Ga naar de inhoud

Meer 60-plussers gescheiden: hoe komt dat?


Het aantal senioren dat per jaar in Nederland scheidt is in de afgelopen 20 jaar bijna verdubbeld. Zo’n 20 jaar geleden gingen 1 op de 6 senioren scheiden, tegenwoordig is dat 1 op de 3 senioren. Het aantal scheidingen is vooral onder de 60-plussers enorm toegenomen.

Hoe komt die stijging? En wat zijn opvallende trends op het gebied van 50- en 60-plussers die weer op de datingmarkt terechtkomen?

Waarom pas scheiden als senior?

De reden dat relatief meer senioren zich inschrijven heeft volgens John Meuffels van 50PlusMatch met verschillende oorzaken te maken. Door de vergrijzing is het percentage senioren relatief hoger dan voorheen. En de laatste decennia trouwen de meeste mensen op latere leeftijd dan vroeger. 

Daarbij gaan mensen vaker pas scheiden wanneer de kinderen de deur uit zijn. Meuffels legt uit dat veel stellen elkaar onderweg ergens zijn kwijt geraakt. Ze hebben het de laatste jaren wel volgehouden tot de kinderen groot genoeg waren. Daarna volgt de vertwijfeling en gaan ze over de relatie nadenken. 

Volgens Meuffels doen senioren de laatste decennia mee met de trends binnen het daten van de rest van de maatschappij. “Het is een vorm van emancipatie. Ook 50- en 60-plussers accepteren het niet wanneer het gewoon niet meer zo gezellig is binnen de relatie”, zegt Meuffels. “Dan kiezen ze voor zichzelf. Senioren zijn moderner geworden, qua leeftijd worden mensen ouder en blijven ze langer gezond. Eenmaal gescheiden beseffen ze zich dat er nog zoveel jaren resten en dat ze weer opnieuw gelukkig willen worden met een partner.”

Vrouwen redden het beter alleen

Volgens John Meuffels redden vrouwen het beter alleen dan de mannen. “Vrouwen hebben vaak een uitgebreider sociaal netwerk dan mannen die lang in een relatie gezeten hebben”, aldus Meuffels. “Mannen zoeken snel een nieuwe relatie nadat de relatie verbroken is.” 

Toch is het aantal mannen en vrouwen dat zich inschrijft ongeveer hetzelfde. Vrouwen nemen alleen meer de tijd om zich in te schrijven. Volgens Meuffels besteden vrouwen veel meer tijd aan het invullen van hun profiel. “Mannen zijn op een dating profiel meer van het snelle zappen. Zij vullen sneller een profiel in en verstrekken minder informatie.” 

20 procent van de alleenstaande senioren is verweduwd

80 procent van de singles die bij 50PlusMatch is ingeschreven is gescheiden. Of ze hebben een langdurige relatie gehad. 20 procent is verweduwd. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen die verweduwd zijn de voorkeur hebben voor een match met iemand die ook verweduwd is. “Het is gewoon een hele andere groep alleenstaanden”, zegt Meuffels. “Ze staan anders in het huwelijk en in een relatie en kijken ook anders tegen een nieuwe relatie aan.”

Vrouwen zoeken eerder jongere partner

Volgens Meuffels klopt het vooroordeel dat oudere mannen jonge vrouwen zoeken niet. “Wij hebben enige tijd geleden een onderzoek gedaan binnen ons bestand waaruit het tegendeel blijkt. Mannen zoeken juist eerder een partner binnen dezelfde leeftijd range als zijzelf.” Hij geeft aan dat er meer onderzoek zou moeten komen naar de reden daarvan. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen een breder zoekprofiel invullen op de site en ook op zoek zijn naar jongere mannen. Volgens Meuffels zoeken vrouwen vaker een jongere partner dan andersom. 

Mannenlijke senioren vinden vrouwen van eigen leeftijd onaantrekkelijk

De uitkomst van het onderzoek van 50PlusMatch is opvallend, want uit een onderzoek uit 2018, Ouderen en Intimiteit, in opdracht van Startpagina.nl, blijkt dat mannelijke 50-plussers jongere mensen seksueel aantrekkelijker vinden dan mensen van hun eigen leeftijd. Uit dit onderzoek blijkt dat dit voor vrouwen anders ligt. Vrouwen vinden mannen van hun eigen leeftijd niet onaantrekkelijk. 

Uit het onderzoek Ouderen en Intimiteit uit 2018 blijkt dat een kwart van de 50-ers vrouwen van hun eigen leeftijd nog wel aantrekkelijk vinden. Bij mannen van boven de 70 is dat gedaald tot 14 procent. Dat beeld is niet zichtbaar bij vrouwen van boven de 70, die hun leeftijdsgenoten niet onaantrekkelijk vinden. 

Mannen die lang alleen zijn, zijn onaantrekkelijk

Radboud Visser is naast zijn functie als directeur van relatiebureau Mens en Relatie ook werkzaam als docent relatie- en datingcoach. Hij is ook expert matchmaker bij het televisieprogramma Married at First Sight. Visser signaleert nog een aantal opvallende dating trends. Zo zijn mannen die lang alleen zijn onaantrekkelijk voor vrouwen. Mannen doen daar minder moeilijk over. Die vinden het minder interessant of een vrouw langer alleen is, zij zien haar in ieder geval daardoor niet als minder aantrekkelijk. 

Vrouwen vragen eerder scheiding aan

Wat volgens Visser ook opvallend is, is dat de meeste mannen aankondigen dat ze willen scheiden, maar vragen vrouwen uiteindelijk de scheiding aan. Een andere opvallende trend is volgens Visser dat single vrouwen vaker hoger opgeleid zijn, terwijl single mannen juist vaker een lagere opleiding hebben dan mannen met een relatie.  

Uit het onderzoek Ouderen en Intimiteit uit 2018 blijkt overigensdat 52% van de vrijgezelle 50-plussers helemaal niet op zoek is naar een relatie. Het zijn happy singles die zich prima alleen vermaken. 

Nederlandse senioren zijn gulle daters

Uit een onderzoek van datingbureau Ourtime blijkt dat Nederlandse senioren gul zijn wanneer ze daten. De datingsite deed onderzoek naar de uitgaven van single 50-plussers in Europa tijdens het daten. Ze bekeken uitgaven van singles in Nederland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Duitsland en Frankrijk om te achterhalen welke 50-plussers het meest uitgeven op een date. Nederlandse senioren geven per date het meeste uit: 33 euro per date. Duitsers steken hier tegenover wat gierig af. Ze hebben gemiddeld nog geen 18 euro over voor een date. Een romantisch etentje staat bovenaan de lijst van de Nederlandse datende senior, gevolgd door een bezoek aan bars. Op nummer 3 staat het bezoek aan een show. 

De Nederlandse senioren gaan elk jaar gemiddeld 20 keer op date. Alleen de Italianen en Spanjaarden daten nog vaker met maar liefst 25 dates per jaar. Het merendeel van de datende senioren maakt gebruik van datingsites en apps. Van de 50-plussers die actief zoeken naar een partner, maakt ruim 70 procent gebruik van een datingsite. 

Ook interessant om te lezen:

Meer over: