Ga naar de inhoud

Online dating: vroeger taboe, nu populair

Update:
Online-daten-vroeger-en-nu

Zit of zat jij op datingsites en datingapps? Vroeger was het taboe en nu is het “mode” en bestaan er veel sites en apps om online een partner, koppel of snel een seksueel contact te vinden. Bij welke dating app of site moet je zijn? 

De laatste jaren zijn scheidingen vooral bij 60-plussers toegenomen. Wat doe je dan, begeef je je weer op het dating-pad en zo ja, hoe doe je dat? Wat is er de afgelopen jaren allemaal veranderd bij het zoeken naar een date.

Internetdaten 

Het belangrijkste verschil tussen online daten vroeger en nu is de mate van acceptatie en populariteit. Vroeger werd online daten soms gezien als taboe of wanhopig, maar tegenwoordig is het een normale en geaccepteerde manier geworden om nieuwe mensen te ontmoeten en relaties aan te gaan. Het is nu zelfs een van de meest gebruikelijke manieren om een partner te vinden.

Voordelen

Op zoek gaan naar een date lijkt eenvoudig, vooral als je het gewoon vanuit je luie stoel kunt doen. Met online daten zoek je gemakkelijk en comfortabel naar potentiële partners, waarbij je de selectie en het leggen van het eerste contact vanaf je laptop, computer, tablet of smartphone doet. Dit bespaart je kostbare (reis)tijd en maakt het proces efficiënter.

Betere koppeltechnieken door gebruik van technologie

Met het gebruik van algoritmen en A.I. heb je sneller gevonden wat je zoekt. Moderne datingsites en apps maken gebruik van geavanceerde algoritmen en technologieën om gebruikers aan elkaar voor te stellen op basis van hun voorkeuren, interesses en persoonlijkheid. Dit helpt bij het verfijnen van de zoekresultaten en het vergroten van de kans op de juiste partner.

Leuk om te weten over datingsites

Online datingsites hebben sinds hun ontstaan een lange weg afgelegd. De eerste online dating website ontstond in 1995 en in de 25 jaar daarna is de industrie uitgegroeid tot een miljardenbedrijf.  De naam van de 1e datingsite is Match.com, die in 1995 van start ging. Deze werd gevolgd door andere sites als eHarmony, Plenty of Fish en OkCupid.

Een van de grootste verschillen tussen online dating nu en vroeger is het enorme aantal beschikbare datingsites. Een andere belangrijke verandering is de opkomst van mobiele dating apps. Apps als Tinder en Bumble hebben het online dating proces gerevolutioneerd door het snel en gemakkelijk te maken om door potentiële kandidaten te swipen (vegen met je vingers) op je telefoon. Deze apps hebben online dating ook toegankelijker gemaakt voor een breder publiek, waaronder jongere mensen die misschien geen toegang hebben tot een computer. Naast de algemeen bekende datingsites en apps zijn er tegenwoordig ook specifiek gerichte platforms die zich richten op unieke doelgroepen, interesses of voorkeuren.

Vroeger had je minder dating keuze

Vroeger waren datingsites vaak meer algemeen van aard en richtten ze zich op het samenbrengen van mensen in het algemeen. Er waren minder specifieke gemeenschappen, zoals datingsites voor bepaalde leeftijdsgroepen, etniciteiten, religies of seksuele voorkeuren. Tegenwoordig zijn er veel meer datingsites en -apps die zich richten op deze doelgroepen, waardoor mensen gemakkelijker gelijkgestemde individuen vinden.

Dating app speciaal voor vreemdgaan

Ontdek het geheime rijk van legaal vreemdgaan dating! Vreemdgaan dating is geen recent fenomeen, maar wist je dat het al vele jaren bestaat? Een van de meest gerenommeerde datingsites voor vreemdgaan, Ashley Madison, is al actief sinds 2001. Met hun iconische slogan “Life is short. Have an affair” (het leven is kort, heb een affaire) weten ze al 15 jaar lang de aandacht van gebonden mensen te trekken. Hoewel Ashley Madison vooral bekend is geworden door het spraakmakende data-lek van gebruikersgegevens in 2015, is het nog steeds een prominente speler op dit specifieke dating gebied. In de huidige dating apps wordt het vaak aangeven als ‘open relatie’ of polyamorie.

Zoek je samen een ander koppel?

Swinger Lifestyle: Een populaire erotische datingsite voor koppels en individuen die geïnteresseerd zijn in partnerruil en de swinger levensmethode. De swinger methode is een levensstijl waarbij stellen en individuen openstaan voor het verkennen van seksuele avonturen en het aangaan van intieme contacten met andere mensen buiten hun vaste relatie. Swingers streven naar een gezonde en seksuele vrijheid, waarbij ze genieten van het delen van seksuele ervaringen met anderen. 

LGBTI apps

In een tijdperk waarin diversiteit en inclusie steeds belangrijker worden, hebben dating-apps gereageerd op de behoeften van de LGBTI-gemeenschap. Deze gemeenschap omvat lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen, evenals degenen die zich identificeren als queer. 

  1. Grindr: Een dating-app specifiek gericht op gay, biseksuele, trans en queer mensen. Het is 1 van de meest populaire apps voor mannen die mannen zoeken. Met een groot gebruikersbestand: volgens schattingen in 2020 had Grindr wereldwijd meer dan 27 miljoen gebruikers.
  2. HER: Een dating-app die speciaal is ontworpen voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen. Het biedt ook sociale evenementen en gemeenschapsfuncties. Deze app is een platform waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen uiten en zich verbonden kunnen voelen met andere LGBTI-vrouwen.

BDSM en fetisjisme

Het is niet strikt een dating-app maar FetLife is een populaire online community, website voor mensen met interesse in BDSM, fetisjisme en kink. Het biedt mogelijkheden om mensen met vergelijkbare interesses te ontmoeten wanneer je daar een profiel aanmaakt. 

Transgender:

Transgender zijn betekent dat iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Voor transgender singles kan het vinden van liefde en verbinding een unieke reis zijn. Er zijn speciale datingsites:

  1. TransgenderDate: Een datingwebsite specifiek gericht op transgender singles en mensen die geïnteresseerd zijn in transgender dating.
  2. MyTransgenderCupid: Een internationale datingsite die zich richt op transgender vrouwen en mannen die op zoek zijn naar serieuze relaties.

50-plussers online daten

Voor 50-plussers zijn er datingsites zoals 50plusmatch, Ourtime of 50liefde, waar mannen en vrouwen contact zoeken of een toekomstige partner.

Interessante cijfers volgens het cbs en andere onderzoeken

  1. Volgens onderzoek is maar liefst 94% van de bevolking aanwezig op minstens één social media platform.
  2. Verder is het gebruik van smartphones ook heel gewoon onder Nederlanders: 87% van hen is gebruiker.
  3. Als het gaat om daten, heeft bijna 50% van de Nederlanders tussen 18 en 34 jaar een profiel aangemaakt op een datingsite of app zoals Tinder.
  4. Interessant is dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking het regelen van een date langs digitale weg even normaal vindt als de traditionele aanpak.
  5. Voorbij zijn de dagen dat je moest vertrouwen op toevallige ontmoetingen of geregelde afspraken door vrienden en familie om die ene speciale persoon te vinden. Met online datingsites heb je toegang tot een groot aantal potentiële partners uit de hele wereld.

Meer over: