Ga naar de inhoud

Ingedut seksleven: dit zijn de effecten op je gezondheid

Update:
alleenstaanden-seks

Niet iedereen is gezegend met een op peil blijvend libido. Zeker als je ouder wordt kan dit behoorlijk afnemen. Niets geks aan, alleen kan je partner er wel minder blij mee zijn. Gelukkig valt daar meestal over te praten. 

Toch heb je niet alleen je partner tevreden te houden, ook je gezondheid speelt een belangrijke rol.

Gevolgen bij ingedut seksleven

Zo blijkt uit onderzoek dat het na je vijftigste zaak is ‘om eens te kijken of je het weer iets spannender kunt maken tussen de lakens’. Bij mensen die ouder zijn dan 50 kan een ingedut seksleven namelijk invloed hebben op hun gezondheid.

Meer kans op ziektes bij weinig seks

Dit toont een onderzoek van de Anglia Ruskin Universiteit onder 5.700 mannen en vrouwen aan. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral voor mannen een ingedut seksleven vervelende gevolgen kan hebben. De kans op (ernstige) ziektes neemt bij hen namelijk met 41 procent toe als ze na hun vijftigste minder vaak seks hebben. Daarnaast geeft dit onderzoek aan dat 63 procent van de mannen meer kans heeft om kanker te krijgen, zodra ze weinig in actie komen in de slaapkamer.

Minder fit bij weinig seks

Voor vrouwen geldt dit niet. De kans op (ernstige) ziektes neemt bij hen namelijk niet toe naarmate ze minder seks hebben. Wel gaf maar liefst 64 procent van de vrouwen aan dat ze zich niet fit voelt als ze minder vaak seks hadden.

Vuurtje aanwakkeren van je seksleven

Volgens de experts is het dan ook belangrijk om ook na je vijftigste het vuurtje te blijven aanwakkeren. Al zou je het alleen maar doen voor de extra 85 calorieën die je ermee verbrandt én de fijne endorfines die vrijkomen tijdens een onstuimige vrijpartij. Want die endorfines blijken je immuunsysteem namelijk een flinke boost te geven.

TIP: na seks is de nachtrust ook vaak beter!

Zó houd je je seksleven bevredigend

Als je seksleven daadwerkelijk ingedut is, is het soms lastig om weer zin te krijgen. Daarom 4 tips om je seksleven bevredigend te houden:

1. Geborgenheid geven

Emotionele verbondenheid, wederzijds vertrouwen en een gevoel van veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om je te kunnen overgeven aan je partner. Want uiteindelijk maakt het gevoel van ‘thuis zijn bij de ander’ de seks zo fijn. Bekritiseer elkaar niet voortdurend, maar accepteer je partner en laat hem of haar weten dat ‘ie met alles bij jou terecht kan’. Zorg dat het goed zit met het gevoel van geborgenheid, steun en die intimiteit.

2. Ken je eigen lichaam

Onze drukke levens weerhouden ons er vaak van om goed voor onszelf te zorgen. Hierdoor besteden we maar weinig tijd aan; het ontdekken, omarmen en genieten van ons eigen lijf. En tja, als je geen intieme relatie met jezelf hebt, is het bijna onmogelijk een intieme seksuele relatie met iemand anders te hebben. Plan vooral wat tijd voor jezelf in!

3. Práát met elkaar

Eén van de belangrijkste redenen waarom seks gaat voelen als routine in plaats van passie? Een gebrek aan communicatie. Zeg eens eerlijk: ben jij volledig oprecht tegen je partner over wat je diep van binnen voelt? Of verberg je je gevoelens om de lieve vrede te bewaren? Verstop die gevoelens niet, maar práát.

Voel je je gekwetst of heb je ergens behoefte aan? Vertel dit je partner direct, in plaats van eerst te gaan zitten mokken en het te laten sudderen. Zo voorkom je dat je wrok ontwikkelt en boos blijft. Want hoe minder woede en andere negatieve emoties, des te eerder neem je zelf het initiatief als het op seks aankomt. En je partner ook.

4. Prestatiedrang in bed

Wat veel mensen vergeten, is hoe belangrijk het is om tijdens de seks samen in het moment op te gaan, om iets van jezelf te geven. In plaats daarvan zijn we vaak bezig met allerlei andere zaken als: presteren in de vorm van een orgasme, er zo verleidelijk mogelijk bij willen liggen of de beste lover ter wereld willen zijn.

Laat het los dat je moet presteren en geef je over aan de liefde, want dat is uiteindelijk waar het om draait!

Lees hier welk sterrenbeeld het meest actief is in de slaapkamer.

Meer over: