Ga naar de inhoud

Open relaties steeds populairder, óók bij senioren

Update:
open-relatie-dit-is-hoe-het-werkt

Open relaties, waarin partners er bewust voor kiezen om emotionele en/ of seksuele connecties met anderen aan te gaan, zijn niet langer alleen het terrein van jongere generaties. De toename heeft te maken met een aantal oorzaken.

Steeds meer senioren ontdekken de vrijheid en flexibiliteit van een open relatie én ervaren de voordelen die het met zich meebrengt. Lees hier hoe open relaties werken, wat de voordelen zijn en hoe het is om een open relatie te hebben op oudere leeftijd.

Marina (67): “Een open relatie betekent niet dat je met de hele wereld het bed deelt!”

De betekenis en uitdagingen van een open relatie

Voor veel mensen is het hebben van 1 partner voldoende. Maar er is ook een groeiende groep mensen die teruggrijpt naar een meer vrije vorm van relaties, vergelijkbaar met de hippie-tijd waarin open relaties populair waren.

Een open relatie is een vorm van een niet-monogame relatie waar beide partners bewust voor kiezen. De invulling ervan kan variëren. Sommige stellen hebben emotionele, romantische, of licht erotische relaties met anderen, terwijl andere stellen ook seksuele relaties met anderen toestaan. Wanneer dit binnen een huwelijk plaatsvindt, wordt het een open huwelijk genoemd.

Monogamie versus polygamie

Als we erover nadenken, zijn open relaties niet zo vreemd. Er zijn maar weinig diersoorten die volledig monogaam zijn en in veel historische periodes was polygamie de norm. Zelfs vandaag de dag zijn er veel culturen waarin polygamie nog steeds voorkomt. Veel mensen hebben moeite met het handhaven van monogame relaties. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan ooit vreemd te zijn gegaan, en bij bijna een derde van de huwelijken die stranden, is er sprake van een derde persoon in het spel. Lees hier meer over polygamie.

Waarom kiezen voor een open relatie?

Sommige stellen besluiten om tegemoet te komen aan hun behoefte aan romantisch of seksueel contact met anderen. Er zijn verschillende redenen hiervoor.

  • Bijvoorbeeld wanneer de seksuele behoeften van beide partners sterk verschillen en dit binnen een monogame relatie tot het einde van de relatie zou leiden.
  • Stellen die succesvol een open relatie hebben, geven vaak aan dat het hun zelfvertrouwen een oppepper geeft.
  • Het is spannend om uit je comfortzone te stappen en het geeft een goed gevoel om te weten dat zowel jij als je partner nog steeds aantrekkelijk zijn voor anderen.
  • Veel stellen ervaren ook positieve effecten op hun eigen relatie.

Hoe begin je een open relatie?

Zelfs als beide partners ermee instemmen, is het beginnen van een open relatie een grote stap. Het vereist eerlijkheid, zelfreflectie en communicatie om een open relatie te laten slagen en te voorkomen dat het vertrouwen tussen beide wordt geschaad. Als je overweegt om een open relatie te proberen, denk dan goed na over waarom je een open relatie wilt. Als de relatie tussen jou en je partner al een tijdje niet goed gaat en je stiekem gevoelens hebt ontwikkeld voor iemand anders, is een open relatie gedoemd te mislukken. Je moet juist het idee hebben dat een open relatie jullie als stel gelukkiger kan maken.

Beide partners moeten het echt willen. Ga het gesprek aan met je partner en bespreek wat jullie verwachten van een open relatie. Duidelijke afspraken zijn cruciaal. Denk goed na over je eigen comfortniveau en maak heldere afspraken. Tot hoever mogen jullie gaan met anderen? Waar ligt uiteindelijk de grens? Hoeveel bespreken jullie met elkaar? Spring vooral niet gelijk in het diepe. Bouw het stapsgewijs op.

Stel een proefperiode in

Begin voorzichtig, zodat jullie allebei kunnen ontdekken waar jullie je prettig bij voelen. Zorg ervoor dat het onderwerp bespreekbaar blijft en dat je altijd kunt aangeven als het proces te snel of te ver gaat. Het kan een goed idee zijn om een proefperiode in te stellen en daarna te evalueren of jullie willen doorgaan met de open relatie. Zelfreflectie en respect staan centraal!

Respecteer ook de grenzen van je partner en luister naar zijn of haar gedachten en gevoelens over de open relatie.

Open relaties worden nog steeds vaak als taboe beschouwd. Het is waarschijnlijk niet gemakkelijk om vrienden of familie om advies te vragen over jullie nieuwe open relatie. Vanwege het heersende taboe op open relaties in Nederland krijgen veel stellen te maken met negatieve reacties. Veelvoorkomende kritiek zoals “Als jullie genoeg van elkaar houden, zou je geen behoefte moeten hebben aan anderen” kan jullie poging tot een gezonde open relatie ondermijnen.

Cijfers

  • 5% van de Nederlanders heeft een open relatie.
  • 39% van de Nederlandse jongeren denkt niet monogaam te zijn.
  • 13% van de Nederlanders geeft aan open te staan voor een open relatie.
  • Een kwart van de mannen ziet een open relatie wel zitten, tegenover 8 procent van de vrouwen.

Voordelen van een open relatie

Koppels die een succesvolle open relatie hebben, ervaren vaak meer intimiteit, vertrouwen en een verbetering van hun seksleven. Het feit dat je partner emotionele of seksuele connecties met anderen kan aangaan, maar aan het einde van de dag toch voor jou kiest, kan het vertrouwen tussen partners versterken. Het is een manier om te laten zien dat je elkaar echt verkiest. Bovendien kunnen openhartige gesprekken over romantiek, liefde en seks ervoor zorgen dat partners elkaar beter begrijpen en een diepere intimiteit kunnen ervaren.

Nadelen van een open relatie

Bij het beginnen van een open relatie kunnen ook uitdagingen ontstaan. Je kunt geconfronteerd worden met onverwachte gevoelens van jaloezie of onzekerheid. Sommige stellen vergelijken hun ervaringen met anderen, waardoor de open relatie een competitieve sfeer kan krijgen. Het is begrijpelijk dat angst en jaloezie opkomen wanneer je je partner toestaat om intiem te zijn met iemand anders. Het is belangrijk om goed naar deze gevoelens te luisteren en ze met je partner te bespreken. Op die manier kan de open relatie blijven groeien. Als jullie er samen niet uitkomen en het jullie juist ongelukkig maakt, is het altijd mogelijk om het experiment te beëindigen.

Een open relatie in de praktijk: Marina (67) vertelt

Marina (67) en Theo (71) hebben 38 jaar een relatie. Sinds 2015 is hun relatie open en ze hebben allebei een prille liefde erbij. Hun 2 kinderen zijn 43 en 41 jaar.

“Het begint allemaal met een gesprek tussen mijn partner en mij, een moment waarop we onze diepste verlangens en behoeften delen. We erkennen dat onze liefde en verbondenheid sterk genoeg zijn om ruimte te bieden aan andere connecties. Met een mengeling van zenuwen en opwinding stellen we voorzichtig de vraag: “Wat als we onze liefde niet beperken tot één persoon?” Het idee alleen al doet ons hart sneller kloppen. En zo beginnen we aan dit nieuwe avontuur, vol anticipatie en nieuwsgierigheid. We stellen duidelijke grenzen en afspraken. Communicatie staat centraal in onze open relatie. We praten over onze ervaringen, delen onze gevoelens en luisteren naar elkaar zonder oordeel.

De eerste keer met een ander

Wanneer de eerste ontmoetingen plaatsvinden, voel ik een mix van opwinding en zenuwen. Het is alsof ik weer een jonge minnaar ben die een verboden affaire aangaat. Mijn hart bonst in mijn borstkas, terwijl ik me overgeef aan het onbekende. Elke aanraking, elke kus voelt als een ontdekking, als een herinnering aan de intensiteit van verlangen. De eerste keer was het spannendst. Het voelde toch gek, om met iemand anders dan mijn eigen man te zitten. Maar Theo was van de situatie op de hoogte en reageerde heel begripvol. Ook hij vond het erg spannend.

Maar het draait niet alleen om het fysieke aspect. Het is ook de emotionele connectie die me raakt. Het leren kennen van iemand op een dieper niveau, het delen van verhalen en ervaringen, het zien van verschillende perspectieven. Het opent mijn geest en verruimt mijn begrip van liefde en verbondenheid.

Het is niet zo dat ik actief op zoek ga naar mannen. Wanneer mijn man of ik een aantrekkelijk persoon tegenkomen, bespreken we dat eerst met elkaar. Daarnaast is het belangrijk voor ons, als stel, om altijd eerlijk te zijn en ervoor te zorgen dat eventuele gevoelens voor anderen puur op seksueel vlak blijven. Als er ooit romantische gevoelens zouden ontstaan, wil ik dat meteen weten. Het zou voor mij veel intenser zijn om intieme berichtjes naar iemand te sturen, zonder dat mijn man daarvan op de hoogte is. Dat zou ik als hartstochtelijker ervaren dan simpelweg met iemand zoenen.

Samen blijven praten is heel belangrijk

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Jaloezie kan soms sluimeren. Maar juist die momenten van onzekerheid dwingen ons om eerlijk naar onszelf en elkaar te kijken. We bespreken onze gevoelens, nemen de tijd om elkaar gerust te stellen en te begrijpen dat liefde zich niet in hoeveelheden laat meten.

Als senior in een open relatie voel ik me levendiger dan ooit tevoren. Ik voel me bevrijd van de beperkingen die de maatschappij soms oplegt aan liefde en intimiteit op oudere leeftijd. Ik omarm de mogelijkheid om nieuwe liefdesverhalen te schrijven, om mijn eigen weg te vinden in dit avontuurlijke landschap van verlangen en vrijheid!”

Bron: avrotros, metronieuws

Meer over: