Ga naar de inhoud

Blender variaties: soep, chocoladeijs, pannenkoekenbeslag en mayonaise


Hij staat te glimmen in het keukenkastje of op de aanrecht, die mooie blender. Verder dan een smoothie ben je nog niet gekomen. Een blender kan veel meer dan alleen yoghurt en fruit pureren. Deze tien heerlijke recepten kun je óók maken met je nieuwe keukenmachine.

1. Pannenkoekenbeslag blenden

Razendsnel pannenkoekenbeslag zonder klontjes: doe alle ingrediënten bij elkaar in de beker van de blender, laat de voedsel keukenmachine even draaien (het beste op ‘pulse’) en je hebt een prachtig glad beslag. Voor de perfecte pannenkoeken laat je het beslag een kwartiertje rusten voordat je gaat bakken, want dan wordt het beslag nog iets dikker.

2. Soep in de blender

Een kippensoepje trek je natuurlijk niet in de blender, een crème-soep zoals pompoensoep, tomatensoep of prei-courgettesoep lukt perfect in de blender. Gaar de groente in de pan of in de oven (geroosterde tomaten smaken extra intens) en doe ze dan, met bouillon, kruiden en eventueel room in de blender. Pureer de soep voorzichtig – denk eraan de deksel goed dicht te doen – en proef of er nog zout of peper nodig is. 

Heb je wel eens koude soep gegeten? Gazpacho is een Spaanse soep die heerlijk smaakt op warme dagen. In de blender pureer je verse tomaten, paprika, komkommer, bleekselderij en wat bouillon, met ui en knoflook. Om de soep wat dikker te maken, voeg je geweekt wit brood toe of een handje amandelen. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met een ijsblokje erin – heel verfrissend.

3. Dressing en salsa maken

Een simpele saladedressing klop je in een oogwenk in de blender: olijfolie, azijn, beetje mosterd of wat citroensap, klaar. Ook dressings met een twist draai je met de keukenmachine zo in elkaar. Wat denk je van een dressing met honing, citroensap en olijfolie, met verse munt? Of een dressing met veel groene kruiden zoals peterselie, basilicum en bieslook, met een rood of groen pepertje? Via Startpagina zijn nog veel meer recepten voor verrassende sauzen en dressings te vinden.

4. Eigen mayonaise en ketchup

Zelf mayonaise maken is een geduldklusje: de olie moet je beetje bij beetje door de eidooiers en mosterd kloppen, om te voorkomen dat de mayonaise gaat schiften. Geen probleem voor de blender. Gebruik dan niet alleen de eidooiers maar hele (kraakverse!) eieren, een beetje mosterd, snufje zout, witte peper, en neutrale olie, zoals zonnebloemolie of arachideolie, want olijfolie geeft de mayonaise een bittere smaak. Alle ingrediënten gaan in de beker, laat ‘m even draaien en de mayonaise is klaar.

Ben je meer een liefhebber van ketchup? Van geroosterde tomaten, azijn, gember, knoflook, nootmuskaat met wat suiker, mix je in minder dan een minuut een verse én gezonde ketchup.

5. Boter uit de blender

Luxe restaurants maken vaak hun eigen boter en met de blender kun je dat – in je eigen keuken – ook zelf doen. Giet een liter slagroom met een snufje zout in de blenderbeker en laat die draaien, ook als je slagroom ziet ontstaan. Op een gegeven moment scheiden de vaste bestanddelen van de slagroom zich van het vocht, en dan wordt het boter. Wil je de boter langer bewaren, dan moet je de klont boter goed uitknijpen en onder de kraan spoelen, om te voorkomen dat hij snel bederft.

TIP: Verse boter op warm bruin brood, met wat grof zeezout: lekkerder dan een gebakje.

6. IJs maken zonder ijsmachine

Om echt roomijs te maken, heb je een ijsmachine nodig, maar met de blender kun je heel snel een gezond bananen-chocoladeijsje maken. Het geheim zijn bananen, die een nacht in de vriezer hebben gelegen. Doe vier bevroren bananen in de blender, met 4 eetlepels cacaopoeder, 2 eetlepels pindakaas en een klein scheutje melk of slagroom. Het ijs is nog zacht, je kunt het in een bak in de vriezer zetten om steviger te worden, zodat je er bolletjes van kunt scheppen. Zoals je ziet gaat er geen suiker in dit recept, en dat maakt het recept lekker én gezond.

Aanrader: schep wat grof gehakte (pure) chocolade door het ijs of wat walnoten.

7. Sorbet, milkshake uit de blender

Smoothies zijn makkelijk om te maken: yoghurt, wat vers fruit, eventueel een scheutje vruchtensap en je hebt een gezonde beker vol. Sorbets werken precies zo: bevries het fruit, doe ze met wat ijsblokjes in de beker en voeg eventueel een scheutje vruchtensap toe. Gebruik de pulse-stand – meestal staat er een ijsblokjes-icoon bij – om van het fruit sorbetijs te maken. Meteen in een beker met een rietje is heerlijk, of zet de sorbet nog even in de vriezer om steviger te worden.

Doe je een bolletje vanilleijs bij het fruit in de blender, dan heb je zo een milkshake gemaakt.

8. Pindakaas en nutella zelf maken

Heel simpel: een heleboel pinda’s, gebrand, en een theelepel zout in de blender en laat ‘m even flink draaien. Langzamerhand veranderen de gehakte noten in een zachte, smeuïge pindakaas. De pinda’s bevatten genoeg olie en vet om er een zachte, smeerbare pasta van te maken, daar hoef je niks voor te doen. Geen kunstmatige smaakstoffen, geen conserveermiddelen: gewoon pure pindakaas, dat is smullen!

Hazelnootpasta maak je net zo makkelijk: maak in de blender een pasta van gebrande hazelnoten (wel de velletjes verwijderen) met wat vanillesuiker, cacaopoeder en eventueel een beetje olie.

9. Hummus draai je zo in elkaar

Gezonde spread van kikkererwten, die draai je zo in elkaar. Kook de kikkererwten, ook als je ze uit een blik haalt, en doe ze dan in de blender. Bewaar een beetje van het kookvocht van de erwten, dat kun je toevoegen om er een zachte, smeuïge pasta van te maken. Voeg een lepel tahin toe (dat is sesampasta, te koop bij de toko), een theelepel komijn, wat citroensap en wat zout en peper. Even laten blenden en je hebt zelfgemaakte hummus.

10. Kruidenolie

Een verleppend plantje basilicum in de vensterbank of een bos peterselie die z’n beste tijd heeft gehad in de koelkast? Daar maak je een kruidenolie van, door de vergeten kruidenplantjes met wat olie te pureren. Wil je een mooie heldere kruidenolie, filter het kruidenmengsel dan door een koffiefilter. De olie ruikt en smaakt heerlijk naar de kruiden die je hebt gebruikt, je druppelt ‘m over salade, over stokbrood, over de soep of in sauzen. 

Bonus: snel schoonmaken

Gebruik je de blender niet vaak omdat je het schoonmaken van het apparaat te veel werk vindt? Dit is een handige truc: giet in de net gebruikte blender een koffiebeker vol warm water en een druppeltje afwasmiddel. Draai een paar seconden, laat het water even staan en draai dan nog een paar seconden. Als je ‘m nu leeggiet, hoef je de blenderonderdelen alleen nog af te spoelen met heet water en af te drogen.

Lees ook

  • Ben je een keukenprins of keukenprinses? Ga dan eens experimenteren met eetbare bloemen in het eten en tover een kunstwerk op tafel. 
  • Aardappelgerechten: ken je deze verrassende variaties met onze doodgewone pieper al? 

Meer over: