Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Welterusten! Na seks slaap je goed. Waarom?

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Heb je moeite om in slaap te komen? Onderzoek wijst uit dat je na een vrijpartij sneller in slaap valt. Dit komt onder andere door het vrijkomen van het stofje dopamine. Dat geeft je een ontspannen en gelukzalig gevoel. Daarnaast komen er nog meer stofjes vrij. Welke stofjes dat zijn en waarom zij een positief effect op jouw nachtrust hebben, lees je in dit artikel.

Tijdens seks komen er verschillende stoffen vrij

Als je seks hebt, komen er verschillende stoffen vrij in je lichaam. Een hele rits namelijk oxytocine, vasopressine, endorfine en dopamine. Al deze stofjes zorgen er (samen) voor dat je makkelijker en sneller in slaap valt.

1. Oxytocine

Zodra je opgewonden raakt, wordt de stof oxytocine in een hoog tempo aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je partner. Dit is één van de redenen waarom seks goed is voor je relatie. Oxytocine zorgt ook voor een rustgevende werking. Door die combinatie van effecten zorgt oxytocine ervoor dat je ontspannen en snel in slaap valt.

2. Vasopressine

Tijdens een vrijpartij komt er hoge dosis vasopressine vrij. Ook dit stofje zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je partner. Vasopressine geeft je ook nog een geluksgevoel, waardoor je nog meer ontspant. Met name mannen hebben hier last van, bij hen wordt er twee keer zoveel van dit stofje aangemaakt dan bij een vrouw. Als je man na het vrijen als een blok in slaapt valt, weet je nu waarom.

3. Endorfine

Ook het stofje endorfine komt vrij tijdens een vrijpartij. Dit stofje wordt vaak vergeleken met morfine, omdat het pijnstillend werkt. Je pijngrens kan vanwege het vrijkomen van dit stofje tijdens de seks wel twee keer zo hoog worden. Naast het verlichten van pijn geeft endorfine je ook een ontspannen gevoel.

4. Dopamine

Vooral dopamine komt vrij tijdens de seks. Dit is een neurotransmitter, een soort ‘boodschapperstofje’ in de hersenen dat informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengt. Niet voor niets wordt dopamine ook wel het gelukshormoon genoemd.

Door een combinatie van factoren val je na de seks sneller in slaap

Naast het vrijkomen van de bovengenoemde stoffen, zijn er ook nog andere oorzaken waardoor je sneller in slaap valt na een vrijpartij. Als je aan het vrijen bent, denk je (meestal) niet na over je takenlijst, kijk je niet naar je telefoon en laat je je volledig gaan. Je voelt je hierdoor meer ontspannen.

Daarnaast kan een orgasme je stressniveau enorm verlagen. Tot slot zorgt de verhoogde lichaamsactiviteit er ook voor dat je sneller in slaap valt. Na de (heftige) inspanning is het logisch dat je moe bent. 

15 voordelen van seks

 1. Je bloedsomloop wordt bevorderd
 2. Je verbrandt ontzettend veel calorieën
 3. Je bent gelukkiger
 4. Je slaapt beter
 5. Je hebt minder stress
 6. Het versterkt je relatie met je partner
 7. Het gaat gezondheidsklachten tegen
 8. Je traint je bekkenbodemspieren
 9. Je lijkt jonger
 10. Seks gaat dementie tegen
 11. Je leeft langer
 12. Je hebt een beter humeur
 13. Het vermindert pijn
 14. Seks is goed voor spieren en botten
 15. Je afweersysteem krijgt een boost

Lees ook:

- Gooi de taboes overboord en praat over seks! Dit zijn de voordelen.
- Wacht even, zoveel? Ja echt: zoveel calorieën verbrand je tijdens de seks!

Auteur: Ilse Bloemendal