Hoe zorg ik er voor dat de lades wat minder klemmen?

Ik heb een handgemaakt houten ladenkastje zonder railsysteem voor de lades. Op dit moment is het wat vochtiger in huis en klemmen de lades verschrikkelijk, tenminste twee willen er helemaal niet meer open. Wat kan ik op dit moment doen zodat ze weer open gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ten eerste de kantjes van de lade zelf iets afschuinen met een schaaf. Dit noemen ze ook wel "kantje breken" Hierdoor krijg je al iets meer ruimte. Daarnaast zou je kunnen kijken in hoeverre het kastje demontabel is. Eventueel delen uit elkaar helen en weer monteren met op de juiste plekken een stukje dubbelgevouwen papier ertussen. Dit kun je zo doen dat dit onzichtbaar is. Vervolgens op die plekken waar het papier tussen zit niet TE strak vastdraaien. Hierdoor creeer je iets meer ruimte voor de lade. En eventueel smeren met parafine.

Je kunt de geleiders inwrijven met kaarsvet. Toegevoegd na 13 minuten: o ja, hij ging helemaal niet open! Misschien helpt het om thuis de verwarming een dagje een paar graden hoger te zetten...

Je kunt de geleiders inwrijven met was, talkpoeder of kaarsvet.

Zet er een ventilatorkacheltje in, of een föhn, zodat het hout droogt. Daarna geleiders èn lades insmeren met bijv. meubelolie, lijnzaadolie of iets anders. Er zijn vetsoorten genoeg die je kunt gebruiken. Boter werkt ook goed.

Je kunt behalve de kaarsvet truc, ook proberen iets van de laden of te halen, dan ben je in 1 keer van de ellende verlost.

Invetten met kaarsvet of echte bijenwas kan soms goed helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100