Wat is het verschil tussen een americano en een gewone kop koffie?

Gisteren zag ik bij een koffiebar op de kaart een americano en een normale kop filter koffie (het had de hipsterbenaming "slow coffee", maar het bleek om een normale koffie te gaan). Ik dacht dat een americano een normale kop koffie was, maar kennelijk is dat niet zo. Kan iemand dit uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Caffè americano (of Americano) : Het is een espresso die verdund word met heet water. Op deze manier gaat de smaak lijken op de smaak van een filterkoffie. Toegevoegd na 5 minuten: Antwoord : Door het aanlengen van de espresso met heet water (verdunning dus) gaat de smaak inderdaad lijken op een gewone koffie maar eentje van filtermaling. De vraag die overblijft is dan 'wat is normale koffie :)

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Caffè_americ...

Een americano is volgens mij veel koffie in een grote beker. Net zoiets als een Duitser bier drinkt.

Toen de Amerikanen tijdens de tweede Wereldoorlog in Italië waren kregen ze uiteraard Espresso.....ze vonden het veel te sterk t.o.v. wat zij thuis gewend waren. Daarom werd de Espresso aangelengd met heet water zodat de koffie meer leek op wat zij thuis gewend waren.....hieraan hebben ze de naam te danken ;-) Nu wordt Espresso van een speciaal gemalen bonen-melange gemaakt en onder druk gezet. Zo'n kopje is dan snel gemaakt en behoorlijk pittig. Je hebt ook de dubbele shot Espresso en dit kan je zien als een dubbele Espresso....2 in 1 glaasje of kopje. Welnu de Americano is zeker geen gewone koffie zoals wij ze altijd nog steeds opgieten of met een koffiezetapparaat laten doorlopen. Het is wel een vorm van slow-coffee zodat het even duurt voor de koffie door de maling in het filter doorloopt. Voor de Americano wordt er eerst 25 ml. heet water in een kopje gegoten en dit wordt dan zo onder het koffiezetapparaat gezet. Hierop worden dan 2 shots dampende espresso (een dubbele dus)gebrouwen en het resultaat is een zachtere, minder sterke maar volle koffie. Je houdt door eerst het water in het kopje te doen op die manier ook het crèmige laagje.

Gewone koffie in Nederland én in Amerika is de ouderwetse filterkoffie, zoals in Nederland al jaren gezet wordt met een elektrisch koffiezetapparaat: papieren filtertje erin, schepjes gemalen koffie in de filter, koud water in het apparaat en wachten tot het water door de filter in de (glazen) koffiekan is gelopen. In Duitsland is Kaffee ook filterkoffie, maar dan een grote slappe bak vocht. Als er in een Italiaans huishouden nog filterkoffie gezet wordt gebeurt dat met een percolator. In Italië is coffee of café een espresso. Espresso is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst - di esprimere – uitdrukken. Een Caffè Americano, die tegenwoordig in Italië steeds vaker als Americano op de kaart staat, bestaat uit een enkele of een dubbele espresso met maximaal 120ml heet water, die geserveerd wordt in een 150ml cappuccino kopje. In Italië wordt het zeer hete water door de klant zelf toegevoegd aan de reeds geëxtraheerde vloeistof – de espresso. Niet andersom dus!! Andersom is een Long Black. Bij de caffè lungo laat de barista extra water door de machine lopen. In Italië is het drinken van espresso aangelengd met heet water, dat hoofdzakelijk door toeristen wordt besteld, een onderwerp van spotternijen. Dat gebeurt via bedekte termen en anekdotes zoals: in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, toen de GI’s in juli 1943 op Sicilië landden (dat is een autonome regio en lekker ver weg) werd de espresso aangelengd met water, omdat zij het koffievocht te sterk vonden en de kopjes veel te klein. Amerikanen zijn smaak barbaren en alles is daar groot en veel (volgens de Italianen dus). Er zijn zelfs gebieden waar verteld wordt dat het gebruik uit de Eerste wereldoorlog stamt. Dat is nog verder weg. De werkelijkheid is anders: Americano is rond 1970 in Amerika ontwikkeld in de eerste Starbucks in het centrum van Seattle. Met het toerisme is het naar Europa overgewaaid, de Italianen willen er niet voor uitkomen dat het gewoon een zakelijke tegemoetkoming aan de buitenlander is. Volgend jaar wordt de eerste Starbucks in Milaan geopend, maar of de koffie in een kartonnen beker zal worden geserveerd is nog niet bekend. Americano is al een concessie aan hun principes (en aan de portemonnaie) maar de drank in een kartonnen beker schenken lijkt een brug te ver. Hoewel, het geld is ook in Italië zoet. Toegevoegd na 20 minuten: Ik had de bronnen niet nodig, maar zal er een paar geven als leesvoer.

Bronnen:
https://ciaotutti.nl/italiaans-eten/produc...
https://koffiekwaliteit.nl/koffiewinkel/ge...
https://www.youtube.com/watch?v=ntBa3m4TK-M

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100