Ga naar de inhoud

Seks: zoveel calorieën verbrand je ermee

Update:
seks

Na een intense vrijpartij ervaren we vaak een opwinding die vergelijkbaar is met de euforie na een uitputtende workout in de sportschool. Maar wat betreft calorieverbranding, fungeert seks ook als een doeltreffende alternatief voor je sportschoolsessies?

Hoewel er geen specifieke reden nodig is om liefde te bedrijven, zou het toch ideaal zijn als het een dubbelfunctie kon vervullen. Laten we eens onderzoeken hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt tijdens seks en welke andere voordelen hiermee gepaard gaan.

Het calorieverbruik tijdens seks

Onderzoek, gepubliceerd in JAMA International Medicine, onthult dat er wel degelijk calorieën worden verbrand tijdens seks, zij het niet zo veel als tijdens een intensieve sportsessie. Gemiddeld verbrandt een man ongeveer 4 calorieën per minuut tijdens de daad, terwijl vrouwen iets minder verbranden, namelijk zo’n 3 calorieën per minuut.

Een gemiddelde vrijpartij duurt ongeveer 6 minuten, wat betekent dat je gedurende die tijdsspanne slechts tussen de 18 en 24 calorieën verbrandt, wat overeenkomt met nog niet eens een halve appel. Echter, wanneer je het genoegen hebt een uur in de slaapkamer door te brengen, kun je tot 180 tot 240 calorieën verbranden. Dat klinkt meteen aantrekkelijker, toch? Dit komt overeen met een rustige wandeling van een uur.

Gezondheidsvoordelen van seks

Niettemin is de extra lichamelijke activiteit niet de enige reden om vaker intiem te zijn. Seks biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Onderzoek van de Wilkes University heeft aangetoond dat seks ook het immuunsysteem kan versterken. Mensen die minstens één keer per week seks hebben, vertonen hogere niveaus van immunoglobuline in hun bloed, wat het lichaam beschermt tegen ziekten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de calorieverbranding en het verlichten van hoofdpijn.

Top 10 calorieverslindende activiteiten

Dit zijn de inspanningen die de meeste calorieën verbranden:

  1. Hardlopen: 600-900 calorieën. Verbrand tussen 600 en 900 calorieën tijdens een stevige hardloopsessie.
  2. Springtouwen: 680-815 calorieën. Haal tussen de 680 en 815 calorieën binnen met een energieke sessie springtouwen.
  3. Zwemmen (intensief): 550-750 calorieën. Duik in een intensieve zwemsessie en verbrand 550 tot 750 calorieën.
  4. Fietsen (snelheid 20-24 km/u): 590-790 calorieën. Ontdek het landschap terwijl je 590 tot 790 calorieën verbrandt met fietsen bij een snelheid van 20-24 km/u.
  5. Roeien (intensief): 600-800 calorieën. Roei jezelf naar fitness met een intensieve roeisessie en verlies 600 tot 800 calorieën.
  6. Boksen (in de ring): 600-700 calorieën. Beleef een krachtige bokstraining in de ring en verbrand tussen de 600 en 700 calorieën.
  7. Trappen lopen (snel tempo): 590-780 calorieën. Verhoog je hartslag door snel trappen te lopen en verlies 590 tot 780 calorieën.
  8. Basketbal (wedstrijdniveau): 500-700 calorieën. Speel op wedstrijdniveau basketbal en verbrand 500 tot 700 calorieën.
  9. Skiën (intensief): 550-750 calorieën. Glijd door de bergen met intensief skiën en verlies 550 tot 750 calorieën.
  10. High-Intensity Interval Training (HIIT): 500-700 calorieën. Betreed de wereld van High-Intensity Interval Training (HIIT) en verbrand 500 tot 700 calorieën per sessie.

Goede redenen om tussen de lakens te duiken

Niet alleen op fysiek gebied heeft seks voordelen, maar ook mentaal pluk je er de vruchten van. Seks heeft een positieve invloed op je humeur, vermindert stress, verbetert je slaapkwaliteit en helpt je beter in slaap te vallen. Onderzoek toont aan dat mensen seks hebben om deze redenen, naast het feit dat het de relatie met hun partner verbetert. Van de ondervraagde mensen gaf 45% aan seks te hebben om hun humeur te verbeteren, 43% om stress te verminderen en 33% om beter te kunnen slapen. Kortom, laat je niet alleen leiden door de calorieën, want de andere voordelen zijn ook waardevol.

Wil je meer spanning in de slaapkamer? Lees dan de volgende tips om je seksleven bevredigend te houden.

Foto: Urilux by Cava

Meer over: