Ga naar de inhoud

Douchen – Op deze manier is het slecht of schadelijk voor je


Diverse onderzoeken wijzen uit dat het niet nodig is om elke dag te douchen. Te vaak douchen kan zelfs nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Maar hoe vaak mag je dan wél douchen? En wat is hiervoor een goede temperatuur? Wij leggen je uit waarom douchen schadelijk voor je kan zijn – en hoe je wél op de goede manier doucht. 

Hoe vaak moet je douchen?

Volgens verschillende wetenschappers is het totaal niet nodig om elke dag te douchen. Het is volgens hen het beste om één keer per week te douchen. Maar waarom eigenlijk? De meesten van ons douchen minstens één keer per dag, en soms – na het sporten of een warme zomerdag – nog een keer. Een douche kan erg verfrissend zijn en je wilt natuurlijk wel fris ruiken. Waarschijnlijk gebruik je hierom ook grote hoeveelheden zeep en shampoo. Liever te veel, dan te weinig. Als we douchen, zepen we ons hele lichaam zorgvuldig in, wassen ons haar met shampoo, en scheren bepaalde plekken van ons lichaam. En daar gaat het volgens de wetenschappers ‘fout’. Al deze reinigingsproducten zitten vol met conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische toestanden die je huid totaal niet fijn vindt. Je huid kan door de enorme hoeveelheid water en zeep erg uitdrogen. Om deze reden raden huidartsen aan om één keer per week te douchen. Maar als je deze reinigingsproducten mindert of niet gebruikt, kan vaker douchen geen kwaad, mits je let op de volgende punten. 

Op welke temperatuur moet je douchen? 

We beginnen met de temperatuur van het douchewater. Hiervoor geldt: hoe kouder, hoe beter. We begrijpen natuurlijk dat je niet in ijskoud water wilt douchen. Wil je toch douchen met een aangename temperatuur? Douche dan wat korter. Als je elke dag wil douchen, zorg er dan voor dat je kort en met lauw of lawwarm water doucht. Water heeft namelijk een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep.

Welke doucheproducten kun je het beste gebruiken?

Helaas maar waar, je dient voor een ‘gezonde’ douche, producten te kopen die geur- en kleurloos zijn en zo min mogelijk schuimen. Vermijd producten met  de ingredienten Sodium Lauryl Sulphate of Sodium Laureth Sulphate. Deze stoffen zorgen ervoor dat een douchegel of shampoo lekker schuimt, maar behalve talg en vuil kunnen ze ook makkelijk het natuurlijke huidvet oplossen. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en shampoo en zeep alleen je voeten, oksels, lies en billen in. De rest van je lichaam heeft geen zeep nodig om goed schoon te zijn, water is voldoende. 

Wat zijn de nadelen van elke dag douchen? 

1. Je haar kan sneller vet worden 

Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller je haar weer vet wordt. Als je elke dag je haar wast, raakt je hoofdhuid er namelijk aan gewend om elke dag nieuw talg te produceren en hierdoor wordt je haar sneller vet. Dit probleem kun je oplossen door minder vaak je haar te wassen. In het begin zal je haar wat slierterig en vies aanvoelen, maar na een tijdje zal je haar minder talg produceren, waardoor je haar minder snel vet wordt.

2. Je huid kan er droog van worden  

Je huid kan uitdrogen als je huid te vaak in aanraking komt met zeep en warm water. Een droge huid is allesbehalve fijn: het kriebelt en ziet er niet fris uit. 

3. Je kunt je natuurlijke beschermlaag aantasten 

Je huid heeft van nature een beschermlaag. Deze huidlaag is belangrijk omdat deze je beschermt tegen de zon, bacteriën en virussen. Als je vaak doucht, wordt deze laag aangetast en kun je dus sneller een virus oplopen. Gek idee he?

Conclusie

Te vaak douchen kan schadelijk zijn voor je lichaam. Het advies luidt daarom om één keer per week te douchen. Maar soms is dit niet haalbaar of prettig, helemaal als je sport of als het warm weer is. Je kunt gerust elke dag douchen, als je dit maar zo kort mogelijk en met zo min mogelijk zeep doet.

Het is je vast weleens opgevallen dat er nogal wat prijsverschillen zijn als het gaat om haarverzorgingsproducten. Een shampoo van het huismerk van een supermarkt is bijvoorbeeld veel goedkoper dan de merkshampoo bij de kapper. Lees hier waarom dit is. 

Meer over: