Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Bondage wat is dat? Alles over BDSM

Wil jij je seksleven wat spannender maken en lijkt het jou wel leuk om zweepjes, handboeien en blinddoeken tijdens een vrijpartij te gebruiken? Dan is BDSM misschien wel wat voor jou. Met deze seksuele handelingen ontneem je iemands bewegingsvrijheid en/ of zintuigen. Vastbinden, straffen, pijn doen, vernederen – het hoort er allemaal bij. Wat is BDSM precies en waarom is dat spannend?

Wat is BDSM?

BDSM staat voor Bondage en Discipline (BD), Dominance en Submission (DS) en Sadism en Masochism (SM). Als je aan BDSM doet, hoeft het niet te betekenen dat je elk begrip uitvoert tijdens de seks. De meeste mensen laten Sadism en Masochism (SM) achterwege, dit is namelijk het heftigste onderdeel van BDSM. SM gaat namelijk gepaard met het pijnigen of vrijwillig pijn ontvangen van je partner. Dit kan best heftig zijn.

Als je het wilt uitproberen, dan kun je het beste starten met Bondage en Discipline. Hiermee combineer je het beperken van iemands bewegingsvrijheid met het uitoefenen van controle: denk aan het vastbinden van iemand aan bed. Je sekspartner heeft dan geen volledige bewegingsvrijheid meer, waardoor het onder de lakens een stuk spannender wordt.

Om te starten met bondagesets

Gebruik je ook seksspeeltjes? Ook dit is veel opwindender. Met BDSM kan je ook iemand zijn/ haar zintuigen ontnemen. Gebruik een blinddoek om de ogen af te schermen of een doek om de mond dicht te maken. Klinkt dat niet spannend?

Elkaar vrijwillig pijnigen, waarom doen mensen aan SM?

Als mensen de Bondage en Discipline als prettig (BD) ervaren, gaan ze soms nóg een stapje verder: SM. Bij liefhebbers van SM heeft pijn een erotiserende werking. SM wordt vaak gezien als iets extreems en wordt gelinkt aan extreme pijnen, dit is niet helemaal waar. Wat door andere mensen als pijnlijk wordt gezien, wordt door SM-liefhebbers als prikkelend en juist heel fijn beschouwd. Bij pijn komt namelijk endorfine vrij in je hersenen, dat je een fijn gevoel geeft.

Waarom mensen SM prettig vinden, verschilt echt per persoon. Voor de één is het de ontsnapping aan de realiteit, voor de ander het hebben van macht en controle. We kunnen SM onderverdelen in 3 elementen: pijn, discipline en lust. SM wekt gevoelens op dat één of al deze 3 elementen wordt ervaren. Welke element het sterkt is, bepaalt het koppel helemaal zelf. Je doet op je eigen manier aan SM.

Hoe start je met BDSM?

BDSM is spannend, maar moet wel leuk en veilig blijven. Bespreek daarom goed wat jullie wel en niet willen doen, communicatie is erg belangrijk. Maak van tevoren duidelijke afspraken. Bespreek hoe ver je wilt gaan en wat je wel en niet prettig vindt. Spreek ook een stopwoord af. Als iemand dit woord uitspreekt, moet de ander gelijk stoppen. Gebruik tot slot geen drank of alcohol en zorg ervoor dat je partner altijd om toestemming vraagt als hij/ zij jou pijn wil doen.

Maak kennis met het rollenspel van de dominante en de onderdanige

Tijdens BDSM zijn er altijd 2 rollen te verdelen. De één is de sub, dit wordt ook wel de onderdanige genoemd. De ander is de dominante speler: de dom. Diegene is de ‘baas’. Hij of zij bepaalt wat er gebeurt in bed. De dominante speler geeft meestal de onderdanige opdrachten. Dit kan bijvoorbeeld een massage zijn, maar ook het aannemen van een bepaald standje. Vaak is iemand gedurende de hele avond de dom of de sub, maar deze rollen kunnen natuurlijk gedurende de avond afgewisseld worden. Geef van tevoren duidelijk aan welke rol je voorkeur heeft.

Als je begint met experimenteren, zorg er dan voor dat je klein begint. Zo kan je de vrijheid van je partner beperken door gebruik te maken van een touw, tape of de ceintuur van je badjas. Gebruik een riem als zweep en een slaapmasker als blinddoek. Laat je erotische creativiteit de vrije loop. 

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal