Draai voor klassieke weergave

Airco in huis: de voordelen en de verschillen

Het klimaat in Nederland is aan het veranderen. In 2018 hadden we de warmste zomer van de afgelopen 300 jaar én twee jaar geleden is de hoogste temperatuur ooit gemeten. In Eindhoven werd het maar liefst 39,3 graden Celsius. Er worden daarom steeds meer airco’s verkocht. Dit zijn de 7 voordelen van een airco in huis.

Wel of geen airco aanschaffen? Want hoe krijg je het koud zonder een airco in huis? Wij hebben het uitgezocht:

1. Verkoeling op warme dagen

Een airco maakt een binnenruimte op warme dagen koel. Een airco produceert zelf geen koude lucht, maar koelt de lucht in de ruimte af door de warmte eraan te onttrekken. Een airco werkt snel, makkelijk en effectief. Met een constante, koele temperatuur zit je veel fijner in je woonkamer, werk je prettiger en slaap je beter.

Alle soorten airco's vergelijken

2. Warmte in de winter

Met een airco in huis heb je tijdens alle seizoenen een comfortabele binnentemperatuur. Naast koelen, kunnen airco’s ook verwarmen. Een airconditioning is een warmtepomp. Als een airco zijn koelproces omdraait, koelt hij de buitenlucht in de ruimte en wordt de warme lucht naar binnen geblazen. Schaf je een airco aan met name voor de warmte? Kies dan voor een split airco.

Airco-splitsysteem

3. Schone lucht in huis door filter

Een airco bevordert de ventilatie in huis. Dankzij een airco in huis heb je constant een frisse toevoer van lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. De meeste airconditioners zijn voorzien van een geavanceerd filter, die de kleinste stofdeeltjes, allergenen en andere luchtvervuilers elimineren. Met een airco in huis is de lucht tot wel 90% schoner! 

4. Luchtvochtigheid op peil

Een airco helpt de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden. Dit is belangrijk voor je eigen gezondheid en de staat van je huis. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor droge lucht in huis. Hierdoor kunnen lichamelijke ongemakken en schade aan meubels ontstaan. Met hoge luchtvochtigheid heb je meer kans op schimmel en ervaar je een klam, onaangenaam gevoel. Een airco zorgt voor de juiste luchtvochtigheid. Als je last hebt van een allergie, astma, reuma of artritis, zal je je met een airco in huis veel beter voelen.

5. Verwarm alleen de ruimte die jij gebruikt en bespaar zo op je stookkosten

Door het gericht verwarmen van een ruimte bespaar op je stookkosten. Je hele huis verwarmen, terwijl je maar één ruimte gebruikt, is verleden tijd. Wist je dat je ook mobiele airco’s hebt? Die kan je verplaatsen, waardoor je elke ruimte - waar je je bevindt - kan verwarmen. Ideaal!

Daarnaast gebruiken airco’s met warmtepomp weinig energie. Warmtepompen gebruiken namelijk warmte uit de lucht buiten en geen elektriciteit. Zuiniger en beter voor het milieu.

Mobiele-airco
6. Waardevolle investering

Van een airco heb je jaren plezier en ze worden steeds goedkoper. Als je regelmatig onderhoud pleegt en de filters schoonmaakt, kan je er zeker vijftien jaar mee doen. Is dat geen waardevolle investering?

7. Snel op temperatuur

Omdat een airco direct koude of warme lucht uitblaast, wordt een ruimte snel gekoeld of verwarmd. Dit is ideaal als je een ruimte voor een korte tijd gebruikt of als je het (regelmatig) heel erg koud of warm hebt.

Ben je ook overtuigd? Wij hebben er inmiddels eentje op de redactie en kunnen niet meer zonder!

Lees ook:
- Tips om je slaapkamer koel te houden voor een betere nachtrust.
- Airfryer: dít zijn de voordelen van de heteluchtfriteuse

Auteur: Ilse Bloemendal