hoe kan het komen dat mijn gazon nauwelijks meer regenwater doorlaat (eerst wel) en wat kan ik er aan doen, het wordt zo'n modderzoitje:( )?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst verticuteren, dat is gaatjes prikken in het gazon, zodat er weer wat lucht in de grond kan komen. En daarna denk ik dat het ook goed is om het gazon nog wat extra te verwennen. In een tuincentrum is van alles te koop op dat gebied. Mest en dergelijke.

verticuteren http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/43953-je-gras-verticuteren.html

Met de prikrol er over, of met een riek prikken. Een riek heeft de voorkeur, omdat je daarmee dieper gaat.

prikken helpt maar ook bemesten met bv compost zodat je meer wormen in je gazon krijgt

Een gazon is een roofbouw op de grond en zijn structuur. Gras haalt vrijwel alle voedingsstoffen uit de grond, stopt dan vaak met goed groeien en we krijgen er mos en onkruid en kale plekken er voor terug. Het leven in de grond komt op een laag pitje te staan, wormen komen bijna niet meer voor en de grond slaat dicht. Het probleem zit dus duidelijk in de voeding! Gaan we weer mesten, dan zal het mos verdwijnen, het gras gaat weer groeien, er onstaan heel veel nieuwe wortels, die zijn nodig om het voedsel weer op te nemen, maar al die wortels maken de structuur van de grond weer normaal, hierdoor komt er weer zuurstof in de grond, die op zijn beurt weer de bodem bacterieën activeert, waarbij nieuwe voeding kan ontstaan en het weer aantrekkelijker wordt voor de belangrijke wormen in de grond. Die wormen graven alsmaar gangetjes waardoor er nog meer zuurstof in de grond komt en het gras nog beter gaat groeien, waardoor de grond opnieuw goed doorlatend is geworden. Of wel je moet je gazon bemesten. En blijven mesten.

Wat ook nog een optie is: maak met een grondboor gaten in de grond waar het meeste water blijft staan en stort daar grind in. Afvullen met een laagje aarde en een stukje gazon erop leggen. Volgt er nu weer een periode met veel regen, dan zakt het water snel weg in deze 'putten'.

Gebruik geen kunstmest, dit doodt het bodemleven. Dit bodemleven heb je juist nodig om de grond luchtig te houden zodat het water ook goed weg kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100