Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Weer zin in seks krijgen: zó doet je dat

Heb je de laatste tijd minder zin in seks? Het gebrek aan lust komt veel voor en is heel normaal. Oorzaken die vaak voorkomen zijn drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar én voor jezelf. Het kan ook zijn dat minder zin bij je hoort en je je er prima bij voelt. Heb je er last van, dan is het de hoogste tijd om er wat aan te doen. Zó maak je meer zin in seks. 

Minder zin in seks komt vaak voor en is heel normaal

Geen puf voor een vrijpartij? Voel je niet bezwaard, de één heeft er wat vaker last van dan de ander. Het hebben van minder zin in seks, is helemaal niet gek of raar. Vaak komt de zin in seks vanzelf weer terug als je minder spanning ervaart. Dit is vaak het geval als je minder stress hebt, bijvoorbeeld op vakantie. Wat ook de reden is dat mensen op vakantie vaker seks hebben, of in ieder geval meer dan normaal. Op vakantie ben je uit de sleur van je normale leven en heb je meer tijd voor elkaar.

In de zomer heb je vaak meer zin in seks

Van elkaar houden hoeft niet te betekenen dat je veel seks hebt

Als je geen relatie hebt, dan heeft niemand er last van als je minder of helemaal geen zin hebt in seks. Als je wel een relatie hebt, kan je partner het minder leuk vinden. Dat jij of je partner soms minder seksuele behoeftes hebben, hoeft niet te betekenen dat je niet meer van elkaar houdt. Het is belangrijk dat je dit goed in je oren knoopt, want hier gaan veel ruzies over. Als je merkt dat je relatie wel op knappen staat, kan het er wel mee te maken hebben. Bedenk daarom goed wat jouw situatie is. Als je relatie goed is, zijn er andere factoren die 'het minder zin hebben' kunnen veroorzaken.

10 oorzaken waardoor je minder zin in seks kan hebben 

  1. Stress
  2. Geen geschikte plek voor het hebben van seks
  3. Het idee te moeten presteren bij seks
  4. Seksuele klachten bij jezelf of je partner
  5. Verschillende seksuele behoeften
  6. Pijn, vermoeidheid of een andere ziekte
  7. Somberheid of depressie
  8. Negatief zelfbeeld
  9. Negatieve seksuele ervaringen
  10. Relatieproblemen

Hoe krijg je meer zin in seks? 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om meer zin te krijgen in seks. Het is slim om eerst te kijken waardoor het komt dat je geen of minder zin hebt in seks. Daarnaast is het ook aan te raden om te onderzoeken waarvan je eerst wel zin kreeg. Door welke omstandigheden of seksuele prikkels word jij opgewonden? Zet dat op een rijtje en kijk of je ze weer kunt activeren, zodat je zin opgewekt wordt. Als je merkt dat het echt een probleem wordt, is het slim om het aan te kaarten bij je partner of je huisarts.

6 tips om meer zin te krijgen in seks 

1. Probeer stress te vermijden

Als je veel last hebt van stress, is de kans groot dat je hierdoor minder zin hebt in seks. Dit komt omdat stress een overlevingsreactie van je lichaam is. Als je stress ervaart, focust je lichaam zich alleen op zijn essentiële lichaamsfuncties. Hier hoort het zin hebben in seks niet bij. Het is natuurlijk wat makkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg voor zo min mogelijk stress. Zoek uit waar je stress vandaan komt en ga ermee aan de slag. Dit is niet alleen goed voor je seksdoelen, ook voor je algemene welzijn. 

2. Zorg voor een voorspel

Het is algemeen bekend dat de meeste vrouwen minder snel en vaak zin in seks hebben dan mannen. Het is daarom verstandig om te focussen op het voorspel, zodat de vrouw genoeg tijd krijgt om de lust te stimuleren. Neem de tijd voor elkaar. Ga eens samen douchen, geef elkaar een massage of fluister allemaal lieve woordjes in elkaars oor. Je zult zien dat het daarna veel makkelijker gaat. 

3. Doorbreek de sleur

Als je al heel lang een relatie hebt, is de kans groot dat je door je normale ritme minder tijd hebt voor seks. Zonde, tijd om de sleur te doorbreken. Verras je partner eens met een erotische verrassing, of verras hem of haar uit het niets met een paar opwindende woordjes. Je merkt vanzelf het effect van je actie! 

4. Probeer eens wat nieuws uit

De kans is groot dat je al jaren dezelfde sekspartner hebt. Je weet precies wat je partner wel en niet fijn vindt. Heel vertrouwd, maar dan is het óók de hoogste tijd om wat nieuws te proberen. Probeer eens een nieuw standje uit of haal er een (ander) seksspeeltje bij. Nieuwe, spannende dingen laten je altijd meer zin krijgen. Zo ook met seks! 

5. Neem de tijd om van elkaar te genieten

Voor seks moet je de tijd nemen. Besteed daarom tijd en aandacht aan elkaar. Hierdoor groei je meer naar elkaar toe, waardoor je ook meer zin krijgt in een vrijpartij. Ga weer een keer uit eten of ga een weekendje weg. Tijd voor elkaar is enorm belangrijk voor de connectie!

6. Probeer deze oefening uit 

Je hebt verschillende oefeningen waardoor je meer zin kan krijgen in seks. Het klinkt misschien wat gek, maar als je het uitprobeert, merk je vanzelf het effect. Je kunt op een speelse manier je erogene zones in kaart brengen. Erogene zones zijn plekjes op je lichaam waar je opgewonden van raakt. Zorg dat je partner alle plekjes op je lichaam aanraakt en geef aan welke plekken plezierig aanvoelen. Op deze manier word je je meer bewust van je eigen lichaam, wat je wel en niet prettig vindt. Daarnaast ondervind je wat je nodig hebt om seksueel opgewonden te raken. 

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal