Ga naar de inhoud

Betaalde versies van datingapps (Tinder) sterk toegenomen

Update:
datingsapps

Datingapps als Tinder houden de cijfers geheim van het aantal actieve gebruikers en hun uitgaven aan abonnementen en extra functies. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat we steeds meer geld besteden aan datingapps. Waarom?

De makers maken de gratis versie zo storend dat ze je verleiden om een premium versie te nemen. We hebben ook best wel een zakcentje over voor een nieuwe liefde. Lees hier waarom we steeds meer geld uitgeven aan datingapps.

Stijgende uitgaven aan datingapps

Houd je vast: in 2023 downloaden 4,9 miljoen Nederlanders datingapps vanuit de Apple Store en Google Play Store. Dit blijkt uit de analyse van data.ai. Gezamenlijk spendeerden gebruikers 68,9 miljoen euro aan deze apps, een stijging van 17 miljoen vergeleken met het voorgaande jaar. De grootste uitgaven gingen naar de pionier Tinder (38,2 miljoen) en Bumble (8,9 miljoen).

De exacte aantallen gebruikers van Tinder en Bumble in Nederland blijven dus geheim. Nu onthult data.ai-analyse dat Tinder in 2023 zo’n 311.000 keer werd gedownload, terwijl Bumble dit aantal overtrof met 316.000 downloads. Met abonnementen beginnend vanaf respectievelijk 8,99 euro en 6,99 euro, bieden deze platforms ook duurdere abonnementsopties aan.

Vind je de liefde via de Tinder app?

Hoe groot is je kans op een relatie met hulp van Tinder? Bekijk de video en kom meer te weten.

De tekst gaat onder de video verder >>

Opkomst van alternatieve datingapps

Naast de dominante spelers zijn er ook andere datingapps die opkomen. Breeze regelt bijvoorbeeld dates op basis van gebruikersprofielen voor een vast tarief van 9 euro (inclusief drankje). Terwijl Inner Circle gebruikers eerst screent voordat ze toegang krijgen, met een gemiddelde maandelijkse uitgave van 30 euro.

Volgens Linda Duits, mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht, was het vroeger eenvoudiger om mensen te ontmoeten via datingsites of contactadvertenties in tijdschriften. Tegenwoordig hebben gebruikers echter weinig controle over de profielen die ze te zien krijgen op datingapps. Duits benadrukt dat betaalde functies de gebruiker meer controle lijken te geven, zoals de mogelijkheid om te zien wie hen heeft geliket en de optie om keuzes ongedaan te maken. Stel je twijfelt en schuift naar links. Je ziet dat diegene jou wel geliket heeft. Dan kun je je keuze herstellen en alsnog naar rechts swipen door de terugkeerknop.

Top 10 datingsapps

  • Tinder
  • Bumble
  • Breeze
  • Inner Circle
  • The League
  • Happn
  • Parship
  • OurTime
  • 50plusmatch
  • Lexa

Ontbreken van functies in gratis app versies

Gratis versies van datingapps bieden steeds minder opties, maar ze zullen niet zomaar verdwijnen. Ze zijn essentieel voor het aantrekken van de gebruikers en worden daarna vaak bewust minder toegankelijk gemaakt. Dit fenomeen is vergelijkbaar met andere apps, zoals Spotify, waar gratis luisteraars om de zoveel nummers een hinderlijke reclame te horen krijgen.

Datingapps, van de pionier Tinder tot de meer recente Breeze, spelen slim in op onze behoeften door dure abonnementen aan te bieden. Hierdoor wordt aangenomen dat gebruikers met dergelijke budgetten ook financieel welvarend zijn. Klazien Schaap, datingexpert, benadrukt dat het uitgeven aan een datingapp loont, omdat het helpt bij de selectie en aangeeft dat men serieus op zoek is.

GoeieVraag: Hoe zoek je op Tinder in een gebied waar je niet bent?

Terugkeer naar offline dating?

Hoewel datingapps steeds belangrijker worden, groeit de vermoeidheid onder gebruikers. Linda Duits suggereert dat we mogelijk weer op zoek gaan naar offline methoden om elkaar te ontmoeten. Het constant swipen door foto’s kan inefficiënt aanvoelen, en de behoefte aan zinvolle functionaliteiten, zij het tegen betaling, wordt steeds groter. Wat heb jij over voor een relatie?

Meer over: