Ga naar de inhoud

De woonkamer sfeervol verlichten? Met deze tips doe je het gemakkelijk!

In samenwerking met:

Verlichting is één van de belangrijkste onderdelen van je woning. Ongezellig TL licht zorgt voor een onpersoonlijk gevoel, terwijl warm licht je huis echt als thuis laat voelen. Door uit te zoeken welke verlichting bij jouw inrichting en jouw wensen past, verander je de sfeer van je hele huis. Met de juiste verlichting kun je een gezellige ambiance in je woning creëren. 

Met deze tips zorg jij voor sfeervolle verlichting voor in de woonkamer.

Wat is sfeervolle verlichting?

Sfeervolle verlichting heeft alles te maken met de kleur van de verlichting. Koel en warm licht geeft namelijk een andere soort uitstraling, het is vaak blauwachtig. Dit geeft vaak veel licht af, maar is daardoor ook feller en hard. Warm licht is meestal oranje/geel van kleur. Daarom wordt dit wordt vooral als sfeerverlichting gebruikt. Behagelijke verlichting is weer niet geschikt om te lezen, puzzelen of andere dingen waarvoor je scherp moet zien of focussen. 

Om de mate van warm/koel licht goed te definiëren wordt er gebruik gemaakt van een kleurtemperatuur.

Kleurtemperatuur: wat is dat? 

Kleurtemperatuur geeft aan of een bepaald licht warm of koel is. Lagere kleurtemperatuur staat voor warm en ontspannen licht en een hogere kleurtemperatuur straalt meer koelheid en frisheid uit.
De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).

Kleurtemperatuur
De meest gebruikelijke kleurtemperatuur ligt op 2700K. Wanneer een LED lamp ‘warm wit’ aangeeft, is dit ook vaak 2700K. Hoe lager de Kelvin, hoe meer sfeer je creëert in je woning. Let wel op, sfeerlicht is niet voor alle zaken even handig. Wanneer je uit wilt zoeken welk licht je nodig hebt, kijk dan eerst naar de functie van het licht. Als je een lamp naast de bank wilt plaatsen voor het lezen van een boek, wordt er blauw licht geadviseerd. 

verlichting-woonkamer

Licht in de woonkamer

Voor de woonkamer adviseert Biano om sfeerlicht als uitgangspunt te gebruiken en hier kleine lichtbronnen van koeler licht bij te zetten. Deze gebruik je als je je moet focussen op een onderwerp. Kies een prachtige hanglamp met een warme lichtbron voor extra sfeer tijdens het dineren. Of ga voor een vloerlamp naast de bank met een warme tint. Een lampenkap voegt ook vaak sfeer toe. Bijvoorbeeld een gele, oranje of rode lampenkap geeft een behagelijke sfeer af in je woonkamer. 

Dimbaar licht

Wil je nou nog meer sfeer? Kies dan voor dimbaar licht. Dimbaar licht werkt met een lichtknop die je bevestigt waardoor je het licht kan dimmen. Maar let op: niet iedere lichtbron is hiervoor bedoeld. Kijk dus goed naar de verpakking van de lichtbron om te zien of dit werkt op je lichtbron. 

Meer weten over verschillende lichtsoorten? In dit artikel geeft Biano je nog meer tips voor het sfeervol verlichten van je woning. En ontdek tips hoe je je licht zó kunt aanpassen dat iedere kamer gezellig wordt.

In samenwerking met:

Meer over: