Draai voor klassieke weergave

Tips om je slaapkamer koel te houden bij hoge temperaturen

Een groot nadeel van de hoge temperaturen buiten zijn de warme en klamme nachten. Je ligt de hele nacht te woelen en kunt niet slapen door de hitte. Als je de ramen openzet wordt het nog warmer in je kamer, je hebt geen airco en het natte washandje op je voorhoofd is na een paar minuten alweer warm geworden. Hoe houd je je slaapkamer het beste koel? Met deze 5 slimme tips wordt dit een fluitje van een cent. 

1.    Creëer je eigen airco

De kans is groot dat je een ventilator in huis hebt én dat je deze de hele nacht aan laat staan zodra het warm is. Omdat je ventilator alleen maar warme lucht blaast, heeft dit een minimaal effect. Het geeft verkoeling doordat de snelheid van de lucht die langs je stroomt hoger is. Het zweet op je huid verdampt dan sneller, zodat je meer afkoelt. In feite doet een ventilator niets anders dan lucht "rondpompen" zonder iets aan de temperatuur te veranderen.

Met de volgende eenvoudige truc maak je je eigen airco en kun je de hele nacht genieten van een verkoelende lucht. Je hebt hiervoor twee flessen bevroren water nodig. Als je deze flessen water op de grond voor je ventilator zet, blaast je ventilator koude lucht. Hierdoor daalt de temperatuur in je slaapkamer. Zodra het ijs in de flessen smelt, zal dit condens achterlaten. Zorg er daarom voor dat je een theedoek onder de waterflessen zet.  

2.    Houd alle ramen en deuren dicht

Het is heel verleidelijk om de ramen en deuren open te zetten. Elk briesje is er namelijk één. Toch is het slim om je ramen en deuren dicht te houden. Zorg ook voor zo min mogelijk lichtinval, dus houd je gordijnen gesloten. Op die manier houd je de warme lucht en de zonnestralen buiten. Mocht het echt afgekoeld zijn buiten – dit is met name in de nacht het geval, zet dan je raam eventjes open. Maar bij twijfel is het beter om de ramen dicht te houden.

3.    Zet elektrische apparatuur uit

Zet in je slaapkamer zoveel mogelijk elektrische apparaten uit. Zorg dat alle lampen, laptops en opladers uit het stopcontact zijn. Deze apparaten stoten namelijk heel veel hitte uit, veel meer dan je denkt! Daarnaast is het uitzetten van de apparaten ook nog goed voor het milieu en je portemonnee. Is dat niet fijn meegenomen?

4.    Neem een ijskoude douche

Als je voor gaat slapen een (ijs)koude douche neemt, koelt je lichaam tijdelijk af. Zodra je hierna gelijk je bed instapt, blijft je lichaam nog even koel en is de kans groter dat je sneller in slaap valt. Ook het slapen met nat haar kan s' nachts voor de benodigde verkoeling zorgen.

5.    Trek natte sokken aan 

Als je het echt heel warm hebt, is het slim om natte sokken aan te trekken in bed. Dit klinkt misschien wat gek, maar het werkt echt! Als je je sokken nat maakt, een handdoek aan je voeteneind legt en je sokken aantrekt, heb je het de hele nacht gegarandeerd niet meer bloedheet. Door dit trucje koelt namelijk je bloedsomloop af, waardoor je het minder warm krijgt. 

Geen last van de warmte maar wel van een zoemende mug in je slaapkamer? Dit kun je doen om muggen in je slaapkamer te voorkomen en te verjagen. 

Auteur: Ilse Bloemendal