Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

15 schoonheidstips die NIET werken

Het internet staat vol met schoonheidstips en trucjes die totaal niet werken of - nog erger - zelfs schadelijk kunnen zijn. Van het smeren tot tandpasta op een puistje tot je haar wassen met ei, deze beauty trucs werken absoluut niet.

Schoonheidsfoutjes verdoezelen met trucjes uit grootmoederstijd of tips van internet: fabeltjes of echte schoonheidsgeheimen? Behoed jezelf voor een regelrechte ramp, probeer deze 15 trucjes niet uit. 

15 schoonheidstips die niet werken

1. Tandpasta op je puistje

Als je tandpasta op een puistje smeert, droogt ie uit én verdwijnt ie. Deze tip is overal op internet te lezen, wij raden je aan om het niet uit te proberen. Tandpasta doet meer kwaad dan goed. Het zorgt ervoor dat je acne nog erger wordt. Je droogt namelijk je huid enorm uit, dat veroorzaakt irritatie en zorgt voor nieuwe puistjes. Oei. Laten we het alleen gebruiken waarvoor het bedoeld is: onze tanden.

2. Vijl je gebit recht

Nu we het toch over tanden hebben, recent kwamen tandartsen in opstand vanwege een heuse beautytruc die razendsnel op het social medium TikTok verspreide. Om je tanden rechter te krijgen, grepen jongeren massaal naar een nagelvijl. Helaas beschadig je tijdens het vijlen je tandstructuur en glazuur permanent, waardoor je last krijgt van gevoelige en pijnlijke tanden. Het ergste geval? Het plaatsen van nieuwe kronen. Een tip om te negeren!

3. Je tanden bleken met bleek of citroen

Bleekmiddel maakt dingen wit. De meeste mensen gebruiken dit goedje voor hun toiletpot. Al die gele aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er zijn ook mensen overtuigd dat je met bleek je tanden kan bleken. Doe maar niet. Bleek is enorm schadelijk voor je tanden. Dat het daarnaast ook niet aan te raden is om bleek door te slikken, hoeven we je vast niet uit te leggen. Vroeger werd het wel eens met Vim gedaan, een schuurmiddel dat in de jaren 60 werd vervangen door Jif/Cif. Eveneens geen goed idee en citroensap maakt je tanden trouwens ook niet witter. 

4. Je haar wassen met ei

Waarschijnlijk trek je bij het horen van de woorden ‘ei in je haar smeren’ een heel vies gezicht. Je moet eigenlijk enthousiast kijken, want ei schijnt ontzettend goed te zijn voor je haar. Maar in de praktijk? Je haar gaat stinken en wordt er moddervet van. Als je echt de conditie van je haar wilt verbeteren, eet je die eieren gewoon op en gebruik je goede shampoo en conditioner. Je kapper kan je hierover adviseren.

Goede haarverzorging

5. Afvalpillen slikken om gewicht te verliezen

Afslankpillen, -poeders en -dranken zouden helpen bij het afvallen. Snel, effectief en makkelijk een paar kilo’s kwijtraken. Van geen van deze middelen is de werking aangetoond. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Niet voor niets worden deze ‘wondermiddeltjes’ meestal illegaal verkocht.

6. Lapjes in je haar om krullen te krijgen

Het internet staat er vol mee: allemaal tips om je haar te krullen zonder hitte. Het concept is simpel: je wikkelt in handdoekdroog haar lapjes stof, zodat je een hoofd vol strikjes krijgt. Vervolgens ga je ermee slapen. Althans, dat probeer je. Je doet geen oog dicht omdat je hoofd op al die gedraaide plukken ligt. Als je ’s ochtends opstaat, haal je de lapjes eruit en heb je een bos vol mislukte krullen. Wanneer je je haar kamt of borstelt, heb je een hoofd vol pluis. Het resultaat? Een groot feest van knopen en klitten. Je haar lijkt wel ontploft.

7. Foundation testen op je hand

Het vinden van de juiste foundation blijft een moeilijk opgave. Waarschijnlijk ben je ervan overtuigd dat je de juiste kleur het beste kan testen op je hand. Dit is niet slim, omdat je hand een totaal andere kleur heeft dan je gezicht. TIP: De juiste kleur vind je door foundation in je nek te testen.

8. Je oude nagellak weer zo goed als nieuw maken met nagellakremover

Nagellak mengen met nagellakremover. Nu je er goed over nadenkt, besef je waarschijnlijk dat dit geen goede combinatie is. Wanneer je deze 2 vloeistoffen met elkaar mengt, zal de nagellak nog stroperiger worden. Laat dat nou net zijn wat je niet wilde. Om je oude nagellak weer een tweede leven te geven, gebruik je een beetje nagellakverdunner.

9. Je haar lichter maken met citroensap

Blonder of 'beach-look' haar, wie wil dat nou niet? Citroensap zou je haar een oplichtend effect geven. Deze truc is bijzonder effectief, want je haar wordt er écht lichter van. Helaas droogt dit je haar enorm uit. Touw is er niets bij.

10. Haarspray gebruiken om je make-up te fixeren

Haarspray zorgt ervoor dat je haar goed in model blijft zitten. ‘“Zou het dan ook met make-up werken?’” heeft iemand zich ooit afgevraagd. Voordat je haarspray recht in je gezicht spuit, doe dit alsjeblieft niet. Haarspray doet niets goed voor je huid en make-up. Als je wilt dat je make-up goed blijft zitten, gebruik dan een primer.

De beste basis/ primer voor je gezicht

11. Wallen verbergen met concealer

Wallen verbergen met een lichte concealer? Nee, nee en nog eens nee. Door een lichte kleur concealer aan te brengen, benadruk je je wallen juist. Als je de donkere kringen onder je ogen wilt verbergen, kies dan voor een concealer met een oranje ondertoon. 

12. Je wimperkruller verhitten

Met een warme krultang maak je prachtige krullen in je haar. Dan maak je met een warme wimperkruller waarschijnlijk prachtige krullende wimpers … Probeer dit nooit uit, want je weet nooit hoe warm je wimperkruller wordt. Voordat je het weet, brand je je wimpers eraf.

13. Deodorant gebruiken als gezichtsprimer

Deodorant houdt je oksels fris en droog. Dat zal ook wel zo zijn op je gezicht, dus deodorant kan perfect helpen tegen transpireren in je gezicht. Alleen is je gezicht niet je oksel en bevat deodorant bepaalde ingrediënten die je gezicht absoluut niet prettig vindt. En dan zijn we nog niet eens begonnen over de schade aan je ogen. Vooral niet doen!

14. Vaseline op je wimpers om ze langer en dikker te laten lijken

Smeer je regelmatig wat vaseline op je wimpers? Hierdoor zouden ze langer en dikker worden. Was het maar zo’n feest. Vaseline zorgt voor verstopte poriën en puistjes. Als je langere wimpers wil, gebruik dan een wimperserum. Daar worden je wimpers echt voller door!

15. Verwijder dode huidcellen met limoen- en citroensap

Met limoen- en citroensap verwijder je eenvoudig en snel dode huidcellen. Dit kan schadelijk zijn: in combinatie met zonlicht ontstaat er een chemische reactie die voor ernstige verbranding, rode plekken en zelfs pigmentvlekken kunnen zorgen. Oei!

Wat is de slechtste schoonheidstip die jij ooit gehad hebt?

Lees ook:
- Verbrand door de zon? 15 huis-, tuin-, en keukenmiddelen die helpen bij een zonverbrande huid.
- Goedkope of dure make-up, dit is het verschil. 

Bronnen: Rijksoverheid, Voedingscentrum
Auteur: Ilse Bloemendal