Ga naar de inhoud

Goedkope of dure make-up? Dit is het verschil in de producten én de prijskaartjes


Budget of luxe make-up merken: zit er nu echt veel verschil tussen? De ingrediënten van duurdere merken zijn beter voor de huid en de make-up blijft langer zitten, wordt vaak beweerd. Klopt dat eigenlijk wel? Kortom, moeten we veel geld uitgeven om er goed uit te zien en je huid optimaal te verzorgen? Lees het antwoord op deze schoonheidsvraag – die al eeuwen terugkomt – in dit artikel. 

Dure vs. goedkope make-up

Het verschil tussen dure en goedkope make-up merken is volgens cosmetische experts slechts een kwestie van marketing, verpakking en bekendheid. Randy Schueller is één van de experts die stelt dat marketing immens belangrijk is geworden. Of het nu gaat om de verpakking of de locatie waar het wordt verkocht. Het maakt een hoop verschil uit of het product in een rek in de supermarkt, in een drogisterij of bij binnenkomst in een luxe parfumeriezaak direct gepresenteerd staat. Je betaalt voor de plek in de winkel, voor het advies dat wordt gegeven én de garantie of service die je na aankoop nog krijgt. Sterker nog, slechts 15% van de prijs gaat volgens hem naar de ingrediënten. 

Feiten en fabels over make-up merken

Wat je moet weten over make-up merken, en wat de meeste mensen niet door hebben, is dat de productie van dure merken vaak samengaat met goedkope merken. Zo biedt de L’Oréal Groep zowel merken uit het dure segment zoals Lancôme en Yves Saint Laurent, als de merken uit het goedkopere segment zoals Essie en NYX. Datzelfde geldt voor Estée Lauder Companies. Daaronder valt een prijzige La Mer en een betaalbare M.A.C. De merken komen voort uit dezelfde formules, maar komen op andere plekken terecht en zijn voor andere doelgroepen bestemd.

Bekijk alle make-up merken

Is het waar, goedkope make-up slechter?

Het is niet per definitie zo dat goedkope make-up slechter is. In ieder geval niet in het behalen van het gewenste resultaat. Een mascara van 4 euro kan dezelfde mooie wimpers bereiken als een mascara van 40 euro. Wel kunnen bepaalde ingrediënten minder goed voor je zijn. Bij gevoelige ogen zijn dat volgens onderzoeksarts Jetske Ultee bijvoorbeeld amidoamine, alcohol, methyl en parfum.

Heb je een gevoelige huid, dan moet je bij het uitzoeken van een foundation goed kijken naar de ingrediënten. Boosdoeners die huidirritatie kunnen veroorzaken zijn onder andere eucalyptus, cinnamic acid, oxybenzone en geranium. Het lijkt erop dat je beter naar de ingrediëntenlijst kunt kijken dan naar het prijskaartje.

TIP: Om ervoor te zorgen dat je geen last van je make-up krijgt, is het verstandig om het op tijd te vervangen. Gebruik géén producten die al zeer lange tijd onderin je toilettas liggen!

Waarom kopen mensen dure make-up?

De voornaamste reden dat mensen toch dure make-up kopen, is omdat het naar hun mening beter (en soms langer) blijft zitten. Dit verschilt per huidtype en behoefte. Je moet zelf testen waar je naar op zoek bent, en waar jouw huid tegen kan. Wanneer je een bepaald budget hebt dat je aan cosmetica kwijt wilt, kun je dat makkelijk verdelen over goedkopere en duurdere merken. Wellicht vind je een dure lippenstift het mooist zitten, terwijl je bij mascara geen verschil ziet. Maak het niet duurder dan nodig is.

Luxe make-up assortiment

Lees ook

Meer over: