Draai voor klassieke weergave

Het verschil tussen dure en goedkope shampoo

In samenwerking met:

Het is je vast weleens opgevallen dat er nogal wat prijsverschillen zijn als het gaat om haarverzorgingsproducten. Een shampoo van het huismerk van een supermarkt is bijvoorbeeld veel goedkoper dan de merkshampoo bij de kapper. Maar waarom is dat?

Het blijkt, dat er niet alleen veel verschil zit in de kosten, ook de ingrediëntenlijst van deze producten is anders. Margriet.nl zocht het uit.

Goedkope shampoo

Wanneer het gaat om shampoo en conditioner kun je beter niet al te veel bezuinigen. Goedkope merken worden over het algemeen op grote schaal gefabriceerd met goedkopere ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn op lange termijn slecht voor je haar. Zo bevatten goedkope shampoos vaak veel chemicaliën die zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid. De stoffen zorgen er in eerste instantie voor dat je haar gaat glanzen, maar dit effect is maar van korte duur. Op lange termijn zorgt het er namelijk ook voor dat de natuurlijke oliën uit je haar worden verwijderd.

Dure shampoo

De meeste shampoos die je bij de kapper vindt, bevatten minder chemische en meer (duurdere) natuurlijke ingrediënten. Door de hoge concentratie etherische oliën, planten- of fruitextracten heb je minder nodig om hetzelfde glanzende en schone effect te krijgen dan bij een goedkope shampoo. De duurdere fles gaat daardoor veel langer mee.

Shampoo met natuurlijke oliën

Toch wil het niet zeggen dat duurdere shampoos altijd beter zijn. Wil je echt waar voor je geld? Check dan altijd goed het etiket van de fles. Op basis van twee ingrediënten kun je zelf lezen of jouw shampoo het geld waard is of niet. Een slechte kwaliteit shampoo bevat namelijk veel siliconen en sulfaten. Siliconen vullen je haar als het ware op, waardoor het dikker lijkt en gaat glanzen. De meeste siliconen zijn echter niet in water oplosbaar. Daardoor stapelt er elke keer een nieuw laagje siliconen op je haar. Dit zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt. Shampoos van betere kwaliteit gebruiken daarom vaak oplosbare siliconen of natuurlijke oliën.

Shampoo zonder sulfaten

Een ander punt waar je op kunt letten is hoeveel de shampoo schuimt tijdens het wassen. Een goede shampoo schuimt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, nauwelijks. Het schuimende effect komt vooral door de toevoeging van sulfaten. Sterk schuimende shampoos brengen je hoofdhuid vooral schade toe. Ze verwijderen niet alleen het vuil, maar ook de natuurlijke oliën. Het gevolg is dat je haar droger en brozer wordt. Een shampoo zonder sulfaten reinigt je haar minstens zo goed, maar maakt je haar minder breekbaar.

Je staat er soms niet bij stil, maar het juiste kapsel doet wonderen voor je uitstraling. En het verkeerde kapsel geeft je er zonder pardon tien jaar bij. Om haarblunders te voorkomen hebben wij voor je op een rij gezet wat je beter niet kunt doen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl

In samenwerking met: