Draai voor klassieke weergave

De afzuigkap schoonmaken, hoe doe je dat snel én goed?

Je afzuigkap schoonmaken. Eén van die huishoudelijke taken die je niet dagelijks doet, terwijl je roosters met de dag viezer en vettiger worden. En hoe langer je wacht, hoe erger het wordt. Bovendien is het niet veilig en ook niet goed voor je gezondheid. Met deze tips maak jij je afzuigkap snel en goed schoon.

Een afzuigkap zorgt ervoor dat vet, stof en vuil door een afvoer worden weggezogen. Gelukkig, want daardoor verspreidt het zich niet in je huis. Het nadeel is alleen dat het deels achterblijft op de filters. Als het daar eenmaal zit, gaat het niet zo makkelijk weg. Slechte zaak. De vetlaag die op de filters ontstaat, is namelijk brandbaar. Slaat per ongeluk de vlam in de pan? Dan zal het vet direct in brand springen.

Bovendien is het niet goed voor je gezondheid. Fijnstof wordt door een vieze afzuigkap niet goed afgevoerd. Dit kan betekenen dat tijdens het koken, onder een vette afzuigkap, de gezondheid wordt aangetast door de stofdeeltjes. 

Een schone afzuigkap in 12 minuten

Een snelle manier om een schone afzuigkap te krijgen, is met de alleskunner baking soda. Leg de metalen filters van je afzuigkap in de gootsteen of een emmer met een handje baking soda en heet water. Zorg ervoor dat de vette kant naar boven ligt. Je kunt er nog afwasmiddel aan toevoegen voor een frisse geur en een extra schoon resultaat. Laat het 10 minuten intrekken. Daarna kun je het vet er zo afschrobben met een afwasborstel. Een afzuigkap van RVS kun je oppoetsen met wat baby- of olijfolie om de afzuigkap weer mooi te laten glimmen.

TIP: Controleer alleen even of je afzuigkap niet is gemaakt van aluminium. Baking soda kan namelijk aluminium aantasten.

De afzuigkap in de vaatwasser 

Net als baking soda, kan een vaatwasser een afzuigkap van aluminium aantasten. Als jouw afzuigkap niet van aluminium is gemaakt, heb je geluk. De filters van de kap kun je zo in de vaatwasmachine stoppen. Het enige waar je op moet letten, is dat je de vette kant dit keer naar onder legt en het filter niet klem komt te zitten. Een kort programma van zo’n 40 graden is genoeg voor een schone afzuigkap, als je het regelmatig doet. Vergeet geen vaatwastablet toe te voegen.

Afzuigkap met aluminium filters

Wat nu als je een afzuigkap van aluminium hebt? Dan kun je bovenstaande schoonmaakklussen beter niet uitvoeren. Gebruik in dat geval alleen heet water met afwasmiddel of groene zeep, zowel voor de buitenkant van de kap als voor de roosters. Het is vooral belangrijk dat je geen hardnekkige middelen gebruikt zoals soda. Met een microvezeldoekje kun je het vuil en vet er daarna afvegen. Een andere manier om je afzuigkap schoon te maken is om een pan met water en citroensap op het vuur te zetten, met de afzuigkap aan. Door het afzuigen van de citroen damp zal het vuil makkelijker loslaten en eenvoudig te verwijderen zijn. 

Afzuigkap met stoffen filters

Naast metalen en aluminium filters, zijn er ook stoffen filters. Dit zijn vervangbare filters die je één keer in de twee a drie maanden moet vervangen. Ze zijn simpelweg niet schoon te maken. Gelukkig zijn de meeste stoffilters geschikt voor elke afzuigkap en kun je ze eenvoudig op maat knippen. 

Binnenkant van de afzuigkap schoonmaken

Als de buitenkant weer glanst en de roosters grondig zijn gereinigd, is het tijd voor de binnenkant. Is jouw afzuigkap aangesloten op het stopcontact? Haal de stekker er dan uit voor je begint. Maak vervolgens een sopje met ontvetter (of koop kant en klare spray) en gebruik dit om de binnenkant mee in te sprayen. Neem het met een vochtig microvezeldoekje af en maak het droog met een oude theedoek. Je zult merken dat er behoorlijk wat vet vanaf komt, vooral als je de binnenkant al even niet hebt schoongemaakt.

Let op: zorg er bij het schoonmaken van de binnenkant voor dat je geen elektronische delen raakt, zoals de motor of de verlichting. 

Hoe vaak per jaar maak je de afzuigkap schoon?

Zodra zowel de binnen- als de buitenkant weer helemaal stralend schoon zijn, kun je de filters terugplaatsen in de afzuigkap. Als je na iedere kookbeurt de afzuigkap met een vochtige doek afneemt, dan scheelt dat veel werk wanneer je een grote schoonmaakbeurt gaat houden. De afzuigkap en de filters dienen ongeveer vier keer per jaar grondig schoongemaakt te worden voor een langere levensduur.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bron: Coolblue
Auteur: Anouk Bruel