Door de zwaartekracht val je niet van de aarde. Maar hoe komt het dat je niet voelt/ziet dat je ondersteboven aan de aarde zit als de aarde draait ?

Overdag sta je aan de bovenkant van de ronde aardbol. Vorm aarde is een bal. In de nacht moet je dan toch ondersteboven hangen ? Want de aarde draait en je voeten blijven door de zwaartekracht aan de aarde.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je niet ondersteboven staat als je in Australie bent. 'Onder' is altijd die richting waar de zwaartekracht aan je trekt. Dus je staat niet ondersteboven op de grond aan de andere kant van de aarde, je staat daar gewoon.

De zwaartekracht trekt je naar het middenpunt van de aarde. Probeer het maar op een wereldbol. Ga met je vinger eropstaan. Wijs dan naar het midden van de bol. Doe dat op verschillende kanten van de bol. Wat valt op? Je staat overal haaks op de lokale oppervlakte.

In de nacht sta of lig je ook bovenop de aarde hoor. De aarde draait linksom om de as. De as loopt van de noordpool naar de zuidpool. Nederland blijft dus ook 'snachts bovenop de aarde. Er is trouwens geen bovenkant of onderkant van de aarde. In het heelal bestaat geen boven of onderkant. De onderkant is voor ons richting de grond. Als je in Australie bent (aan de "onderkant van de aarde") is de onderkant richting de grond en dus heb je ook daar niet het gevoel dat je ondersteboven hangt. Wel een grappige gedachte trouwens.

Nou, er is al duidelijk gemaakt dat de aarde ronddraait als iemand die een pirouette maakt, en niet als iemand koppeltje aan het duikelen is. Vandaar dat wij als Nederlanders nooit aan de onderkant van de aarde zullen zitten. Nu heet itsme al heel duidelijk gezegd: "'Onder’ is altijd die richting waar de zwaartekracht aan je trekt. Dus je staat niet ondersteboven op de grond aan de andere kant van de aarde, je staat daar gewoon." Je hebt dus pas het gevoel dat je ondersteboven hangt als de zwaartekracht niet vanaf je voeten trekt, maar vanaf je hoofd. Denk maar aan letterlijk ondersteboven hangen... Dan is je hoofd dichterbij de zwaartekracht dan je voeten en heb je dus het gevoel dat je ondersteboven hangt. En aangezien ook in Australie de aarde (+zwaartekracht) nog steeds onder je is, heb je dus nooit het gevoel dat je ondersteboven hangt. Maar desalniettemin... Goeie vraag!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100