Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoeveel schepjes water + koffie was het ook alweer? De juiste koffieverhouding bepalen

Tijd voor koffie. Maar hoe zat het ook alweer met de juiste verhouding koffie + water? Wat zijn de hoeveelheden die je moet kennen om een goede kop koffie te zetten? Lees hier alles over de verhouding tussen koffie en water om keer op keer een perfecte kop koffie te bereiden.

De standaard verhouding koffie/water

Een goede richtlijn voor het aantal koffieschepjes is 12,5 gram koffie per 200 ml water. In standaard verhoudingen is dat 1:16. Per 1 gram koffie heb je dus 16 ml water nodig voor een kop koffie van een normale sterkte. Als je een kop koffie wil zetten voor jou en je partner a 200 ml, heb je dus 400 ml nodig. Met de verhouding 1:16 betekent dit dat je 400 / 16 = 25 gram koffie nodig hebt. 

Koffieschepjes naar sterkte

Naast de standaard verhouding kun je het aantal koffieschepjes volledig aanpassen naar je eigen wensen. Hoe minder koffie je toevoegt bij de genoemde hoeveelheid water, hoe milder de smaak wordt. Hoe meer koffie je toevoegt, hoe sterker de smaak. De verhoudingen die je daarvoor kunt gebruiken zijn als volgt:

  • Een extra sterke kop koffie 1:14
  • Een sterke kop koffie 1:15
  • Een standaard kop koffie 1:16
  • Een milde kop koffie 1:17
  • Een extra milde kop koffie 1:18

Koffiezetten per pot

Bij bezoek van koffieliefhebbers zet je waarschijnlijk meteen een pot. Hoeveel koffieschepjes heb je dan nodig voor de hele pot? Gemiddeld past er 1 liter (1000 ml) koffie in een pot. Als je de standaard verhouding van 1:16 gebruikt, zou dat betekenen dat je 1000 / 16 = 62,5 gram verse koffie nodig hebt. 


Koffieschepjes met een eetlepel

Koffieschepjes bepalen is – nu je weet hoeveel gram koffie je nodig hebt – makkelijk te doen met een koffie maatschep of een eetlepel. Maar hoeveel gram staat er gelijk aan een eetlepel? Dat hangt af van de koffie. Heb je fijn gemalen koffie, medium gemalen koffie, grof gemalen koffie of ongemalen koffie? Bij gemalen koffie moet je ervoor zorgen dat je een afgestreken eetlepel gebruikt. Deze afgestreken lepel staat gelijk aan 6 gram bij fijn gemalen, 5 gram bij medium gemalen en 4 gram bij grof gemalen koffie.

Bij ongemalen koffie staat een eetlepel gelijk aan 5 tot 7 gram. In schepjes heb je voor een pot koffie per liter zo’n 5 afgestreken eetlepels nodig.

Ben je niet alleen een koffieliefhebber maar ook een theeleut? Lees hier welke theesoorten goed zijn voor je gezondheid.

Bronnen: Koffiekompas, Mister Barish
Auteur: Anouk Bruel