Ga naar de inhoud

Meest gedronken koffiespecialiteiten ter wereld


 

Ons Hollandse bakkie troost kan in het buitenland heel anders smaken. Elk land heeft zijn eigen koffiecultuur; met eigen smaken, ingrediënten en gewoontes. Weet jij wat je bestelt op een terrasje in een ander land?

In Nederland kun je koffie drinken op alle mogelijke manieren: zwart, met melk en suiker of heb je liever een zoetje erin? Als je over de grens kijkt, zie je dat er nog veel meer mogelijk is met ons dagelijkse bakkie leut. Wij beschrijven: op welke verschillende manieren drinken mensen hun koffie

Cappuccino: alleen bij het ontbijt

Wereldberoemd: Italiaanse koffie met een dikke laag opgeklopte melk. In Italië is cappuccino een ontbijt-koffie, het is niet gebruikelijk om na elf uur ’s ochtends nog een cappuccino te bestellen. Dat geldt ook voor de Spaanse café con leche, een soort koffie verkeerd. Spaanse obers kijken heel verbaasd als je ’s avonds na het eten nog een café con leche bestelt.

Wil je echt Italiaans overkomen? Bestel dan, staand aan de bar, een espresso en giet die in een paar slokken naar binnen. Leg een paar euro op de bar en hup, de vakantiedag kan beginnen.

Duurste koffie ter wereld: kopi luwak

Uit Indonesië komt de duurste koffie ter wereld, kopi luwak. Die wordt gemaakt van koffiebonen die zijn opgegeten en uitgepoept door een civetkat. Civetkatten zijn wilde katten met een lange staart, streepjes op hun kop en hun lichaam en ze wonen in Zuidoost-Azië en Afrika. In het wild eten ze veel vruchten, waaronder ook koffiebesjes, die in hun maag een speciale smaak krijgen. De koffiebonen worden uit de kattenkeutels gepeuterd en geroosterd om er koffie van te zetten. Een omslachtig proces om koffiebonen te oogsten, dat niet heel smakelijk klinkt. Toch kan een kopje van deze speciale koffie wel 80 euro kosten.

Typisch Chileens: koffie met lange benen

Eigenlijk vreemd dat je in Zuid-Amerika vooral oploskoffie krijgt geserveerd, want dit is toch een werelddeel waar veel koffiebonen worden verbouwd. Nog vreemder: de koffiebarretjes in Chili. In zogenaamde ‘café con piernas’, letterlijk: koffie met benen, wordt de koffie ingeschonken door dames in korte rokjes, die over de tafel of over de bar lopen zodat iedereen goed hun mooie benen kan bekijken. Denk nou niet dat dit vunzige barretjes zijn in achteraf straatjes, ook in grote winkelcentra zijn deze koffiebars gevestigd. Hele gezinnen, schoolkinderen en opa en oma, gaan hier gezellig een kopje koffie drinken. Wil je suiker of melk in je koffie? Ook dat schenken de dames voor je in, kun je nog een keer die prachtige stelten bewonderen.

Vietnamese koffie: geklutst ei in de koffie

In Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, ontstond tijdens een periode van schaarste – toen er geen melk in de stad verkrijgbaar was – deze typisch Vietnamese koffiespecialiteit: koffie met een losgeklopt ei. Hete koffie wordt gemengd met schuimige eidooiers, boter, gecondenseerde melk en soms zelfs kaas. Het recept wordt angstvallig geheim gehouden, liefhebbers vergelijken de smaak van deze speciale koffie met een vloeibare tiramisú.

Bonjour, doop je croissant in de koffie

In Frankrijk bestel je ’s ochtends op een terras een café au lait, een grote kop slappe koffie met warme melk. Dan kun je een verse croissant, zo van de Franse bakker, lekker in die koffie dopen. Bestel je ‘un café’, dan krijg je een klein kopje sterke koffie, ‘un américain’ is een grotere kop met minder sterke koffie. Ook handig: zoetjes heten ‘sucrettes’ in het Frans.

Oostenrijk: alles met chocolade, óók de koffie

Wiener melange: deze luxe koffie met cacao komt oorspronkelijk uit Weense koffiehuizen. Volgens de traditie moet er ook een losgeklopte eidooier door de koffie, gelukkig wordt dat tegenwoordig niet meer veel gedaan. Er gaat flink wat suiker in, en de koffie wordt geserveerd met een lekkere toef verse slagroom met geraspte chocolade. Bestel je ‘m in Wenen? Dan heet het gewoon ‘melange’.

Señor! Cortado por favor!

Al die koffie op de menukaart: wat lijkt er het meeste op een Nederlandse koffie? Hou je wel van een stevige bak, bestel dan een cortado (niet: café cortado). Vind je dat te sterk, dan kun je het beste een Americano bestellen. Echte koffiefans gaan voor een solo, een espresso, lekker sterk. En krijg je een carajillo, dan zit je meteen recht overeind, want daar wordt een flinke scheut sterke drank in gedaan.

Zo sterk als de dood: Turkse koffie

Een Turks spreekwoord zegt dat koffie ‘zo zwart als de hel, zo sterk als de dood en zo zoet als de liefde’ moet zijn. In een koperen koffiekannetje, de cevze, wordt kortgebrande fijne koffie gezet met veel suiker. Ga niet roeren in je kopje, want op de bodem ligt de koffieprut.

Saoedi-Arabië: kahwa

De dag in Saoedi Arabië begint met een stevige kop Arabische koffie, gemaakt van donker gebrande bonen met kardemom peulen. Die kardemom geeft de koffie een gember-achtige smaak. Bij de koffie worden dadels geserveerd, dat neemt de bittere smaak van de sterke koffie weg.

Eén Irish Coffee is genoeg

Zeker geen koffie voor het ontbijt, meer als afsluiter van een heerlijk diner: Irish Coffee. Het werd voor het eerst geserveerd aan vermoeide toeristen op het vliegveld, om ze een beetje op te vrolijken. Tegenwoordig kent iedereen die hoge glazen met daarin sterke koffie, kandij of suiker, een scheut whiskey en natuurlijk slagroom. Denk erom, de alcohol verdampt niet uit de koffie. Moet je na het eten nog rijden: één Irish Coffee telt als een glas whiskey.

Kruidige koffie uit een aardewerken potje

Ook in Mexico is het wel eens koud en ongezellig weer. Daar hebben ze iets op gevonden: een beker café de olla pept je zo weer op. Het is een kruidige koffie die wordt gemaakt in traditionele aardewerken potjes. De koffie krijgt z’n pittige smaak van kaneelstokjes, sinaasappelschil, anijs en kruidnagels en hij is lekker zoet doordat er ruwe rietsuiker in wordt gebruikt. Vragen om een wolkje melk in de koffie is een klap in het gezicht van de Mexicanen: dat hoort écht niet.

Griekenland, bakermat van de ijskoffie

In Griekenland is de ijskoffie uitgevonden: de frappé. Door een vertegenwoordiger van instant koffie. Een echte frappé wordt altijd gemaakt met een zakje oploskoffie, veel ijsblokjes, wat suiker en eventueel melk. Ben je in vakantiestemming, dan kun je er nog een bolletje vanille-ijs in laten zakken, of een scheutje Baileys of andere likeur. Vind je dat zonde van de koffie-smaak, bestel dan een freddo espresso: een scheut espresso die wordt gemengd met ijsklontjes en eventueel wat suiker, verder niks.

Lees ook

 

Meer over: