Draai voor klassieke weergave

Welke traplift is geschikt voor mijn situatie?

In samenwerking met:

Bij het ouder worden is de trap vaak één van de eerste obstakels in huis. Bijvoorbeeld vanwege chronische ziekten, zoals artrose, diabetes en COPD, of een verminderde spierkracht. Een traplift is dan de ideale oplossing om de trap weer veilig toegankelijk te maken. Dan is het fijn om te weten of de trap geschikt is voor een traplift en aan welke keuzes je moet denken.

Welke traplift is geschikt?

Net als dat er verschillende trapsoorten bestaan, zijn er ook verschillende trapliftmodellen. De een is bijvoorbeeld alleen geschikt voor rechte trappen, terwijl de andere traplift op rechte trappen, trappen met één of meerdere bochten en spil- en wenteltrappen past. Daarnaast bestaan er ook modellen die speciaal geschikt zijn voor buitentrappen. Elk model heeft zijn eigen voordelen en extra mogelijkheden. Zo kan de standaard bediening vervangen worden door een speciale joystick bediening, wat handig is voor mensen die last hebben van artrose.

100% nauwkeurig inmeten van de trap

Om te bepalen of een trap geschikt is, moet deze nauwkeurig ingemeten worden. Koninklijke Otolift ontwikkelde hiervoor een inmeet-app. In slechts 20 minuten tijd meet een adviseur de trap - tot op een tiende van een millimeter - nauwkeurig op. Aan de hand van deze afmetingen maakt de tekenkamer een uitgebreide tekening waarop precies te zien is hoe de traplift optimaal geplaatst kan worden en welk trapliftmodel het meest geschikt is. 

Otolift-traplift-kiezen

Enkele rail of dubbele rail traplift

Vaak is er nog de keuzemogelijkheid tussen een traplift met een enkele rail en een traplift met een dubbele rail. Hoewel een dubbele rail meer opvalt, kan een voordeel hiervan zijn dat het bovenste gedeelte gebruikt kan worden als leuning.

Als de traplift zo min mogelijk mag opvallen is een enkele rail juist de meest ideale keuze. Daarnaast zorgen moderne technieken ervoor dat het tweebuizensysteem in feite verouderd is. Zo blijft de stoel ook bij een enkele buis stabiel tijdens de hele rit en kan de diameter van de buis zo klein mogelijk uitgevoerd worden.

Met een doorsnede van slechts 6 centimeter heeft de Otolift Modul-Air de dunste enkele rail ter wereld. De rail van deze traplift valt hierdoor nauwelijks op. In de meeste gevallen is een traplift met een enkele rail óók de meest ideale keuze. Dit komt omdat de trapleuning vaak kan blijven zitten en de rail de bochten van de trap moeiteloos volgt. 

Een traplift aan de binnenzijde of buitenzijde

Het is van belang om na te denken over de plaatsingszijde. Bij een trap met één of meerdere bochten kan er gekozen worden of de traplift aan de binnenzijde van de trap óf de buitenzijde geplaatst wordt. De binnenzijde heeft daarbij de voorkeur, omdat de rail dan over het smalle gedeelte van de trap loopt. De brede kant van de treden blijft vrij. Omdat de trapleuning vaak aan deze kant bevestigd is, kan deze blijven zitten. Hierdoor blijft de trap veilig beloopbaar voor alle gebruikers.

Niet elke traplift is geschikt voor plaatsing aan de binnenzijde. Deze zijde heeft namelijk een steilere hellingshoek dan de buitenzijde. Ook als de rail steiler omhoog loopt, moet de stoel van de traplift helemaal recht blijven. Door moderne technieken en innovaties vormt een hellingshoek tot maar liefst 70 graden geen uitdaging voor Koninklijke Otolift. Hierdoor is plaatsing aan de binnenzijde mogelijk op vrijwel elke trap.

Otolift

Trapliften met een ultracompact design

Een traplift die zo min mogelijk opvalt en zo weinig mogelijk ruimte inneemt op de trap, heeft niet alleen een dunne rail, maar is ook zo compact mogelijk vormgegeven. De armleuningen en de zitting van een traplift zijn vrijwel altijd volledig opklapbaar. Net als de voetensteun, die bij veel modellen met één druk op de knop automatisch opklapt. Om de beloopbaarheid van de trap optimaal te houden, kan ervoor gekozen worden om de stoel niet voor de trap, maar een stukje ervoor of juist ernaast te parkeren. De rail kan dan uitgevoerd worden met een parkeerbocht of een uitloop. Als het juist belangrijk is om de gang of de overloop zoveel mogelijk vrij te houden, kan de stoel ook in een bocht op de trap geparkeerd worden.

Ruime keuze uit kleuren en materialen

Bij vrijwel alle trapliften bestaat er een uitgebreide keuze uit kleuren en materialen voor de zitting en de rugleuning. Voor het materiaal kan er vaak gekozen worden uit stevig, maar comfortabel stof, kunstleder of echt leer. De kleur van het materiaal kan zo uitgekozen worden dat de traplift bij de woonstijl past en/of zo min mogelijk opvalt. Enkele voorbeelden van mogelijke kleuren zijn crème, nachtblauw, parelwit, taupe en grijs. 

Ook de lakkleur van de rail bepaal je zelf. De standaardkleuren crèmewit, lichtgrijs, bleekbruin en gitzwart passen bij de meeste trappen. Het is ook mogelijk om de rail in een andere kleur te laten coaten. Zoals de exacte RAL-kleur van de trap of muur. Het maakt de traplift tot een onopvallende verschijning op de trap.

Otolift

Een tweedehands traplift of een traplift huren

Een traplift is altijd maatwerk, omdat deze perfect moet passen op de trap én aan moet sluiten bij de wensen van de gebruiker. Ook een tweedehands of een gehuurde traplift wordt zo ideaal en compact mogelijk geplaatst. Net als bij een nieuwe traplift kunnen er ook voor deze trapliften verschillende keuzes gemaakt worden. Bij een tweedehands traplift is dit alleen afhankelijk van de beschikbare voorraad. Hier staat wel tegenover dat een tweedehands traplift vaak een stuk voordeliger is. Dat heeft er vooral mee te maken dat er géén productiekosten gemaakt worden.

Om trapliften zo optimaal mogelijk in te zetten, bestaan er modulaire trapliften zoals de Otolift Modul-Air. Deze traplift wordt opgebouwd uit modules, die perfect op elkaar aansluiten. Het belangrijkste kenmerk van een modulair product is dat de onderdelen van de traplift onderling uitwisselbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk om een traplift voor een rechte trap met toevoeging van extra modules geschikt te maken voor een trap met bochten. Door de grote hoeveelheid mogelijkheden is deze modulaire traplift dé ideale oplossing voor zowel nieuw als tweedehands en huur.

Interesse in een traplift?

Omdat een traplift altijd maatwerk is, kunnen de mogelijkheden verschillen. Samen met een adviseur van Otolift trapliften kan er overlegd worden wat de beste oplossing is voor de trapsituatie en de wensen van de bewoner.

In samenwerking met: