Waarom hadden de mensen in de jaren 70 veel meer planten in huis dan tegenwoordig?

En hoeveel planten hebben we tegenwoordig nou nog in huis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb een plant in huis. Een soort van orchidee. Die ging niet goed en nu laten we hem vooral met rust en dat vindt ie prettig: hij begint weer helemaal op te bloeien. In de jaren 70 was het gewoon mode. Veel planten. Veel stekjes. Het hoefde niks te kosten want je kweekte zelf je kamerplanten en ruilde met al je vrienden en kenissen de stekjes. Je was er heel veel mee bezig. Maar ja, toen had je geen computer, geen e-mail, geen GV, geen Iphone, geen laptop, mobiele telefoon, amper een camera, maar geen fotobewerkingsprogramma, geen WII, geen playstation, geen ........ ...enfin, een heleboel niet wel een hertshoornvaren.

In de jaren 70 hadden de mensen meer tijd voor de planten te verzorgen . Nu gaat het werken voor en carrière. Planten in huis halen is makkelijk maar ze hebben liefde en verzorging nodig en daar ontbreekt het weleens aan. Als je wat ouder bent en niet meer hoeft te werken komt dit vanzelf weer terug.

In de jaren 70 waren verschillende grote planten nieuw en populair: de ficus benjamin en de yucca bijvoorbeeld. 40-60 planten in je huis was niet ongewoon. Vensterbank vol, in elk hoekje een plant in huis. Aan de muur rotan plantenhouders. Huiselijk, gezellig. Planten hoorden erbij, waren mode. Op markten plantverkopers vanuit grote vrachtwagens. Veel mensen sjouwden dan 3 grote planten voor 10 gulden mee naar huis. Bruine meubels, bruin oranje de kleur van veel keukenspullen, bloempotten...in die periode. Toen kwam beige, daarna grijs, daarna wit. En werd het minder vol in huis. Ruim en licht werd populair. Een paar mooie planten als blikvangers, wat kleine plantjes in groepjes. Ik tel mijn planten nu en het zijn er een stuk of 10. Is voldoende. Meer ruimte is er niet. Buiten op het balkon een 20-tal.

Dat heeft gedeeltelijk met mode te maken en wat op dat moment gangbaar is. In de jaren 70 was er een enorme vraag naar kamerplanten. De laatste jaren is dit minder het geval. De aandacht van de consumenten is verschoven naar de tuin. In de jaren '70 vinden een aantal grote veranderingen plaats. Om te beginnen verschuift de aandacht opeens van bloeiende planten naar die met (grote) sierbladeren. De ficus komt in tal van soorten op, alsmede de sierasperge en de dieffenbachia. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat dergelijke planten beter pasten in de moderne, rechte interieurs uit deze tijd. Dat geldt in ieder geval voor de koffieplant en de yucca die veel in dergelijke woningen opduiken. Men krijgt ook interesse voor een heel nieuwe, Oosterse plantencultuur, namelijk die van het bonsaiboompje. In de nieuwe eeuw is er ook wel een zekere teruggekeerde interesse voor bepaalde bloeiende planten. Zo ziet men 's zomers steeds vaker bloeiende hortensia's in de woonkamer. Maar ook de orchidee mag zich in een grote belangstelling verheugen.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en...

Ik denk dat ALS dit waar is dat het komt omdat nu veel meer mensen een TUIN hebben dan vroeger. (met dank aan de vinex wijken). Vroeger woonden relatief meer mensen op bovenwoningen en haalden het groen dan maar in huis. Nu heb je meestal je prive groen zo achter je huis. Mensen vinden het dan wel zo makkelijk hun huis vrij van aarde en blaadjes te houden door maar geen planten in huis meer te nemen Toegevoegd na 1 minuut: Mensen doen nl nog wel in groen. Op een zondag dat ze open zijn is het bij de plaatselijke intratuin mogelijk NOG drukker dan bij de IKEA, maar wel vaak voor tuinspullen

Jaren 70 was nog gewoon flowerpower tijd, Dus ja daar hoorden planten bij. Iedere mode komt wel weer eens n keer terug, dus het kan best zijn dat over n paar jaar alle kamers weer oerwoud zijn geworden

Je zou ze de kost moeten geven, hoeveel mensen hun hele zolder vol hebben staan, compleet met groeilampen en zo.

en hoeveel planten hebben we nog in huis: bijna geen, vier cactussen en twee kleine plantjes omdat ik die nog geërfd heb van mijn vader, dan moet je proberen er nog goed voor te zorgen nietwaar :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100