Is het hebben van geen aarde in huis gevaarlijk? En hoe gaat een aanleg van aarde in zijn werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is extreem gevaarlijk om geen "aarde" in huis te hebben, m.n. in de badkamer en keuken en andere natte cellen. Het aanleggen van een "aardepin" bij de stoppenkast dien je het liefst door een erkend installateur te doen. Het is niet zo moeilijk zelf te doen, maar je verzekering denkt daar anders over. Tevens moeten er allemaal nieuwe leidingen worden getrokken naar de natte cellen (geel-groene-installatiedraad erbij trekken). Afhankelijk van waar alles is gelokaliseerd, kan het een flinke klus zijn. (Overigens hoe oud is dat huis, als het geen be-aarding heeft?).

Het is niet gevaarlijk zolang jouw installatie voorzien is van een aardlekschakelaar. Apparatuur met randaarde zoals wasmachines kunnen echter vaak de aardlekschakelaar doen afschakelen, het is beter die aan te sluiten op een geaarde groep zonder aardlekschakelaar. Voor het aanleggen van aarde wordt een koperen aardpen in de grond geslagen tot ruim onder het niveau van het grondwater, hierop wordt in de meterkast de (nieuw aan te leggen) bedrading voor de geaarde groepen aangesloten. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die een aardpen in een paar uur kunnen slaan.

Als je in een rijtjeshuis woont dan lijkt het mij onvoorstelbaar, dat je geen aarding in de zin van bliksemafleiding hebt. Pas als je in een vrijstaand huis woont dat grondig door een doe-het-zelver is verbouwd, moet je je dat afvragen. Aarding voor bliksemafleiding zit namelijk al in het design van de dakconstructie. Ook zullen de echte natte cellen (badkamer, sauna) een aarding in de vloer moeten hebben. Vraag altijd advies aan een installateur die hiervoor gecertificeerd is. Deze installateur kan ook eenvoudig checken, of andere aardingsbeveiligingen tbv electrische veiligheid, aanwezig zijn. Ga hier nooit zelf mee aan de gang, tenzij je exact weet waar je mee bezig bent en dit ook naar je verzekeraar kunt verantwoorden. Toegevoegd na 16 minuten: Het betreft het BRL 1201 certificaat, lang niet alle installateurs hebben dit.

Bronnen:
http://www.kbi.nl/nieuwsbrief/nieuwsitem/a...

Als uw installatie beveiligd is met een verliesstroom- schakelaar van max. 30mA is het gevaar beperkt. De waterleiding wordt dikwijls als aarding gebruikt omdat water en de metalen leidingen geleidend zijn. Dit is niet meer aan te raden omdat tegenwoordig veel waterleidingen van polyethyleen zijn (zwarte buis) Een aarding kan u zelf plaatsen door in de buurt of onder de tellerkast een daartoe voorzien staaf van +/-3 meter in de grond te slaan en daar uw aardgeleider op aan te sluiten. Verder moet die dan in de installatie verdeeld worden. Die kan u kopen in elke elektro zaak. Zie verder in de bijlage. Een aarding en een bliksemafleider hebben niks met elkaar te zien, dat zijn 2 afzonderlijke dingen in een gebouw. Een bliksemafleider heeft wel een goede aarding nodig.

Bronnen:
http://www.electro-test.be/library/ET%20BO...
http://www.my-electro.be/category/staven-e...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100