Draai voor klassieke weergave

Hoe zeg je een abonnement op en waar heb je recht op als consument?

Bijna iedereen heeft ergens een abonnement op. Bijvoorbeeld op de krant, een tijdschrift, boekenclub, de sportschool of natuurlijk op je mobiele telefoon. Wil je je abonnement opzeggen vanwege de kosten, omdat je er geen gebruik meer van maakt of omdat je overstapt? Met deze tips zeg je eenvoudig een abonnement op en weet je waar jij recht op hebt als consument.

Manieren om je abonnement op te zeggen

Volgens de wet is een organisatie verplicht om de mogelijkheid te bieden om je abonnement op te zeggen op dezelfde manier als dat je hem hebt afgesloten. Heb je het abonnement online afgesloten? Dan hoor je het ook online op te kunnen zeggen, bijvoorbeeld via de website of per e-mail. Heb je het abonnement telefonisch aangevraagd? Dan kun je de organisatie per telefoon benaderen. Heb je schriftelijk een abonnement afgenomen? In dat geval volstaat een brief. 

Rechten abonnement opzeggen

De basisregel is dat je een abonnement te allen tijde kunt opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Tenzij je een jaarabonnement of een abonnement voor een vaste bepaalde periode hebt afgesloten. Dan loopt het in ieder geval door tot de afgesproken einddatum, en kun je het daarna direct opzeggen. In sommige gevallen kun je het abonnement al eerder opzeggen tegen een vergoeding. Bij een proefabonnement op bladen en tijdschriften hoef je je overigens niet druk te maken.. Als je niets doet, loopt het abonnement automatisch af op de afgesproken datum.

Voorbeeldbrief abonnement opzeggen

Wil jij je abonnement opzeggen, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan kun je gebruikmaken van onderstaande voorbeeldbrief. Deze kun je benutten voor het opzeggen van een abonnement per e-mail of post. 

Onderwerp: opzegging abonnement

(1) Geachte heer/mevrouw,

Met deze e-mail / brief wil ik u laten weten dat ik mijn abonnement op [product / dienst] wil opzeggen. (1) Ik zeg mijn abonnement op per [einddatum van het abonnement], rekening houdend met de opzegtermijn van [aantal weken of maanden, verschilt per organisatie]. Of (2) Ik zeg mijn abonnement op per eerst mogelijke datum. Hierbij houd ik rekening met de opzegtermijn.

Ik ontvang graag binnen twee weken een bevestiging van mijn opzegging per e-mail / brief.

Met vriendelijke groet,

[Naam en handtekening]

Abonnement vergeten?

Net als cadeaubonnen die jarenlang in de keukenla blijven liggen, kun je na een tijd vergeten dat je een abonnement hebt afgesloten. Daarom is het belangrijk om je zelf hieraan te herinneren. Ben je een jaarabonnement aangegaan en kun je het contract na de einddatum pas beëindigen? Zet een herinnering in je smartphone of schrijf het op in je agenda. Voor je het weet is de tijd verstreken. Heb je een maandelijks abonnement en wil je het opzeggen, maar niet direct? Als je bang bent om het uiteindelijk te vergeten, kun je alvast een e-mail of brief sturen of de organisatie bellen, met jouw gewenste einddatum.

Nu je toch bezig bent met taken die je het liefst vooruitschuift. Met deze 7 tips weet je wat je moet regelen rond je erfenis. En met deze tips kom je erachter wat je het beste kunt doen met een hypotheek zodra je met pensioen gaat.

Auteur: Anouk Bruel