Draai voor klassieke weergave

Verbrand door de zon? Deze 15 huis, tuin en keukenmiddelen helpen

De zon schijnt, hoera! Om je te beschermen tegen de zon, moet je je goed insmeren met zonnebrand om verbranding te voorkomen. Ondanks de goede zorgen kom je met een trekkende, roodgloeiende huid thuis: je bent verbrand. Geen aftersun in huis? Geen paniek! Probeer dan deze huis-, tuin- en keukenmiddelen uit. Van eiwit tot yoghurt: dit helpt tegen een verbrande huid.

15 huis-, tuin-, en keukenmiddelen tegen zonverbrande huid:

1. Havermout 

Doet je huid veel pijn en heb je een bad? Probeer dan deze remedie. Vul een panty of washandje met havermout en knoop het goed dicht. Vul het bad met lauw water en hang de panty of het washandje in het bad. Laat dit een kwartier trekken en stap daarna zelf in het water. Je merkt dat het gelijk voor verlichting zorgt. Na een half uurtje badderen is je rode kleur verdwenen.

TIP: Ook bij huiduitslag is een havermoutbad goed, het verzacht de huid. 

2. Eiwit

Ben je zo rood als een tomaat en heb je eieren in huis? Als je het eiwit van een ei op de verbrande huid smeert, zal de knalrode huid langzaam verdwijnen en veranderen in een bruine huid. Je kent waarschijnlijk het gezegde wel: “Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje!” Ondanks dat je morgen waarschijnlijk een prachtig kleurtje hebt, adviseren wij toch om je goed in te smeren met zonnebrand. 

Beter voorkomen dan genezen, om je huid goed te beschermen smeer je je in met zonnebrandcreme

3. Yoghurt, melk of karnemelk 

Deze melkproducten laten het pijnlijke gevoel verdwijnen. Wil je direct verkoeling? Haal dan snel een pak yogurt uit de koelkast, dat zorgt al heel snel voor verkoeling. Smeer de verbrande huid in met yoghurt en laat het tien minuten intrekken. Neem daarna een koude douche en dep jezelf voorzichtig droog. Helpt het niet of heb je geen yoghurt in huis? Ook (karne)melk verkoelt. Meng een kopje (karne)melk met 4 glazen water. Voeg hier wat ijsblokjes aan toe. Stop dit in een waterdichte zak en laat het rusten op je verbrande huid.

4. Een koude handdoek 

Wanneer je verbrand bent, heeft je huid de hitte van de zon opgeslagen. Deze hitte moet je zo snel mogelijk weer uit je huid krijgen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat het fijn is om een verkoelende douche te nemen. Helaas moet je toch een keer gaan slapen. Om de nacht goed door te komen, is het slim om een natte handdoek op de verbrande huid te leggen. Na een tijdje is de handdoek door je warme huid weer warm geworden en is het tijd om dit trucje te herhalen. Zo val je vanzelf in slaap. Wanneer je wakker wordt, smeer je huid dan goed in met aftersun. 

TIP: Een ijspack zorgt voor verkoeling op een bepaalde plek, én is vaak ook te gebruiken als warmtekussen tegen spierpijn. Handig om in huis te hebben. 

5. Bakpoeder

Heb je een bad en doet je huid erg veel pijn? Dan kan bakpoeder een uitkomst bieden. Laat je bad vollopen met lauwwarm water en voeg een grote kop bakpoeder toe. Blijf hier een half uur in zitten en stap daarna voorzichtig uit bad. Droog jezelf niet af, laat het water drogen op de huid. Hierdoor wordt de pijn een stuk minder!

6. Kamillethee 

Kamillethee vermindert het brandende gevoel en verzacht de pijn. Wanneer je huid verbrand is, breng dan wat water aan de kook en leg hier twee theezakjes kamillethee in. Doe dit met verse kruiden voor het meeste effect. Haal het pannetje na 10 minuten van de kook af en laat het afkoelen tot het lauw is. Pak vervolgens een doek en drenk deze in het water. Knijp hem uit en leg de handdoek op je verbrande huid. Herhaal dit meerdere keren. Droog af en smeer je huid in met aloë vera. Dag pijn en rode huid! 

TIP: Wanneer je oogleden verbrand zijn, helpt kamille de zwelling verminderen en de pijn verlichten. Leg twee gebruikte, afgekoelde kamilletheezakjes op je oogleden en laat dit 15 minuten liggen. Dit voelt erg prettig aan. 

7. Salade

Trekt je huid enorm en heb je een krop sla in huis? Kook dan een kleine hoeveelheid water met wat slabladeren. Laat dit vervolgens afkoelen in de koelkast. Dep het ‘slawater’ vervolgens op je huid. Je merkt gelijk dat de pijn minder wordt. Van de rest van de salade kan je gelijk een heerlijke zomerse salade maken.

8. Aardappelen

Heb je piepers in huis en staat je huid voor je gevoel in de fik? Snij dan van een rauwe aardappel plakjes en leg deze op je verbrande huid. Het zetmeel wat in aardappelen zit, zorgt ervoor dat het brandende gevoel weggaat. Ideaal! 

9. Witte wijnazijn

Heb je last van een trekkende, pijnlijke huid? Ga dan aan de slag met witte wijnazijn. De azijn zorgt voor plaatselijke, tijdelijke genezing. Smeer je verbrande huid in met de witte wijnazijn. Na ongeveer 20 minuten ben je verlost van je pijn. Uiteraard kan je dit proces herhalen.

10. Honing

Pijnlijke huid en heb je honing in huis? Honing heeft een bacterie- en schimmelwerendewerking, maar helpt ook tegen een verbrande huid. Uit onderzoek blijkt dat honing ook een positieve rol kan spelen in de heling van wonden. Honing zorgt ervoor dat huidcellen sneller vervangen worden, waardoor de pijn een stuk minder wordt. Smeer daarom wat honing op de verbrande huid en je pijn is gelijk een stuk minder. 

11. Komkommer 

Komkommer verlicht de pijn. Snijd een komkommer (die het liefst regelrecht uit de koelkast komt!) in plakjes. Leg ze op je verbrande huid. Laat ze een kwartier liggen en vervang de plakjes indien nodig. Je merkt vanzelf dat je plakjes komkommer de warmte overnemen en aan vervanging toe zijn. 

12. Citroensap

Wil je een snel en effectief redmiddel? Hopelijk heb je  een citroen in huis! Citroensap helpt tegen een verbrande huid. Snij de citroen doormidden en smeer je huid hiermee in. Na 5 minuten is het brandende gevoel al minder geworden. 

13. Maïzena of aardappelzetmeel 

Maïzena en aardappelzetmeel zorgen voor verkoeling. Maak een mengsel van maïzena of aardappelzetmeel en water, totdat er een dikke pasta ontstaat. Smeer dit op je verbrande huid, laat het 15 minuten trekken en stap vervolgens onder een lauwwarme douche. Ben je echt flink verbrand? Dep dan een flinke hoeveelheid maizena of aardappelzetmeel op je huid en ga slapen. De volgende ochtend moet je je bed verschonen, maar is alle brand uit je huid. 

14. Mentholpoeder

Mentholpoeder verkoelt. Neem een lauwwarme douche en dep jezelf voorzichtig droog. Smeer je huid vervolgens goed in met mentholpoeder, tot je echt helemaal wit bent. Hierdoor koelt je huid af en is de pijn direct minder. Nu kan je heerlijk slapen! 

15. Water

Water drinken is altijd gezond en belangrijk. Als je verbrand bent, is het extra belangrijk om goed te hydrateren. Drink daarom zoveel mogelijk water. Zo droog je niet uit en geneest de verbrande huid sneller! 

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:

Bronnen: Thuisarts.nl, Dermalogica.nl, Huidarts.nl, Omaweetraad.nl 
Auteur: Ilse Bloemendal