Kunnen eenden tellen ??

Een eend legt 13 eieren. Als je een ei weg haald mist hij deze. Is dit dan ook een bewijs dat een eend kan tellen???

Weet jij het antwoord?

/2500

nee, eenden kunnen niet tellen. je kan er maar zo vijf pulletjes bijschuiven, mits van gelijke grootte.] ook beginnen ze met 12 pulletjes, en eindigen ze met weinig tot niets, en ze blijven er blijmoedig onder.

Ooit zag ik een eend met 11 jongen, toen kwam er een grote snoek, en weg was een eendje, direct zag ik de moeder zoeken en ik hoorde haar roepen, na wat nerveus heen en weer gezwommen te hebben, ging ze verder met 10 jongen. Ze miste dus wel dat ene jong, maar misschien gaf dat jong nog even een noodsignaaltje, of ze kunnen inderdaad toch tellen.

Nee ze kunnen niet tellen natuurlijk en zeker niet tot 13. Maar ze weten denk ik wel hoe de kindertjes eruit zien ook al lijken ze voor ons allemaal hetzelfde. Wij weten ook hoe onze 13 kindertjes eruit zien als we er al zoveel hebben tenminste (wat God verhoede), maar voor een Aziaat zien onze 13 kindertjes er allemaal hetzelfde uit.

Kan wel, lijkt me niet. Ze zou dan de eieren één voor één moeten tellen. Dat lijkt op rekenen. Doen eenden dat? Er zijn andere mogelijkheden, die mensen ook kennen. 1. Het kan zo zijn dat ze een indruk heeft van 'omvang', net zoals jij het verschil ziet tussen een lege, half-lege, bijna-volle of volle kist met appelen (zonder te tellen dus). Een omvang die hoort bij 11, 12 of 13 eieren. Hé, het is minder! 2. Het kan ook zijn dat er een soort fotografisch geheugen is. He, dit plaatje is anders! 3. Of dat ze alle eieren per stuk 'kent' net als een leraar die direct een kind in de klas mist (ook zonder te tellen). Nog meer?

De slimste vogels in Nederland zijn kraaien. Die kunnen tot zes tellen. Dat is uitgeprobeerd door met zes man een schuilhut in te gaan en er met vijf man uit te komen. Uit het gedrag van de kraaien blijkt dan dat ze weten dat er nog iemand binnen is. Doe je deze truc met zeven man dan raken ze de tel kwijt. Eenden zijn minder slim dan kraaien, dus die kunnen zeker niet tot dertien tellen.

Vogels (ongeacht wat voor soort) weten altijd of hun legsel verstoord is doordat het patroon van de eieren veranderd is. Dat kan ook zijn wanneer de eieren niet zijn weggehaald, maar alleen wat anders zijn gelegd. Vogels kunnen wel dat patroon onthouden, maar ze kunnen niet tellen. Hoewel het wel klopt dat hele slimme vogels zoals kraaiachtigen wel een klein beetje kunnen tellen. Als de eieren uitgekomen zijn, is dat patroon weg. Verdwijnt er een jong, dan merkt moeder dat doorgaans niet. Tenzij de omstandigheden op een of andere manier argwaan opwekken: de eend merkt dat er in de buurt een snoek of een kraai is die op de jongen aast, of een pulletje maakt veel herrie en dat houdt ineens op, of de moeder ziet toevallig dat er iets gebeurt. Is dat niet het geval, dan merkt ze niks, totdat er nog maar een of twee jongen over zijn. Gebeurt daar iets mee, dan mist ze die wel. Hetzelfde geldt voor veel meer dieren: honden, katten, knaagdieren, noem maar op. Zolang er nog jongen achterblijven, mist de moeder het verdwenen jong niet.

Bronnen:
Eigen ervaring, opgegroeid in de natuur...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100