Ga naar de inhoud

Pijn bij seks? Dit zijn de oorzaken, gevolgen en oplossingen!

Update:
pijn-seks-oorzaak-gevolg-oplossing

Wanneer de langverwachte vrijpartij eindelijk plaatsvindt, voel je een steek in je onderbuik. Of je merkt dat je vagina te droog is om van de seks te genieten. Pijn tijdens seks is ontzettend vervelend. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de (seksuele) relatie tussen jou en je partner.

Er zijn verschillende redenen waarom seks pijnlijk kan zijn. Denk aan vaginale droogheid, infecties, endometriose en andere medische aandoeningen. Gelukkig zijn er een hoop manieren om dit nare probleem op te lossen. Lees hier alles over de oorzaken, gevolgen en oplossingen bij pijn bij seks.

Oorzaken pijn bij een vrijpartij

Pijn tijdens seks, ook wel dyspareunie genoemd, heeft verschillende oorzaken. Het kan een fysieke oorzaak hebben, zoals een infectie, letsel of een onderliggende medische aandoening. Daarnaast spelen ook psychologische factoren zoals angst, stress of trauma een rol. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn bij seks:

  1. Vaginale droogheid. Als de vagina niet voldoende vochtig is tijdens seks, kan er wrijving ontstaan, wat vaak zorgt voor pijn. Dit is meestal een gevolg van hormonale veranderingen (zoals tijdens de menopauze), medicatiegebruik, stress, angst of gebrek aan opwinding.
  2. Ouder worden. Ja, ouder worden is ook een veelvoorkomende oorzaak van de pijn tijdens seks. Hoe ouder je wordt, hoe minder vochtig het gebied daar beneden wordt.
  3. Infecties. Seksueel overdraagbare infecties (SOA’s), zoals chlamydia, gonorroe en herpes, kunnen pijn en ongemak veroorzaken tijdens seks. Vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose, leiden tot pijn bij seks.
  4. Vulvodynie. Dit is een chronische aandoening waarbij er sprake is van pijn en ongemak in het gebied rond de vulva (de uitwendige geslachtsorganen). De oorzaak is niet bekend, het is mogelijk het gevolg van een beschadigde zenuw, hormonale veranderingen of infectie.
  5. Endometriose. Dit is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bedekt, zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit leidt tot pijn tijdens de seks, vooral tijdens diepe penetratie.
  6. Vaginisme. Dit is een aandoening waarbij de spieren rond de vagina onwillekeurig samentrekken en seks onmogelijk maken of pijnlijk maken. De oorzaak van vaginisme is vaak psychologisch, zoals angst of trauma.
  7. Overgevoeligheid. Sommige vrouwen zijn overgevoelig voor aanrakingen of stimulatie in het vaginale gebied, wat weer leidt tot pijn.

Gevolgen pijn bij seks

Onbehandelde pijn bij een vrijpartij leidt tot verschillende gevolgen, zowel fysiek als emotioneel. Fysieke gevolgen zijn onder meer het verergeren van de pijn en het ontwikkelen van infecties, ontstekingen en littekens. Langdurige pijn kan ook leiden tot spierspanning en vaginisme, waarbij de spieren rond de vagina samentrekken en penetratie onmogelijk maken. Hierdoor is het hebben van seks met penetratie vrijwel onmogelijk. Daarnaast leidt pijn bij seks ook tot psychologische gevolgen, zoals angst voor seks en vermijding van seksuele activiteit. Dit geeft op zijn beurt waarschijnlijk problemen in je relatie en zelfs een verminderde kwaliteit van leven. Vooral dat laatste punt zien veel mensen niet aankomen. Het is daarom belangrijk om pijn bij seks serieus te nemen en hulp te zoeken bij een professional om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. Met de juiste behandeling en ondersteuning kan pijn bij seks verminderen en kan de kwaliteit van leven verbeteren.

Oplossingen pijn tijdens het vrijen

Er zijn verschillende oplossingen die kunnen helpen bij pijn tijdens seks. Praat er in ieder geval over met je partner: Het is belangrijk om open te zijn over de pijn die je ervaart tijdens seks. Bespreek samen wat er anders kan om de pijn te verminderen of voorkomen. Op deze manier kun je samenwerken aan een oplossing. Je zult ook merken dat het je veel rust geeft als je het eenmaal bespreekbaar hebt gemaakt. Het helpt vaak ook om de tijd te nemen voor het voorspel en zo meer te ontspannen. Zo is het lichaam beter voorbereid op de penetratie. Glijmiddel helpt ook om de penetratie soepeler te laten verlopen. Er zijn verschillende soorten glijmiddelen beschikbaar, test verschillende opties uit om te proberen wat het beste werkt. Het is ook mogelijk dat bepaalde seksuele posities meer pijn veroorzaken dan andere. Door te experimenteren met verschillende posities ontdek je wat het meest comfortabel is voor jou. Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het verstandig om professionele hulp te zoeken bij een arts of seksuoloog. Zij helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn en geven aanbevelingen voor behandelingen om de pijn te verlichten.

Meer over: