Ga naar de inhoud

Polygamie? Een huwelijk met 2 of meer personen

Update:

Polygamie is een huwelijk met 2 of meer personen. Wat is het precies, waarom zou je dit willen vraag je je misschien af, waar komt het vandaan en wat is het verschil met monogamie? In dit artikel lees je alles over de open relatievorm polygamie.

Wat is polygamie? 

Vroeger was een monogame relatie heel normaal. Wanneer je in een monogame relatie zit, ben je trouw aan je partner en blijf je bij elkaar. Polygamie is het tegenovergestelde van monogamie. Als je een polygame relatie hebt, heb je de mogelijkheid om met andere personen te daten en een relatie aan te gaan. Polygamie is onder te verdelen in verschillende groepen. Meestal is er sprake van polygynie, waarbij er meerdere vrouwen met één man getrouwd zijn. De andere vorm wordt polyandrie genoemd, dat wil zeggen dat meerdere mannen met één vrouw getrouwd zijn. 

Waar komt polygamie vandaan? 

Stel je de perfecte relatie even voor. Je bent tot elkaar aangetrokken, bent lief voor elkaar, maken nooit ruzie en hebben alles voor elkaar over. Alle ingrediënten voor een perfecte relatie is aanwezig. Toch blijf je je aangetrokken voelen tot andere personen. Hoe dit kan? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die niet geloven dat er maar één ware persoon voor hen bestaat. Zo kunnen er 2, 3 of zelfs meer personen de liefdes van hun leven zijn.

Soms neemt men vanwege praktische redenen een polygame relatie. Neem Kameroen als voorbeeld. In dit land is polygamie legaal en komt voornamelijk voor om reden van status en rijkdom. Op deze manier krijgt de man de beschikking over goedkope werkkrachten die voor hem werken. Omdat er geen limiet op het aantal vrouwen is dat een man kan nemen, komt het regelmatig voor dat mannen 250 vrouwen hebben. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, de meeste mannen hebben tussen de 2 en 8 vrouwen. Ook status kan een grote rol spelen. In bepaalde delen van Marokko stijgt je status aanzienlijk als je als man meerdere vrouwen hebt. 

Polygamie

Polygamie toegestaan in Nederland? 

Door de eeuwen heen is er veel kritiek uitgeoefend op polygamie. Het is dan ook niet heel gek dat een polygaam huwelijk in Nederland verboden is. In Nederland bepaalt de wet: “Een persoon kan tegelijkertijd slechts met één andere persoon door het huwelijk verbonden zijn.” Het Wetboek van Strafrecht maakt het daarom voor een gehuwde strafbaar om met nog iemand anders te trouwen. Wanneer je dit wel doet, riskeer je een boete en een celstraf van minimaal 4 jaar. Gek genoeg is een samenlevingscontract met meer dan een persoon, wel toegestaan. Op 23 september 2005 werd dit voor het eerst in Nederland toegepast. Na alle ophef die toen ontstond, is dit bijna nooit meer gebeurd.

Toch komen polygame relaties en open relaties steeds vaker voor en zijn er zelfs polygame dating sites. Het bestaan van mobiele telefoons heeft daar zeker aan bijgedragen. Het is makkelijker om in contact te komen met potentiële kandidaten. Het onderwerp is wellicht, binnen een huwelijk, óók makkelijker bespreekbaar dan bij een paar generaties terug. De laatste jaren is een andere relatie met toestemming hebben dan ook sterk gegroeid. In Amerika heeft zelfs 5% een open relatie. 

Eigenlijk heeft polyamorie altijd al bestaan, alleen wordt er tegenwoordig openlijker over gesproken, krijgen steeds meer mensen er lucht van en is er steeds meer informatie te vinden over juridische en praktische consequenties van een polygaam huwelijk.

Polygamie in het buitenland 

In verschillende landen is polygamie niet verboden. Polygamie is onder meer mogelijk in Marokko, Kameroen, Egypte, Pakistan en India. Ook bepaalde culturen staan polygamie toe: Islam is hier één van. Op de grond van de Koran, is polygynie toegestaan onder strikte voorwaarden. Zo mag een man zich met maximaal 4 vrouwen huwen, heeft de eerst getrouwde vrouw altijd meer te vertellen dan de later getrouwde vrouwen en wordt het huwelijk alleen toegestaan als de man in staat is om de vrouwen goed en gelijkwaardig te behandelen én financieel kan onderhouden. Polyandrie is volgens de Koran niet toegestaan. Omdat veel Islamitische vrouwen denken dat een polygynie een beproeving is van Allah, hebben zij hier totaal geen problemen mee. Als zij deze periode van het delen van haar man doorstaat zal zij in het Paradijs komen.

Hoe denk jij over een polygame relatie? 

Meer over: