Ga naar de inhoud

Bondage wat is dat? Alles over BDSM

Update:

Wil jij je seksleven wat spannender maken en lijkt het jou wel leuk om zweepjes, handboeien en blinddoeken tijdens een vrijpartij te gebruiken? Dan is BDSM misschien wel wat voor jou.

Met deze seksuele handelingen ontneem je iemands bewegingsvrijheid of schakel je zintuigen tijdelijk uit. Vastbinden, straffen, pijn doen, vernederen, het hoort er allemaal bij. Wat is BDSM precies en waarom is dat spannend?

Wat is BDSM?

Misschien ben je niet bekend met de term en vraag je je af: Wat betekent BDSM en SM en wat doe je dan? BDSM staat voor Bondage en Discipline (BD), Dominance en Submission (DS) en Sadism en Masochism (SM). Als je aan BDSM doet, hoeft het niet te betekenen dat je elk begrip uitvoert tijdens de seks. De meeste mensen laten Sadism en Masochism (SM) achterwege, dit is namelijk het heftigste onderdeel van BDSM. SM gaat namelijk gepaard met het pijnigen of vrijwillig pijn ontvangen van je partner. Dit kan best heftig zijn.

Als je het wilt uitproberen, dan kun je het beste starten met Bondage en Discipline. Hiermee combineer je het beperken van iemands bewegingsvrijheid met het uitoefenen van controle: denk aan het vastbinden van iemand aan bed. Je sekspartner heeft dan geen volledige bewegingsvrijheid meer, waardoor het onder de lakens misschien een stuk spannender wordt.

Om te starten met bondagesets

BDSM wordt steeds meer geaccepteerd

Voor velen lijkt masochisme vreemd en onbegrijpelijk. In een samenleving waarin pijn doorgaans wordt vermeden, wordt het actief opzoeken van pijnlijke sensaties, door masochisten door sommigen als buitenissig beschouwd. Gedurende de geschiedenis werden masochisten zelfs beschouwd als psychisch ongezond, en masochisme werd geclassificeerd als een psychiatrische stoornis. Dankzij de toenemende maatschappelijke acceptatie is er nu meer serieuze studie naar dit onderwerp. Dit hebben we grotendeels te danken aan culturele invloeden zoals de ‘Fifty Shades of Grey’-films.

4 theorieën waarom mensen genieten van BDSM

1. Aangeleerd gedrag

Sommige psychologen betogen dat afwijkende seksuele voorkeuren, inclusief fetisjen in het algemeen, aangeleerd gedrag is. Deze leertheorie verklaart waarom sommige mensen masochistische neigingen ontwikkelen. Het aanleren begint vaak met observatie. Als iemand bijvoorbeeld hoort en ziet dat anderen genieten van pijn tijdens het seksuele spel, bijvoorbeeld na het bekijken van films zoals ‘Fifty Shades’, is die persoon eerder geneigd om het zelf eens te proberen. Als deze ervaring positief wordt ontvangen, kan het gedrag herhaald worden vanwege de plezierige beloning die het met zich meebrengt.

2. Afleiding van eigen onzekerheid

Sommige mensen ervaren minder seksueel genot vanwege lichaamsonzekerheden, wat hun seksuele beleving beïnvloedt. Deze onzekerheden leiden vaak tot afleiding tijdens seks. Volgens sociaal psycholoog Roy Baumeister kunnen pijnlijke prikkels afleiding bieden aan onzekere personen. Omdat ze zich meer richten op de seksuele ervaring zelf, wat de seks plezieriger maakt. Pijn wordt in dit geval een element van genot, waardoor men volledig opgaat in het moment.

3. Gewijzigde bewustzijnstoestand

Een andere benadering suggereert dat mensen tijdens BDSM in een gewijzigde bewustzijnstoestand terechtkomen, vergelijkbaar met wat wordt ervaren tijdens meditatie. Een recente studie suggereert dat mensen die betrokken zijn bij intensieve BDSM-activiteiten zich in een psychologische toestand bevinden die bekendstaat als ‘Transient Hypofrontaliteit’. In deze toestand leven deelnemers volledig in het moment. Ze nemen geen rationele beslissingen meer en ervaren minder pijn en hebben soms het gevoel van zweven. Oftwel: ze worden overweldigd door een vredige sensatie. Dit heeft wel wat wat van een spirituele bewustzijnstoestand.

4. Waarde en persoonlijke betekenis

Voor sommige mensen is masochisme een manier om betekenis te geven aan het leven. Deze theorie, die ook van Baumeister is, wordt beschreven in het boek Masochsim and the Self, en gaat uit van het idee dat masochisme typisch plaatsvind in de context van een hechte relatie. Je doet normaliter niet aan masochisme met een vreemde maar met iemand waarvan je de grenzen kent, waarmee je diezelfde grenzen opzoekt en waarbij je, je veilig voelt. Je geeft dan waarde aan het leven door plezier te geven aan de partner waar je van houdt. Hier komen ook uitspraken als ‘Ik leef om mijn meester te dienen’, vandaan.

Elkaar vrijwillig pijnigen, waarom doen mensen aan SM?

Als mensen de Bondage en Discipline als prettig (BD) ervaren, gaan ze soms nóg een stapje verder: SM. Bij liefhebbers van SM heeft pijn een erotiserende werking. SM wordt vaak gezien als iets extreems en wordt gelinkt aan extreme pijnen, dit is niet helemaal waar. Wat door andere mensen als pijnlijk wordt gezien, wordt door SM-liefhebbers als prikkelend en juist heel fijn beschouwd. Bij pijn komt namelijk endorfine vrij in je hersenen, dat je een fijn gevoel geeft.

Waarom mensen SM prettig vinden, verschilt echt per persoon. Voor de één is het de ontsnapping aan de realiteit, voor de ander het hebben van macht en controle. We kunnen SM onderverdelen in 3 elementen: pijn, discipline en lust. SM wekt gevoelens op dat één of al deze 3 elementen wordt ervaren. Welke element het sterkt is, bepaalt het koppel helemaal zelf. Je doet op je eigen manier aan SM.

Hoe start je met BDSM?

BDSM is spannend, maar moet wel leuk en veilig blijven. Bespreek daarom goed wat jullie wel en niet willen doen, communicatie is erg belangrijk. Maak van tevoren duidelijke afspraken. Bespreek hoe ver je wilt gaan en wat je wel en niet prettig vindt. Spreek ook een stopwoord af. Als iemand dit woord uitspreekt, moet de ander gelijk stoppen. Gebruik tot slot geen drank of alcohol en zorg ervoor dat je partner altijd om toestemming vraagt als hij/zij jou pijn wil doen.

Rollenspel van de dominante en de onderdanige

Tijdens BDSM zijn er altijd 2 rollen te verdelen. De één is de sub, dit wordt ook wel de onderdanige genoemd. De ander is de dominante speler: de dom. Diegene is de ‘baas’. Hij of zij bepaalt wat er gebeurt in bed. De dominante speler geeft meestal de onderdanige opdrachten. Dit kan bijvoorbeeld een massage zijn, maar ook het aannemen van een bepaald standje. Vaak is iemand gedurende de hele avond de dom of de sub, maar deze rollen zijn natuurlijk ook af te wisselen. Geef van tevoren duidelijk aan welke rol je voorkeur heeft.

Als je begint met experimenteren, zorg er dan voor dat je klein begint. Zo kan je de vrijheid van je partner beperken door gebruik te maken van een touw, tape of de ceintuur van je badjas. Gebruik een riem als zweep en een slaapmasker als blinddoek. Laat je erotische creativiteit de vrije loop. 

Meer over: