Draai voor klassieke weergave

Zo zit het met de geldigheid van cadeaubonnen en tegoedbonnen

Het consumentenrecht beschermt je bij jouw aankopen en overeenkomsten. Heb je weleens een cadeaubon of tegoedbon ontvangen? Dan is het aan jou om te controleren waar je recht op hebt en voor hoelang. Wij helpen je een handje om die boekenbonnen, cadeaubonnen en dagjes uit kaarten niet te laten verlopen.

Het verschil tussen de cadeaubon & tegoedbon

Een cadeaubon is iets anders dan een tegoedbon. Een cadeaubon geef je, zoals de naam al zegt, cadeau. Net iets persoonlijker dan een envelop met geld, en de ontvanger heeft de mogelijkheid om zelf iets uit te zoeken. Je koopt de bon bewust, vaak voor een bedrag naar keuze. De koper van de bon gaat bij aankoop akkoord met de voorwaarden die de verkoper vaststelt.

Een tegoedbon is een bon die je ontvangt wanneer je niet tevreden bent over een bepaalde aankoop of service, en de verkoper je daar iets voor wil teruggeven. Dit is geen wettelijk recht, maar een gunst van de verkoper. 

Hoelang is een cadeaubon geldig?

De geldigheid van een cadeaubon verschilt per bon. De minimale termijn waaraan een cadeaubon moet voldoen is één jaar. Als een cadeaubon korter dan een jaar geldig is, moet de verkoper kunnen bewijzen dat dit redelijk is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een festival dat één keer per jaar plaatsvindt. Bij sommige verkopers word je doorverwezen naar de website om te controleren of de bon (nog) geldig is. Stel jezelf de volgende vragen:

-    Heeft de cadeaubon een vervaldatum? Dan is de bon tot die datum geldig.
-    Heeft de cadeaubon alleen een uitgiftedatum? Dan is de bon 5 jaar geldig vanaf die datum.
-    Staat er geen enkele datum op de cadeaubon? Dan is de bon altijd geldig.

Top 10 cadeaubonnen geldigheid

1.    VVV Cadeaukaart – onbeperkt geldig
2.    Boekenbon – 3 jaar geldig
3.    Bloemenbon (Fleurop) – 5 jaar geldig
4.    Bol.com – 3 jaar geldig
5.    Mediamarkt – 5 jaar geldig
6.    Hema – onbeperkt geldig 
7.    De Bijenkorf – onbeperkt geldig
8.    Nationale Bioscoopbon – 5 jaar geldig
9.    Dinercadeau – 1 jaar geldig
10.   Primera – onbeperkt geldig

Kan ik een cadeaubon omruilen voor geld?

Meestal is het niet mogelijk om je cadeaubon om te ruilen voor geld. Je kunt dit voor de zekerheid navragen bij de verkoper van de cadeaubon. De VVV-bon biedt bijvoorbeeld wel de mogelijkheid tot uitbetaling van de bon, maar rekent daarvoor administratiekosten. En het is toch zonde om 10 euro van je cadeaubon in te moeten leveren!

Hoelang is een tegoedbon geldig?

Je ontvangt een tegoedbon als je een aankoop retourneert, waarbij terugbetaling niet mogelijk is. De verkoper heeft er in dit geval voor gekozen retourproducten aan te nemen, maar het uitgegeven bedrag niet terug te storten. Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent, en de verkoper je tegemoet wil komen. De voorwaarden van de bon zijn geheel aan de verkoper. Dus ook hoelang deze geldig is. Een verkoper is overigens niet wettelijk verplicht om tegoedbonnen te geven voor een geretourneerde aankoop of bij ontevredenheid. Het is daarom nooit verkeerd om direct bij aankoop te vragen of je iets kunt ruilen en/of retourneren, mocht dat nodig zijn.

Cadeaubonnen in je portemonnee

Zorg ervoor dat je je cadeaubonnen in je portemonnee stopt en bijvoorbeeld niet in een lade waar je nooit inkijkt. Voor je het weet ben je een jaar verder en is de helft van je bonnen verlopen. Als je een verlopen cadeau- of tegoedbon hebt, kun je de verkoper vragen of je de bon nog mag inleveren. Maar de kans is groot dat dit wordt geweigerd. De verkoper is je niet verplicht om jou iets anders aan te bieden.

Wil je wat dieper in je rechten duiken, nu je toch bezig bent? Met deze tips weet je waar je recht op hebt als consument bij het opzeggen van een abonnement. 

Bronnen: Consuwijzer, PlusOnline
Auteur: Anouk Bruel