Hoe moet je een zaadje planten?

Ik heb een zaadje geplant waar tomaten uit horen te komen (balkontomaten).

Ik heb de zaadjes in een bloempot gedaan en daar heb ik folie om gedaan. Ik wou er een zaadbakje van maken Alleen nu weet ik niet of ik in die folie ook gaatjes moet maken. Wat denken jullie?
En hoe vaak moet je het water geven? Want ik moet dan wel elke keer het folie er weer af halen en opnieuw vastmaken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een tomatenzaadje, plant je net zo diep als het zaadje hoog is, dus zeer ondiep. De kiemtemperatuur voor tomaten is rond de 22 graden. Plastic zakje er over hoeft niet bij tomaten. Grond vochtig houden, dus bij vochtige grond GEEN water geven. Een tomatenzaadje kiemt na ongeveer 1 week.

je gaat het zaadje eerst ontkiemen dat kan in een watje wat vochtig is en moet blijven . als het is ontkiemt dan pot je hem in een grotere pot. waar je op moet letten is dat het constant dezelfde temperatuur blijft en een hoge luchtvochtigheid,dat gaat vanzelf als je de boel maar vochtig houd . doe dit met meerdere zaadjes voordat je er 1 heb die toevallig niet uitkomt. afdekken heeft weinig tot geen zin.

Tomaten zijn eenvoudig te kweken. Je strooit de zaadjes dun in gewone potgrond en dek het af met een dun laagje potgrond van ong. 1 cm. Maak de grond vochtig en dit gaat het best met een plantenspuit, dan 'verzuipen' ze niet zo snel. Zet nu langs de kanten enkele cocktailprikkers zodat de folie iets hoger komt en dek ze dan af met plasticfolie. !!!Prik er wél gaatjes in!!! anders verstikken ze. Zet het potje dan in het licht en op een warme plek. Als er dan kleine groene steeltjes met blaadje verschijnen, wacht je tot ze iets sterker zijn en je ze voorzichtig eruit kan halen, denk aan het worteltje, dit moet eraan blijven en mogelijk heel! Ze worden nu 'verspeend' en dat wil zeggen dat de sterkste zaailingen elk nu in potjes van 7-9 cm. doorsnee worden gepland. De folie kan nu wegblijven, maar zonlicht moeten ze blijven krijgen. Zijn ze eenmaal groter dan moeten ze ook in een grotere pot. Hun wortels moeten wel de ruimte hebben. Je kunt ze dan ook naar buiten zetten of in de tuin planten. Zorg er dan wel voor dat je ze beschut neerzet tegen de regen. Staan ze in de volle regen, krijgen ze snel ziektes. Zorg dat ze nooit droog komen te staan, dus geef ze regelmatig water en geef ze af en toe wat mest, maar niet teveel. Tomaten klimmen omhoog dus je moet er later wel een stok bijzetten om ze te steunen en niet te strak vastbinden aan die stok. De stengel mag niet beschadigen. Zelf heb ik ooit eens uitgetest of tomaten makkelijk kiemen en heb eens een te rijpe tomaat in een hoek in de tuin kapotgegooid en gewoon laten liggen. Na verloop van tijd waren er toch zaadjes ontkiemd en kon ik ze opkweken tot echte tomatenplanten, waar toch nog veel tomaten aankwamen. Is zo leuk om plantjes te kweken! Veel succes ermee!

Zaadje geplant in goede potgrond en water gegeven? Zo ja dan gaatjes prikken en voorlopig geen water meer geven anders krijg je schimmel. Hoop dat je maar 2 of 3 zaadje geplant hebt anders sterf je in de tomaten planten en zal je moeten verspenen. In de huiskamer kun je bv. hele kleine tomaatjes opkweken maar dan zul je wel wat draden moeten spannen want die worden knap hoog. Wel erg leuk. Potgrond is goed voor 6 weken mest daarna bij mesten, ook genoeg water geven. Als ze in een serre staan liefst op de voet water geven, ze houden niet van water op de bladeren. In de open lucht is het vaak te nat en te koud maar je kan ze eventueel beschermen Volgend jaar op een andere plaats kweken. Mochten ze een ziekte krijgen meteen weggooien en niet op de compost hoop. Veel plezier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100