Ga naar de inhoud

Shampoo, is er verschil tussen goedkope en dure?

Update:
Shampoo

Heb je ooit opgemerkt dat er aanzienlijke prijsverschillen zijn bij haarverzorgingsproducten? Bijvoorbeeld, de huismerkshampoo van een supermarkt is vaak aanzienlijk voordeliger dan de bekende merkshampoo die je bij de kapper vindt. Maar wat is eigenlijk de reden achter deze prijsverschillen?

Niet alleen de prijzen verschillen sterk, maar ook de ingrediëntenlijsten van deze producten tonen aanzienlijke verschillen. Zo zit het.

Beter niet bezuinigen op goedkope shampoo

Bij het kiezen van shampoo en conditioner is het raadzaam niet te veel te bezuinigen op kosten. Voordelige merken worden doorgaans op grote schaal geproduceerd met goedkopere ingrediënten, die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je haar. Veel van deze ingrediënten kunnen leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid, aangezien goedkopere shampoos vaak boordevol chemicaliën zitten. Hoewel deze stoffen aanvankelijk zorgen voor een glanzende uitstraling, is dit effect van korte duur. Op de lange termijn kunnen ze echter ook de natuurlijke oliën uit je haar verwijderen.

Voordelen van duurdere shampoo

Shampoos die doorgaans verkrijgbaar zijn bij de kapper bevatten over het algemeen minder chemische stoffen en meer hoogwaardige natuurlijke ingrediënten, wat de hogere prijs verklaart. Dankzij de hoge concentratie etherische oliën, planten- en fruitextracten heb je vaak minder van het product nodig om hetzelfde glanzende en schone resultaat te bereiken in vergelijking met goedkopere shampoos. Dit betekent dat de duurdere fles langer meegaat.

Controleer ingrediënten op het etiket

Het prijskaartje van een shampoo betekent niet altijd dat het product ook beter is. Wil je echt waar voor je geld? Controleer dan grondig het etiket op de fles. Door te letten op twee specifieke ingrediënten kun je zelf beoordelen of jouw shampoo zijn prijs rechtvaardigt. Shampoos van lagere kwaliteit bevatten vaak veel siliconen en sulfaten. Siliconen hebben de neiging zich op te stapelen op je haar, waardoor het dikker lijkt en gaat glanzen. Helaas zijn de meeste siliconen niet oplosbaar in water, wat resulteert in opeenhoping van lagen siliconen op je haar. Dit zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt. Shampoos van hoogwaardige kwaliteit maken daarentegen vaak gebruik van oplosbare siliconen of natuurlijke oliën.

Shampoo zonder sulfaten

Een ander aspect om in overweging te nemen is de schuimvorming tijdens het wassen met shampoo. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, duidt een goede shampoo zelden op overvloedig schuim. Het schuimende effect wordt voornamelijk veroorzaakt door de toevoeging van sulfaten. Sterk schuimende shampoos kunnen je hoofdhuid echter beschadigen doordat ze niet alleen vuil, maar ook natuurlijke oliën verwijderen. Hierdoor kan je haar uitdrogen en broos worden. Een sulfaatvrije shampoo reinigt je haar op een vergelijkbare wijze, maar met behoud van de natuurlijke veerkracht van je haar.

Andere toepassingen van shampoo

  1. Multifunctionele vlekverwijderaar: Wist je dat shampoo niet alleen je lokken kan verfrissen, maar ook als een handige vlekverwijderaar voor kleding fungeert? Breng simpelweg een beetje shampoo aan op de vlek, masseer voorzichtig en spoel uit voor verbluffende resultaten.
  2. Delicate kledingverzorging: Voorzichtig met je favoriete zijden blouse? Probeer milde babyshampoo om delicate kleding met de hand te wassen. De zachte formule helpt de stof te behouden.
  3. Sieradenontklitter: Maak een einde aan verwarde kettingen en armbanden met een druppel shampoo. Het vermindert wrijving en maakt het ontwarren van sieraden een fluitje van een cent.
  4. Slimme scheermesjesverzorging: Geef je scheermesjes een boost door een beetje shampoo aan te brengen. Het houdt ze scherp en verlengt hun levensduur. Een handige truc voor een soepele scheerbeurt.
  5. Huisdierenverwennerij: Verwen je harige vrienden met een milde, geurloze shampoo. Perfect voor het wassen van huisdieren, het helpt bij het verwijderen van vuil en zorgt voor een glanzende vacht.
  6. Toiletfrisheid: Geef je toilet een opfrisser met een scheutje shampoo. Een eenvoudige toevoeging voor een schone en frisse badkamer.
  7. Luchtverfrisser: Creëer je eigen luchtverfrisser door enkele druppels van je favoriete shampoo aan water toe te voegen. Een snelle spray voor een subtiele en aangename geur in elke kamer. Ontdek de veelzijdigheid van shampoo buiten alleen het haar!

Gewoon je haar wassen, voor een stralend voorkomen, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Je staat er soms niet bij stil, maar het juiste kapsel doet wonderen voor je uitstraling. En het verkeerde kapsel geeft je er zonder pardon tien jaar bij. Om haarblunders te voorkomen hebben wij voor je op een rij gezet wat je beter niet kunt doen.

Foto: Skynesher by Canva

Meer over: