goed. Onder de echte vleeseters worden spareribs ook erg gewaardeerd. Als je deze goed marineert en langzaam gaart, valt het vlees makkelijk van het bot af: heerlijk! Ben je zelf vegetarisch of eet je liever wat minder vlees? Er is ook genoeg vegetarisch vlees te vinden in de supermarkt! Het is ook nog een super lekker.

2. Verschillende soorten (zelfgemaakte) saus

Wat is een stukje vlees zonder een lekker sausje? Bij een barbecue is het lekker om verschillende sauzen te serveren. Denk aan cocktailsaus, knoflooksaus, barbecuesaus, satésaus, ketchup en mayonaise. Je kunt deze sauzen kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Dit is vaak extra lekker en het is relatief simpel om te doen. 

Tip: Bananensaus

Als je van zoet houdt, is dit een aanrader. Prak 2 bananen fijn en meng deze met mayonaise, een eetlepel ketchup en peper en zout door elkaar. Heerlijk voor op een stokbroodje, vooral (klein)kinderen vinden dit een verrassende – en toch een klein beetje gezonde – lekkernij. 

3. Stokbrood is onmisbaar

Ook een stokbrood is onmisbaar tijdens een barbecue. Heerlijk met (zelfgemaakte) kruidenboter of een ander smeersel of saus. Je kunt kiezen voor een traditioneel stokbrood, maar een ciabatta of een Franse flûte is erg lekker. Als je eens wat anders wil proberen dan een stokbrood, maak of koop dan een knoflookbrood. Een echte aanrader!

4. Een frisse salade 

Salades doen het altijd goed bij een barbecue. Een heerlijke frisse salade slaat niemand over. Je kunt denken aan een echte salade, maar ook aan een couscous salade, pastasalade of een (zelfgemaakte) aardappelsalade. Kies een keer een andere aardappel; met de roseval aardappel voor een smaakvolle aardappelsalade. Bosuitje en crème fraîche erbij, smullen! Als je vegetariërs op bezoek hebt, is het extra aan te raden om een salade te maken. Salades zijn namelijk erg voedzaam!

5. Fruit zorgt voor de benodigde vitamines 

Fruit is ook niet te missen tijdens een barbecue en zorgen voor de benodigde vitamines. Je kunt kiezen om verschillende fruitsoorten in blokjes te snijden en dit te serveren als een vruchtenbowl of op (saté)prikkers te rijgen. Ga je liever voor 1 soort fruit? Serveer dan partjes (water)meloen op een bordje. Fruit is ook lekker op de barbecue, denk bijvoorbeeld aan kipstokjes met partjes ananas of perzik. 

6. Zorg voor genoeg drinken

Men vergeet vaak genoeg te drinken, vooral als het lekker weer is. Ook tijdens het barbecueën kan het drinken erbij in schieten. Zorg daarom voor een grote kan met water, ijsblokjes, schijfjes citroen en munt. Zo kan iedereen zelf drinken inschenken en hoef jij minder te lopen. Daarnaast is het ook lekker om een biertje, glaasje fris of een wijntje te drinken.

TIP: Deze verrassende zomerwijnen smaken perfect bij de barbecue. 

7. Mixed grill geeft je nog meer mogelijkheden 

Naast vlees kun je groente heerlijk grillen op de barbecue. Aanraders zijn paprika, courgette, champignons, mais, gepofte aardappel en ui. Ook lekker op een stokje (met vlees). Zo combineer je vlees en groente. 

8. Een dessert sluit de barbecue feestelijk af

Na een barbecue kan een toetje érg lekker zijn. Wat dacht je van een glaasje prosecco, een ijsje toe, marshmallows met chocola of een verrassende cocktail? Een lekkere afsluiter van een heerlijke zomerse avond. 

Weet je niet welke maaltijdsalade je moet maken? Bijna alle maaltijdsalades zijn eigenlijk eetbare kunstwerken. Kijk maar naar de kleuren op het bord: rode tomaten, spierwitte fetakaas en groene paprika. Wij benoemen 7 heerlijke klassieke maaltijdsalades en hun herkomst. Dit maakt het kiezen wat makkelijker!

Meer over: