Ga naar de inhoud

Wat is sexting en hoe doe je het veilig?


Wie dacht dat sexting alleen onder de jongeren voorkwam, heeft het helemaal mis. Sexting is erg in opmars onder senioren. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer pikante foto’s, video’s en berichtjes door 50-plussers online gedeeld worden. Wat is sexting precies, hoe gebruik je het veilig en wat moet je juist niet doen? 

Wat is sexting?

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je smartphone, computer of tablet. Het maken en naar elkaar versturen van seksuele beelden kan leuk en spannend zijn. Sexting kan zelfs handig zijn, bijvoorbeeld als je niet bij elkaar kunt zijn en naar elkaar verlangt. Terwijl het eerst voornamelijk alleen door de jongeren werd gedaan, geven steeds meer senioren zich ook aan sexting over. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 10 senioren ooit aan sexting heeft gedaan. 

Vormen van sexting 

  1. Het sturen en ontvangen van pikante tekstberichtjes;
  2. Het sturen en ontvangen van seksueel getinte (naakt)foto’s;
  3. Het sturen en ontvangen van seksueel getinte (naakt)video’s;
  4. De bovengenoemde berichtjes, foto’s of video’s van anderen doorsturen. 

Wat zijn de risico’s van sexting?

Het versturen van seksueel getinte berichtjes, foto’s of video’s hoeft geen probleem te zijn. Maar wat als blijkt dat de foto’s of filmpjes zonder je toestemming zijn verspreid, bijvoorbeeld via social media? Dit kan je nooit voorkomen en is daarmee één van de grootste risico’s van sexting. Als je erachter komt dat foto’s of filmpjes van jou zonder je toestemming zijn verspreid via social media, kan je verschillende emoties ervaren. Je bent misschien geschrokken, boos, angstig en/ of ervaart grote schaamte. Wie heeft je foto, video of bericht allemaal gezien? Er gaan waarschijnlijk veel dingen rond in je hoofd. Het is daarom belangrijk dat je erover praat met iemand die je vertrouwt. Krop het niet op. Onthoud dat dit veel mensen overkomt, en dat het niet jouw schuld is. Als je de klap een beetje te boven bent, zorg er dan voor dat de content zo snel mogelijk verwijderd wordt.

Hoe verwijder je naakt foto’s of video’s van internet?

Dit kan je doen door het te rapporteren. Hoe dit moet, verschilt per site en/ of sociale medium. Laat je hierover goed informeren, elke site heeft wel een helpdesk. Let wel op, zorg er wel voor – voordat je de beelden laat verwijderen – dat je bewijs hebt van je openbare bericht. Maak bijvoorbeeld een screenshot van de apps of websites waar je foto’s online staan. Het online verspreiden van naaktbeelden kan namelijk strafbaar zijn. In het strafrecht wordt dit smaad genoemd. Dit betekent dat iemand jouw goede naam en imago heeft aangetast door naaktbeelden van jou online te zetten. Als je met deze screenshots kan aantonen dat jouw privé-beelden openbaar zijn gemaakt, kom je al heel ver. Tot slot is het ook strafbaar als iemand van onder de 16 jaar berichten met een seksuele lading toegestuurd krijgt van een volwassen persoon.

Zo doe je veilig aan sexting 

Als je bewust omgaat met sexting, verminder je de risico’s zo min mogelijk. Indien je sexting zo veilig en privé mogelijk wil houden, is het slim om je grenzen aan te geven. Hierdoor ga je nooit verder dan je eigenlijk wil. Het is daarnaast aan te raden om je gezicht uit beeld te laten. Mocht je video of foto dan toch worden doorgestuurd, staat jouw hoofd er in ieder geval niet op. Ondanks dat, kunnen mensen jou toch herkennen. Een litteken, een moedervlekken of een tatoeage. En wat dacht je van de achtergrond van de foto of video? Mensen kunnen jouw huis herkennen aan meubels, behang of licht. Als je het echt anoniem wil doen, zorg dan dat niemand jou of jouw huis kan herkennen.

Maak tot slot met diegene met wie je aan sexting doet, goede afspraken over het niet opslaan en niet doorsturen van de foto’s en video’s. Als je in een relatie zit, kent je partner jouw hele lichaam al. Het is dan ook niet heel gek dat veel mensen in een relatie aan sexting doen. Maar als je nog niet in een relatie zit en je wilt wel graag foto’s naar elkaar sturen, laat dan wat te raden over. Zeker als je elkaar nooit zonder kleding hebt gezien. Als het dan toch tot een date komt, is het veel leuker om elkaars lichaam in het echt te ontdekken. 

Motieven sexting: 

•    Om interesse te laten blijken;
•    Om te laten weten dat je de ander aantrekkelijk vindt;
•    Om spanning in een relatie op te bouwen; 
•    Het opzoeken van grenzen;
•    Het tonen van je eigen lichaam;
•    Voorafgaand aan of als aanvulling bij een seksuele ontmoeting;
•    Om te flirten;
•    Het laten blijken van liefde;
•    Om te laten weten dat je zin hebt in seks;
•    Om een periode dat het koppel gescheiden is te overbruggen;
•    Omdat je partner het ook doet;
•    Om de ander te overhalen om het bed met jou te delen;
•    Om een unieke vertrouwensband te creëren tussen partners; 

Sexting, zo doe je het 

Sexting kan leuk zijn en vooral erg spannend. We hebben nu vooral besproken hoe je veilig aan sexting doet. Hoe nu verder? Het is verstandig om diegene met wie je van plan bent om aan sexting te doen, onder de loep te nemen. Wie is deze persoon? Is het je (vaste) partner, of is het iemand die je slechts kent van het internet? Denk goed na of je deze persoon kan vertrouwen. Als je twijfelt, zorg dan dat je een vertrouwensband opbouwt. Jullie moeten je beide veilig voelen, voordat jullie deze pikante beelden willen en gaan delen. Je stelt je immers kwetsbaar op, daarom moet je het vertrouwen de tijd geven.

Als het vertrouwen inmiddels goed zit, is het tijd voor de volgende stap. Gooi voorzichtig een balletje op in de goede richting. Dit doe je door een erotisch getint berichtje te sturen. Laat diegene bijvoorbeeld weten hoe mooi hij/ zij is. Vertel daarna voorzichtig dat je zin hebt of opgewonden raakt van diegene. Als je een positieve reactie krijgt, kan het over gaan in het sturen van sexy selfies. Je kunt het vervolgens zo ver laten komen als jij dat wil. Houdt het spannend en stuur af en toe een foto of video. Doe het niet te vaak, laat de ander verlangen naar een erotisch berichtje of foto van jou. Zo houd je het leuk én spannend. 

Nu je weet wat sexting is, hoe het moet en wat je wel en niet moet doen – is het aan jou om te besluiten of sexting iets voor jou is. Zou je nooit aan sexting doen omdat je bijna nooit meer zin hebt in seks? Dat kan! Niet iedereen is gezegend met een op peil blijvend libido. Zeker als je ouder wordt kan dit behoorlijk afnemen. Niets geks aan, alleen kan je partner er wel minder blij mee zijn. Gelukkig valt daar meestal over te praten. Toch heb je niet alleen je partner tevreden te houden, ook je gezondheid speelt een belangrijke rol. Dit is het effect van een ingedut seksleven op je gezondheid. 
Je seksleven een oppepper geven

Meer over: