Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De houdbaarheid en bewaaradvies van champignons

Champignons zijn hartstikke gezond, ze zitten tjokvol vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Maar zijn ze ook nog zo gezond als je ze een tijdje bewaard? Hoe lang kun je ze überhaupt bewaren? En hoe doe je dat het beste?

Hoe worden champignons gekweekt?

Champignons worden gekweekt in donkere schuren. Ze groeien op bedden van aarde, paardenmest, veen en soms mergel, in zes weken van een wit klein puntje naar een ronde paddenstoel. Hierna worden de paddenstoelen van de bedden geplukt, meestal met de hand, en in die bekende blauwe doosjes naar de supermarkt vervoerd. De meeste kwekerijen staan in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant, maar de paddenstoelen in de supermarkt komen soms ook uit België. Lekker lokaal dus!

Hoe bewaar je champignons het beste?

Je moet champignons, net als andere paddenstoelen, bewaren in de koelkast. Laat ze daarbij in het doosje zitten waar je ze in hebt gekocht, met het dekseltje dicht. In de deksel zitten gaatjes, zodat de paddenstoelen gewoon kunnen ademen. Ook in een papieren zak in het koelvak kun je champignons en andere paddenstoelen bewaren, maar stop ze liever niet in een afgesloten plastic zak of bakje: door de condens worden ze dan snel minder mooi.

Hoe lang kun je champignons bewaren?

Champignons zijn twee tot drie dagen houdbaar. Verse champignons hebben een mooie matte kleur en weinig vlekjes, hoe ouder de champignons zijn, hoe meer beurse plekjes er op de hoed verschijnen. Als champignons zuur ruiken, slap voelen en een beetje plakkerig zijn aan de buitenkant, kun je ze beter niet meer eten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere paddenstoelen, zoals kastanjechampignons, portobello’s, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shi-itake. Bewaar ze niet in de buurt van ui of knoflook, want ze nemen andere geuren en smaken snel over. Ook kun je ze beter niet bij een citroen of ander citrusfruit in de buurt leggen, dan worden ze namelijk sneller oud en lelijk.

Kun je champignons ook invriezen?

Wil je de champignons langer bewaren? Dan kun je ze invriezen. Maak ze goed schoon en snij ze in kwarten of plakjes. Blancheer ze kort – dus laat ze een minuut in kokend water koken – of bak ze snel aan. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze in een diepvriesbakje invriezen. In de vriezer blijven de champignons nog ongeveer drie maanden goed.

Kun je champignons rauw eten?

Rauwe champignons kun je beter niet eten. Net als andere paddenstoelen, bevatten rauwe champignons de gifstof agaritine. Dat werkt kankerverwekkend bij muizen en misschien ook bij mensen, als je er teveel van binnenkrijgt. Een paar plakjes rauwe champignon door een salade kunnen niet zoveel kwaad, maar pas als je ze verhit, vermindert de hoeveelheid giftige stof. 

Als je de champignons bakt of stooft, maak je ook de bacteriën onschadelijk die er mogelijk op zitten. In de voedingsbodem van champignons zit paardenmest. Dat wordt gestoomd voordat er paddenstoelen op worden gekweekt, maar er bestaat toch een klein risico dat er nog een bacterie is achtergebleven, die op de champignon terechtkomt.

Hoe moet je champignons schoonmaken?

Ga je de paddenstoelen eten, veeg ze dan eerst schoon met een stukje keukenpapier of een speciaal paddenstoelenborsteltje. Champignons werken als een soort spons, als je ze zoals andere groente wast in ruim, koud water, slurpen ze al dat vocht op en kun je ze niet goed meer bakken.

Misschien vraag je je ook af: hoe lang kun je gekookte eieren bewaren? En is broccoli met gele bolletjes nog eetbaar?

Bronnen: Voedingscentrum, Verse Oogst
Auteur: Sabina Posthumus